Vers sap: het beste geschenk voor je lichaam

10 maart 2016

Van acht pillen per dag naar nul

Vier jaar geleden was het qua gezondheid slecht met me gesteld, vertelde Joël (30) me afgelopen week. “Ik slikte dagelijks acht medicijnen om al mijn allergieën en gezondheidsklachten een beetje binnen de perken te houden. Maar hoeveel ik ook slikte, ik voelde me niet beter. Ondertussen ging het met mijn horecabedrijf, ik had een keurmerk ontwikkeld voor grote clubs, heel goed. Maar het feit dat ik merken vertegenwoordigde die schade toebrachten aan de gezondheid van mensen, stond me steeds meer tegen. Het roer moest om. Mijn vriendin Rosalynn studeerde Voeding en Dietetiek en op een gegeven moment besloot ik om me ook meer te gaan verdiepen in wat voeding voor je gezondheid kan doen. Op een gegeven moment kochten we een slowjuicer en we begonnen beide met het drinken van groentesap. Vier maanden later kon ik de helft van mijn medicijnen laten staan en een half jaar later zelfs alles!”

Hoe meer zieken, hoe beter?

“Het hoge % chronisch zieken en mensen met allerlei gezondheidsklachten kan ik inmiddels wel verklaren: de commercie speelt hierin een grote rol en maakt mensen kapot. Gelukkig vindt er langzaam maar zeker een omschakeling plaats. Zo lazen we onlangs in het nieuws dat fabrikanten van de grootste suikerproducten, marktaandeel verliezen. Maar we zijn er nog lang niet. Een aantal zaken in Nederland is zo krom. Huisartsen willen hun patiënten graag helpen, maar de gemiddelde arts weet weinig over hoe belangrijk goede voeding is. De meeste artsen zijn voornamelijk bezig met symptoombestrijding en het voorschrijven van medicatie. Terwijl voeding de basis vormt: het voorkomt zaken zoals chronische ziektes, vermoeidheid, depressie en stress. Dus in plaats van het voorschrijven van medicatie, zou een huisarts een patiënt moeten begeleiden naar een gezonde levensstijl. Dan pas geloof ik in onze gezondheidszorg. In Azië worden artsen met veel gezonde mensen in hun portefeuille beloond. Hier in Nederland is het andersom: hoe meer zieken, hoe meer medicijnen er worden voorgeschreven, hoe groter de inkomsten van de farmaceuten.”

Verse sappen rechtstreeks vanuit het ‘Saplab’

“Nadat we de slowjuicer hadden aangeschaft maakte Rosalynn steeds vaker sap voor bekenden en buren. En doordat mijn gezondheid zo was verbeterd dachten we: dit zou iedereen moeten kunnen ervaren. We besloten om op grotere schaal sappen te gaan maken en verkopen. Mijn vriendin beschikt over kennis en een achtergrond in voeding, ik heb ervaring met ondernemen: een mooie combinatie en zo ontstond sap.je. Een jaar geleden zijn we gestart. We wonen vlakbij het Amsterdamse Bos en in onze achtertuin creëerden we een ‘saplab’. Een fijne ruimte waar we klanten in een huiselijke en vooral persoonlijk sfeer ontvangen, terwijl de kippen buiten rondscharrelen. Op dit moment werken er in totaal vijf mensen bij Sapje en iedereen heeft een grote passie voor gezondheid. Elke ochtend wordt alles vers geleverd van lokale biologische boeren. Zodra de groente is geplukt komt het rechtstreeks naar ons toe. In het saplab wordt alles meteen gewassen en gesneden en koudgeperst bereid zodat alle voedingsstoffen behouden blijven. Ieder seizoen maken we nieuwe recepten, want we werken alleen met seizoensproducten. Wanneer je al onze sappen zou drinken, dan krijg je 70 tot 90 groentes per maand binnen. Van ieder sapje maken we een kunstwerkje: geur, kleur, smaak en nuances, alles moet kloppen en in balans zijn. We schenken en leveren groentesap in glas. Ook al wordt er beweerd dat niet alle plastic schadelijk is, wij en de recente wetenschappelijke publicaties denken daar anders over. Alle plastic ter wereld is schadelijk door hormoonverstorende middelen. Glas is kostbaar en helemaal natuurlijk, maar wij werken duurzaam en geloven in recyclen. We produceren nauwelijks afval: we werken met houten kratjes, hervulbare glazen flesjes en leveren de sap op bakfietsen. En last but not least, alle pulp gaat naar de geitenboerderij.”

De kracht van sap

“Eten en kauwen is in principe heel goed. Wanneer het je lukt om dagelijks twee rauwe stronken broccoli te eten, dan heb je geen sap nodig. Maar A is dat voor de meeste mensen niet haalbaar, B het is ook niet echt lekker en C: de wereld verandert. De voedingsbodem is de afgelopen 50 jaar enorm achteruitgegaan. Hij is arm aan voedingsstoffen en veel groente is bespoten met talloze bestrijdingsmiddelen waardoor het minder mineralen en vitaminen bevat en juist veel gifstoffen. Daarom moet je van niet biologische broccoli heel veel eten om je dagelijkse portie vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is de meeste groente uit de supermarkt bij lange na niet vers. Het ligt eerst lang in een loods of containerschip nadat het geplukt is, vervolgens duurt het een aantal dagen voor het in de schappen ligt en dan duurt het vaak ook nog even voordat je het bereid en eet. Dit alles zorgt ervoor dat we slechts een minimale hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Hierdoor staan we qua gezondheid als het ware in de min. We doen onszelf zoveel tekort. Dit verklaart het hoge % chronisch zieken en mensen met bijvoorbeeld vele allergieën in ons land.”

Alle verse sappen van Sap.je

Alle verse sappen van Sap.je

“Groentesap biedt de mogelijkheid om in een teug een onvoorstelbare hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Daar valt niet tegenop te eten. Wij adviseren om sap te combineren met een gezond voedingspatroon en dan zal het effect heel snel zichtbaar zijn. Veel mensen slikken tegenwoordig allerlei voedingssupplementen, maar hier zijn wij geen voorstander van. Deze bestaan voornamelijk uit synthetische stoffen die het lichaam niet herkent en lever en nieren zorgen ervoor dat je ze snel weer uit plast, zonder dat het veel voor je lichaam heeft betekend. Je lichaam herkent groente en fruit daarentegen wel en zal daarom alle voedingsstoffen meteen opnemen. De samenstelling van onze groentesappen verandert voortdurend, vanwege de seizoenen. Het zit bomvol groenten die je zelf misschien niet snel zult gebruiken. Denk aan pastinaak, raapstelen, cavelo nero, witte peen, gele biet, savoikool, brandnetels, kurkuma, gember en witte peen, in plaats van alleen maar de welbekende wortel, gember en appel. Ik drink sinds vier jaar ongeveer een halve liter sap per dag en ik ben geen dag meer ziek geweest. Vroeger werd ik al ziek wanneer ik in de buurt van een hond of kat kwam, maar inmiddels hebben wij zelf een hond, drie kippen en een konijn en nergens meer last van. Wij hebben zelf ervaren dat vers sap het beste geschenk voor je lichaam is.”

Wij verkopen niet, maar onze klanten vertellen

“Er wordt door collega sapbedrijven veel naar ons gekeken en dat zien we als een compliment. En hierdoor leggen we de lat voor onszelf weer hoger. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen gezonder te laten leven. Bij een aantal klanten van ons, waaronder topsporters, hebben we getest wat het drinken van Sapjes voor het lichaam doet. Minder ontstekingen, sneller spierherstel en een hogere alkalische waarde waren meteen zichtbaar. We zien van dichtbij heel veel positieve gezondheidseffecten. Mensen vallen af, acne en onrustige huid klaren binnen enkele dagen op, vermoeidheid en migraine verdwijnen, stoelgang verbetert, stijfheid in spieren en krampen nemen af en zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben het afgelopen jaar een grote groep vaste klanten om ons heen verzameld. Wij verkopen niet, maar klanten vertellen en dat heeft een groots effect. Vorige week heeft voedingsdeskundige Carina Noordervliet van de Telegraaf en vrouw.nl haar ervaring met onze detoxkuur gedeeld. In eerste instantie zag ze het niet zitten, maar haar ervaring was zo positief dat ze inmiddels helemaal overtuigd is van de kracht van een detox met onze gezonde sapjes. Ik zeg dan ook altijd: ‘Ervaar zelf wat er gebeurd wanneer je darmen, nieren, maag, gal en lever een paar dagen helemaal worden ontlast en hierdoor herstellen’. Ik hoop dat mensen steeds kritischer worden in wat ze eten en op die manier zelf kunnen voorkomen dat ze ziek worden. Je hebt je gezondheid volledig in je eigen hand: jij bent je beste dokter.”

Sapjes bestellen kan hier. 

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sap.je | Style today - […] Detoxen is hotter-dan-hot. En ja, ook ik heb een detox sappenkuur achter mijn kiezen. Waarom? Omdat ik vlak voor…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.