PMS: er is iets wat aan te doen!

De laatste keer dat ik geblogd hebt, is langer dan twee maanden geleden (lees: Pre Menstrual Snake). Sinds oktober heb ik een nieuwe baan en de combinatie met een kind wat nog steeds niet slaapt – ondanks mijn eerdere blog over dat ze eindelijk sliep, dat heeft welgeteld één maand geduurd – het willen hebben van een sociaal leven (wat is dat ook alweer?) en daarnaast ook nog eens willen sporten (ik ben van drie keer per week naar alleen de zaterdagochtend gegaan) kan ik de tijd en energie niet vinden om te bloggen.

Orthomoleculair therapeut

Maar nu ik eindelijk weer een momentje gevonden heb vind ik het belangrijk om te vertellen hoe mijn afspraak was bij de orthomoleculair therapeut. Ik heb hier best veel reacties op gehad (niet online helaas) en het verbaast me hoeveel meer vrouwen hiertegen aan lopen en hoe weinig voorlichting er is over wat hormonen allemaal kunnen beïnvloeden in een mensenleven. En vooral in het leven van een vrouw, want laten we eerlijk zijn de mannen komen er altijd maar makkelijk mee weg.

PMS klachten

Afgelopen week was het eindelijk zover, ik belde aan bij de vrouw waar ik drie maanden voor op de wachtlijst heb moeten staan en nam plaats in haar spreekkamer waar ik omringd werd door allemaal boeken over de overgang. De vrouw in kwestie vertelde me dat ze bewust niet adverteert met het gegeven dat ze ook gespecialiseerd is in PMS-klachten, omdat ze de drukte dan niet meer aan zou kunnen. Dat geeft wel aan dat ik niet de enige ben! Gelukkig had ik haar toch gevonden en kon het consult beginnen.

Ik vertelde haar dat het me sinds mijn zwangerschap zo opviel dat ik juist op het moment dat ik op mijn aantrekkelijkst zou moeten zijn -de vruchtbare periode- verander in Cruella de Vil en dat dit aanhoudt tot ongeveer de ongesteldheid waarna ik weer verander in m’n aardige zelf tot ik weer vruchtbaar ben. Wat blijkt nou? Bij vrouwen die wat ouder zijn, de 30 gepasseerd, en/of een zwangerschap (of meerdere) achter de rug hebben, verplaatsen de PMS-klachten naar de vruchtbare periode.

Waar je bij pubers vaak ziet dat het oestrogeen level zijn piek bereikt vlak voor de menstruatie, verschuift dit nu naar de vruchtbare periode waardoor veel vrouwen niet doorhebben dat de klachten die ze ervaren wel degelijk te maken hebben met de naderende ongesteldheid, alleen dan veel eerder. Daarnaast vertelde ze dat het regelmatig voorkomt dat de klachten verergeren en dat het belangrijk is -en dit geldt ook zeker voor de overgang, want die staat ons allemaal ook te wachten- dat we ons ervan bewust zijn dat deze klachten te maken hebben met onze hormoonhuishouding en dat we niet gek en of depressief geworden zijn!

Er zijn oplossingen

Wat nog belangrijker is, is dat er oplossingen zijn. Wat deze zijn is voor iedereen anders en ik raad je dan ook aan om voor je na een orthomoleculair therapeut gaat zelf alvast in kaart te brengen hoe je klachten zich verhouden in je cyclus. Zo hebben jullie direct inzicht en kunnen er direct oplossingen gevonden worden. Zelf slik ik sinds een week supplementen die overigens allemaal natuurlijk zijn en gewoon te koop zijn bij Holland & Barrett. Over drie maanden heb ik weer een consult om te kijken of dit al genoeg effect heeft of dat we overgaan op een andere werkwijze. Ik heb er veel vertrouwen in en ben oprecht gelukkig om te weten dat de klachten worden veroorzaakt door mijn hormoonhuishouding en dat ik Cruella de Vil straks voorgoed uit mijn leven kan bannen, want eerlijk is eerlijk de gewone Rianne is een stuk leuker!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results