Sint Maarten: zo houd je controle over de bergen snoep.

Sint Maarten gaat vooral om veel snoep binnenharken. Moet je je kinderen dat in één keer laten opeten of zijn er andere manieren?

Het is weer zover, 11 november.. Sint Maarten. Een gezellig avondje dat voor kinderen EXTRA gezellig is aangezien het vooral gaat om heel veel snoep.

Snoep binnen harken tijdens Sint Maarten

Sint Maarten gaat vooral om zo veel mogelijk snoep binnen harken. Geen idee eigenlijk waarom dat nou precies bij Sint Maarten hoort, maar er is geen ontkomen aan. Vooral niet hier in Noord-Holland. Snoep dus, veel snoep. Ik ben er geen voorstander van, maar ik wil het ook niet verbieden.

Maar hoe ga je hier dan precies mee om?

Laat je je kinderen in één keer alles opeten, of verdeel je het over de week? Ik zocht, en vond tips die heel handig zijn!

  1. Geef het juiste voorbeeld

Allereerst, je kunt er natuurlijk voor  kiezen om zelf het juiste voorbeeld te geven en het snoep zelf te maken zoals ik eerder al eens dit recept voor snoep deelde. Of je koopt suikervrije snoepjes. Vanavond hebben andere kinderen daar meer aan dan je eigen kinderen. Maar, een betere wereld begint bij… juist.

2. Al het snoep in één keer eten, of juist niet (aangeraden door tandartsen).

De meeste moeders zullen denken: wél Sint Maarten lopen, maar niet al dat snoep (in één keer) opeten. Vertel je kinderen van te voren hoe jullie het gaan doen. Benadruk wat ze wél mogen en wees tegelijkertijd duidelijk waar de grens ligt en waarom. Geef aan dat het een uitzonderingsmoment is, houd het positief maar geef ook aan wat niet mag.

Je kunt er ook voor kiezen om ze in één keer alles op te laten eten. Waarschijnlijk is het gevolg dat ze de komende weken helemaal klaar zijn met snoep. Tandartsen raden deze optie aan. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid die schadelijk is, het gaat veel meer om de frequentie.

3. Haal de grootste zooi eruit.

Laat je kinderen na het lopen een paar snoepjes kiezen die ze écht willen opeten. De rest gaat op tafel, de grootste rotzooi (lees; ongelofelijk veel suiker, maar vooral onnatuurlijke kleur- en smaakstoffen of schadelijke E-nummers) gaat eruit en de rest van de buit in een pot (of twee potten).

4. Zorg dat ze het vergeten

De eerste paar dagen ligt de focus nog op ‘waar is die pot?’. Iedere dag na school is het zover. Vooral als die pot in het zicht op tafel staat. Zet ‘m in de kast, schenk er zo weinig mogelijk (negatieve) aandacht aan. Hoe meer ze het niet ‘mogen’ hoe interessanter het wordt. Met een beetje mazzel zijn ze na een paar dagen al dat snoep vergeten.

 5. Make it a memory

Ze gaan niet dood van een paar snoepjes. Zolang het niet vanaf Sint Maarten tot na Kerst één grote aaneenschakeling van uitzonderingen wordt, is er niet zoveel aan de hand. En als het dan toch moet, zorg er dan in ieder geval voor dat de mooie herinnering aan donkere straten, lampionnen en het spannende gevoel van zingen voor de deuren blijft hangen. En vergeet het vooral niet vast te leggen op camera voor later.

Heb jij nog een andere tip? Laat het ons weten!

Lees ook:

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Type to Search

See all results