Vega risotto van Veggie Very Much

14 maart 2014

Dat de lente zich al zo vroeg aankondigt moet gewoon gevierd worden! Ik heb mijn zinnen gezet op alles wat groen is, fris, licht en super smaakvol! Tot ergernis van mijn kinderen uiteraard, want die willen gewoon pasta. Met één of ander sausje. Iets wat ze kennen, niet meer, niet minder. Net zo makkelijk. Maar ik weet wel beter. Met al die heerlijke verse groene groenten die op me liggen te wachten in hun schappen kan ik toch onmogelijk weer één of ander gepureerd goedje maken waarvan de ingrediënten allang niet meer te herkennen zijn?

Ja echt, zo gaat het hier maar al te vaak: geen stukjes, geen gedoe. Mijn oudste is nota bene al 13! Maar goed. Gedwee en getrouw heb ik mezelf de winter door geploeterd en dat mag beloond worden, vind ik. Met die heerlijke voorjaarszon is mijn energie (en hoop!) per direct terug en loop ik frivool met tas en al richting winkel. Ik weet precies wat ik wil maken en met zorg kies ik dan ook de mooiste asperge tips uit die ik kan vinden, ga ik voor biologische doperwtjes uit het vriesvak (vers is natuurlijk nóg lekkerder!) en koop ik een hele grote zak knisperverse spinazie. Bij de natuurwinkel ga ik voor echte Arborio risotto rijst en kies ik bewust voor de bruine variant. Die moet wat langer koken, maar dat heb ik er graag voor over. Want na het lezen van al mijn boeken over über gezonde voeding, zijn alle witte varianten natuurlijk als eerste overboord gegaan. Bruin is de trend. Ja hoor, het nieuwe zwart!

Wat een feestje op mijn bord. En als ik die zuurpruimen voor me zie moet ik eigenlijk heel hard lachen. De lente ligt op hun bord, ze hebben het alleen nog niet door. Mijn vriend knipoogt naar me, en schenkt een glas koude witte wijn in. Mijn dag kan allang niet meer stuk.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)

500 gram bruine Arborio risotto (Ekoplaza)

2 el ghee of cocos-olie

2 uien

2 knoflook tenen

250 ml droge witte wijn (chardonnay)

3 blokjes groente bouillon (2 liter water)

100 gr. asperge tips (kleine asperges, en anders grote, ook heerlijk!)

200 gr. doperwtjes

150 gr. spinazie (vers)

50 gr. parmezaanse kaas en extra voor eroverheen

Zest van een 1/2 citroen

Versgemalen zwarte peper en (Keltisch) zee zout

Zo maak je het:

Zet een grote pan met water op (2 liter) en doe hier de bouillonblokjes bij. Breng aan de kook, en zet dan het vuur zacht. Laat dit de hele tijd zo staan.

Verwarm in een hoge pan de ghee of ontgeurde kokos-olie

Snij de ui en de knoflook fijn en doe ze in de pan. Roerbak een minuut of 7, tot de ui glazig wordt, maar niet aanbrandt.

Voeg de risotto rijst toe en roerbak even 1 minuutje mee.

Voeg dan de wijn toe en laat deze grotendeels absorberen. Begin dan met het toevoegen van de bouillon. De eerste keer moet de rijst net onder water staan. Als dit weer bijna is opgenomen voeg je meer bouillon toe.

Zo ga je ongeveer 35 minuten door, terwijl je vaak even roert.

Na 35 minuten doe je alle groenten erbij én de parmezaanse kaas.

Roer dit goed door en laat zo’n 5 tot 7 minuten meekoken, en voeg alsnog bouillon toe als nodig. (maar niet teveel, anders wordt de rijst te zacht.)

Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.

Schep vervolgens de risotto op de borden, garneer met de citroen zest, parmezaanse kaas en eventueel een druppeltje extra virgin olijf olie. En klaar ben je!

Bon appétit!

 

NB: ik gebruik tegenwoordig altijd ontgeurde kokosolie of Ghee (geklaarde boter) om in te bakken. Beide te koop in natuurwinkels zoals Ekoplaza. Als olijfolie namelijk langdurig verhit wordt (150-200 C) ontleedt het zichzelf en komen er radicalen vrij die slecht zijn voor het lichaam. Even wokken in olijfolie is geen probleem, maar om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dus beter kiezen voor Ghee of ontgeurde kokosolie. Olijfolie, en dan met name de extra virgin variant kun je beter koud gebruiken door salades, pesto’s etc.

Mirjam, Veggie Very Much

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.