Plastic Fantastic Speelgoed.

Organisch, duurzaam en eerlijk. Net als veel first time mommy's, wilde Thalia haar dochtertje Billy vanaf haar verwekking alleen maar omringen met natuurlijke en verantwoorde alles.

Dat betekende voor mij tijdens mijn zwangerschap een strikt dieet van biologisch, onbespoten en locally sourced producten. En voor Billy, toen ze er eenmaal was, geen moeilijk chemisch geverfde stoffen, verjurkt in een Aziatische sweatshop aan haar lijfje, maar bijvoorbeeld alleen puur, organisch, verantwoord handgeweven katoen. Geen verzorgingsproducten met onuitspreekbare E-toevoegingen, maar geperst uit avocado of amandelen. En al helemaal geen plastic speelgoed! Billy’s zintuigen zouden uitsluitend geprikkeld worden door speelgoed van duurzaam gekapt hout, geplukte wol of gerecycled papier. Geverfd met natuurlijke materialen in dito kleuren.

Duurzaam en veilig spelen.

Laat staan dat er artificial geluid uit haar speelgoed zou komen!

Het kunststof theeservies en de plastic piano verdwenen dan ook zo vanuit mijn kraambed onderin een hele grote zak speelgoed. Ergens begraven onder houten treinen en blokjes. Haar eerste levensjaar kwam Billy zo redelijk plastic-vrij door. Maar toen kreeg ze van haar overgrootmoeder op haar verjaardag Nijntje Verstoppertje Spelen. Een plastic(!) Nijntje die, to push all my buttons, behulpzame zinnetjes uitkraamt om fanatieke dreumesen op te jagen. Nijntje wil namelijk verstopt worden, waarna ze om de 10 seconden zoiets als Ik ben hier! of Kun je me vinden? roept. En dat vond mijn mini

FAN-TAS-TISCH!

Zodra Nijntje haar eerste Joehoe slaakte, liet Billy instantly alles uit handen vallen om de jacht te beginnen. Boeken vlogen de kast uit, kussens van de bank, kranten uit de oud papierbak, net zolang totdat mijn opgewonden dreumes stralend haar kleine grote vriendin achter het gordijn vandaan trok. En dan begon het opnieuw. Ze wilde nog een keer. Nijntje moest weer verstopt worden. Nijntje’s batterijduur is indrukwekkend! Net als Billy’s uithoudingsvermogen. Als ze half zo enthousiast was geworden van haar houten legpuzzel waarvan de helft van de opbrengst naar een weeshuis in Nepal ging…

Maar goed, toen ik dan ook onze tassen pakte voor een vakantie in de zon, lag plastic Nijntje veilig met een setje extra batterijen bovenin de handbagage. En wie nu denkt, mijn kind houdt niet van Nijntje, rest assured, deze zelfde format is er ook met Kikker, en Bumba, en Woezel & Pip, en vast nog vele anderen. Blijkbaar is Billy niet de enige die liever met schreeuwend plastic speelt. Hoe biologisch verantwoord mijn intenties van verwekking af aan ook waren.

Lees ook:

Droomdeurtjes: ideaal voor fantasierijke kinderen.

Uit logeren is zó pedagogisch onverantwoord.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results