Vegetarisch eten voor kinderen.

24 augustus 2017

Mijn tweelingjongens van 8 jaar zijn sinds een jaartje vegetarisch. Ik vind het in eerste instantie echt prachtig om te zien hoe gedreven ze zijn. Ze snappen het oprecht niet; waarom dieren doden terwijl het niet echt nodig is? Ze vragen dan ook aan iedereen: ‘Eet jij vlees?’ en ‘Waarom?’. Het gesprek kan best wel eens beladen zijn, zeker wanneer de vraag aan een volwassen persoon wordt gesteld.

Waarom eet jij vlees?

Een sterker argument dan ‘omdat ik het lekker vind’, heb ik nog niet voorbij horen komen. En de oprechte verbazing van mijn kinderen dat voor ‘lekker’ een dier gedood moet worden vind ik ontroerend mooi. Ze blijven mensen recht aankijken en blijven vragen stellen over of ze dat niet zielig vinden en of ze ook baby dieren eten. Mijn kids voelen de lading die op dit onderwerp zit totaal niet en dat is heerlijk ontwapend. Op die manier komt er vaak een mooie discussie op gang, en zetten ze volwassenen en kinderen er over aan het denken.

Wat eet je dan?

Zowel mijn man als ik eten geen vlees en ondanks dat ik altijd van de daken roep dat plantaardige eiwitten, veel gezonder zijn dan dierlijke eiwitten en je ijzer en calcium ook uit andere producten kan halen, is dat met kids wel iets lastiger. Ze lusten natuurlijk lang niet alles. Veel nootjes, zaden, peulvruchten en pitten vinden ze vies. Dus het is best wel even een zoektocht geweest. Inmiddels heb ik een aardig overzicht van kindersmaakjes. Hieronder wat tips en tricks om je vegetarische kinderen alles binnen te laten krijgen.

Eieren 

Eieren zijn goede superfijne vleesvervangers en lekker makkelijk. Ze bevatten ijzer, vitamine A, B en D. De richtlijn voor vega kinderen staat op 4 per week, maar er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat dagelijks een ei prima is.

Zelf maken: rabarber-aardbeien jam.

Kaas

Kaas bevat vitamine A en B12, B12 vind je niet veel in andere vega producten. Kaas is eigenlijk niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Als je vegan kids hebt, dan moet je B12 dus als supplement toevoegen.

Noten, pitten en zaden

De meesten bevatten ijzer, vitamine E en B-vitamines. Walnoten en lijnzaad(olie) bevatten ook nog eens goede omega 3-vetzuren. Belangrijk dus als kids ook geen vis eten. Het makkelijkste is om lijnzaad en hennepzaad ’s ochtends door de yoghurt of pap te gooien, proef je nauwelijks en dan hebben ze al heel veel binnen van wat ze nodig hebben. Mijn kids zijn niet zo dol op nootjes. Daarom eten ze dagelijkse noten pasta (ik verkoop het als pindakaas) op hun brood, dat gaat er wel goed in!

Verwerk peulvruchten in het eten 

Peulvruchten bevatten eiwitten, B-vitamines, voedingsvezels, ijzer en andere mineralen. Zeker kikkererwten, linzen, peultjes en pinda’s vinden kinderen lekker. Maar ook verschillende soorten bonen, zoals zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen en sojabonen lusten bijna alle kinderen. Het fijne is dat ze uit blik ook heel gezond zijn en binnen 5 minuten op tafel staan. Gewoon los, zonder enige bewerking vinden mijn kids ze al heel lekker. Soepen van groenten en peulvruchten gaan er vaak ook goed in. Zoals bijvoorbeeld brocollisoep met witte bonen of courgettesoep met witte bonen. Even door de blender en klaar! Ook tuinbonen, snijbonen, edamame boontjes en sperziebonen vinden de meeste kids lekker.

Zuivel

Melk, yoghurt en kwark bevat calcium en vitamine B12. Als je kids vegan zijn dan kan je ook kiezen voor sojamelk, havermelk of rijstemelk. Aan sommige varianten is calcium en vitamine B12 toegevoegd. Dit kun je op de verpakking lezen. Het is wel goed om het af te wisselen, dus niet alleen maar soja (dit zou invloed kunnen hebben op je hormoonhuishouding). Kijk ook naar suiker, want soms is er heel veel suiker toegevoegd. Je kan het uiteraard mengen met water om te verdunnen en op die manier het suikergehalte te verlagen.

Wieren

Dit plantje belooft de wereld te gaan redden! Zeewier is onder andere rijk aan jodium en calcium en sommigen (afhankelijk van de soort) bevatten vitamine C, D en E. Ook zit het boordevol eiwitten en bijna geen footprint. Er zijn een heleboel soorten, zoals agar (agar-agar), kombu, nori, wekame, zeekraal en zeesla. Tot nu toe vinden mijn kinderen alleen zeekraal lekker, en de burgers niet zo. De dutch weed burger en zeewierkroketten zijn heerlijk, maar voorlopig alleen in bepaalde restaurants te krijgen.

Linzenpasta

Tenslotte is het handig je reguliere pasta eens te vervangen voor een andere pasta. Je hebt ook quinoa en zeewierpasta, maar linzenpasta is bij ons het grootste succes.

Wil je meer tips en info? Check dan vegakids.nl

Lees ook:

10 hotspots in Amsterdam voor ouders en kinderen

Mijn beste vijf tips om je baby te leren doorslapen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.