Wees duidelijk over welke behoeftes je zelf hebt.

16 juni 2015

Nadia van der Vlies (36), woont in Amsterdam, samen met Paul, zoon Teun (6) en dochter Eline (4). Nadia is coach en trainer en werkt vooral met mensen die zich sterker of zelfverzekerder willen voelen. Bijvoorbeeld managers die meer leiderschap willen tonen, maar ook met moeders die op zoek zijn naar balans in hun leven. Ook mensen die even niet weten welke baan bij ze past kunnen bij Nadia aankloppen. Vanaf nu zal Nadia hier regelmatig bloggen over situaties die ze meemaakt in haar praktijk, in de hoop anderen te kunnen inspireren.

Geen promotie voor mama

Maaike werkt 4 dagen als manager bij een grote verzekeraar. Ze heeft twee kleine kinderen (3 en 6) en haar man Pieter heeft een drukke baan, waarvoor hij veel in het buitenland is. Maaike regelt het meeste thuis, met name ten aanzien van de kinderen. Ze brengt ze nagenoeg altijd naar school, regelt alles met oppassen en naschoolse opvang, beheert de sociale agenda en het huishouden.

Tijdens een van de sessies merkt ze op dat ze er een beetje van baalt dat ze al een tijdje geen promotie heeft gemaakt. Ze zou eigenlijk wel wat meer tijd aan haar werk willen besteden. Doordat ze vaak op tijd weg moet om de kinderen te halen, kan ze bijna niet overwerken of iets extra’s doen. Ze heeft haar werk nooit af en ze heeft het gevoel dat ze juist de belangrijke dingen moet afraffelen. Als ze eerlijk is, steekt het haar dat Pieter wel al zijn tijd in zijn werk kan steken en zelfs nog reisjes kan maken met vrienden, terwijl zij zelf nergens aan toekomt.

Oneerlijk

Ze werd onlangs gevraagd een presentatie te geven in Londen, maar omdat ze wist dat Pieter die dag een belangrijke afspraak had heeft ze gezegd dat ze niet kon. Toen ze Pieter `s avonds naar die afspraak vroeg bleek die niet door te zijn gegaan. Dat irriteerde haar enorm, wat Pieter niet begreep, want die had ze niet eens verteld over Londen. Toen hij haar een week later om vijf uur uit een vergadering belde omdat hij te laat weg was gereden om de kinderen te halen en in de file was beland, voelde ze zich zo boos. De hele weg naar huis bedacht ze zich hoe oneerlijk het was. Zij had Londen laten schieten, zij regelde altijd alles, dankzij haar maakte hij promotie na promotie en die ene keer dat hij de kids moest halen… Waar was meneer dan? Precies. Nergens. Nadat ze er nog een paar andere oude koeien aan toevoegde, kwamen de tranen. En het rotgevoel. Dat haar carriere minder waard was dan die van hem. En dat ze zo nooit zichtbaarder kon worden op haar werk.

Geheim scorebord

Zegeltjes sparen noem ik dat. Een kasboekje in je hoofd met dingen die anderen wel of niet doen en wat je zelf allemaal doet. Een soort geheim scorebord. Man naar het buitenland, ik moet alles alleen doen: -1 voor hem. Kind ziek: ik blijf thuis en regel oppas: + 1 voor mij. Als de scores te ver uit elkaar lopen, barst de bom een keer. Het vervelende is, dat de anderen van niets weten. Pieter is zich in dit voorbeeld van geen kwaad bewust. Alle vorige keren dat hij te laat was om de kinderen op te halen, heeft Maaike namelijk wel gemopperd, maar niet tegen hem. Dat ze baalt omdat ze niet kan overwerken, daar weet hij niets van. En dat ze zelfs Londen voor hem heeft afgezegd al helemaal niet.

Heel vaak denken we voor anderen en doen we dingen omdat we denken dat anderen dat van ons verwachten.

En natuurlijk is het leven (en in de liefde) geven en nemen, maar het voorkomt veel gedoe als je zorgt dat je je bewust bent van je geheime scorebord. Dat als je meer aan het geven bent, dan aan het nemen, dat je daar bij stil staat en je afvraagt waarom je dat doet. Is het scorebord in jullie relatie misschien ook scheef? Wat doe jij te veel of te weinig? En waarom eigenlijk. Welke behoefte heb je, waar je niet voldoende ruimte voor maakt of vraagt…

Alle ballen in de lucht

In het geval van Maaike was ze zich niet eens zo bewust van haar verlangen meer tijd aan haar werk te kunnen besteden. Ze was zo druk met alle ballen in de lucht houden dat ze ook vergat stil te staan bij haar eigen behoeftes. Nu ze weet wat ze wil (1 avond overwerken en 1 dag vroeg beginnen), kan ze afspraken maken met Pieter. En voortaan maken ze natuurlijk grapjes. Of ik even boodschappen wil doen? Tuurlijk, -1 voor jou!

Wil je meer weten over coaching? Neem dan een kijkje op de site van Nadia.

Lees ook: Vijf tips om je relatie leuk te houden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.