Onderzoek wijst uit: zo kan je elk kind leren om gezond te eten

7 november 2016

Kinderen en groenten. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mijn kinderen gaat het eten ervan niet vanzelf. Ik moet constant blijven aanmoedigen, lepels als vliegtuigjes inzetten en een toetje als beloning aanbieden. Sinds kort heb ik de oudste dan wel zover dat hij rauwe paprika eet. En broccoli gaat er ook nog redelijk in. Maar verder is alles wat groen is per definitie niet lekker.

Dat neemt niet weg dat ik het niet gewoon blijf aanbieden.

Als wij uit eten gaan bestel ik standaard een portie groente bij de frietjes. Alleen al om te laten zien dat groente eten heel normaal is en net zo lekker als frietjes. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit een goede manier is om gezonde eetgewoontes bij kinderen te ontwikkelen.

Het onderzoeksproject Reward (Rewarding Healty Food Choises project) onderzocht hoe kinderen/ jongeren geholpen kunnen worden om gezonde voedingskeuzes te maken.

“Gezond eten is belangrijk, dat weten de meeste jongeren wel”, zegt Leentje Vervoort (UGent) van Reward, een door het Vlaams Agentschap Ondernemen gesteund onderzoeksproject waarbij de KU Leuven en een reeks andere partners betrokken zijn. “Toch zien we dit niet altijd terug in wat jongeren consumeren.”

Vaak gaat het tijdens de kinderjaren al fout

“De meeste kinderen halen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit), maar ze eten wel veel te weinig energierijke producten met lage nutritionele kwaliteit.”

Omdat veel makkelijk beschikbaar voedsel een sterk effect heeft op de beloningscentra in de hersenen, blijkt dat vooral jongeren die sterk beloningsgevoelig zijn, vatbaarder zijn om voedsel met hoger vet- en suikergehalte tot zich te nemen. “Beloningsgevoeligheid is een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel plezier of beloning iemand ervaart wanneer hij of zij in contact komt met aangename, belonende prikkels, zoals voedsel. Iemand met een hoge beloningsgevoeligheid reageert heftiger op zulke prikkels dan iemand met lage beloningsgevoeligheid. Hun beloningsgebieden in de herenen zijn actiever.”

Suiker: afkicken is moeilijk, maar haalbaar

Beloningswaarde

Het blijkt belangrijk om bij kleuters al rekening te houden met individuele persoonlijkheidsverschillen. Sommige kinderen zijn hoog beloningsgevoelig, wat zich kan uiten in meer extern eetgedrag. Terwijl kinderen met een hoge strafgevoeligheid meer neigen naar voedselvermijding.

Om het eten van groenten en fruit te bevorderen, constateerden de onderzoekers dat het effectief is om kinderen herhaaldelijk bloot te stellen aan groenten. “Dat, in combinatie met het goede voorbeeld of een (tastbare) beloning geven, levert betere resultaten.

Rol van de thuisomgeving

Bij lagere schoolkinderen blijken niet alleen de individuele persoonlijkheidsverschillen belangrijk, maar ook de rol van de thuisomgeving. Bij adolescenten wordt meer heil gezocht in het gebruik van innovatieve interventiemethodes (zoals apps en games). De resultaten van het onderzoek worden donderdag en vrijdag voorgesteld op een studiedag in Brussel.

Bron: HLN

Lees ook:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.