Win het boek ‘Zalfje’: een leuk en leerzaam boek over eczeem.

Boeken over eczeem, er zijn er genoeg van. Maar niet zoals deze. Dit boek is namelijk geschreven speciaal voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en hun ouders. En dat is iets dat ik nog niet eerder heb gezien.

Eczeem en allergieën

Wie mij een beetje kent, weet dat mijn middelste meisje van bijna 4 jaar vreselijk veel last heeft van eczeem en allergieën. De enige manier om haar eczeem enigszins te onderdrukken is door het gebruik van hormoonzalven in combinatie met het vet houden van de huid. Dit insmeren gaat niet altijd heel gemakkelijk, want ze heeft er een vreselijke hekel aan. Elke ochtend weer alles insmeren, ’s avonds nog een keer en vaak tussendoor ook een keer. Eczeem is een arbeidsintensieve ziekte, want het heeft veel behandeling nodig. En daarom vond ik dit boekje wel heel erg leuk om er wat aandacht te geven op Mamaschrijft.

Zalfje

Het boek ‘Zalfje’ gaat over Bram. Bram heeft jeuk. De dokter zegt dat hij eczeem heeft. Maar smeren wil hij niet, dat vindt hij maar plakkerig en vervelend. Op een avond besluit Zalfje, die ongebruikt in het kastje staat, naar hem toe te gaan en uit te leggen hoe hij kan helpen. Zo leert Bram over zijn huid en wat hij kan doen tegen de jeuk. 

Het boek is geschreven door Elodie Mendels, zij is een dermatoloog werkzaam aan het Erasmus Medisch Centrum en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het afgelopen jaar heeft ze dit boekje ontwikkeld, speciaal voor kinderen met eczeem en hun ouders omdat het een ernstige aandoening is waar in Nederland niet vaak aandacht voor is. En dat terwijl het gaat om meer dan 90.000 kinderen. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Lisanne Secker, eveneens dermatoloog. De tekst is geschreven door Alexander de Bruijn.

Win het boek 'Zalfje': een leuk en leerzaam boek over eczeem.

Eczeem is een veel omvangrijker probleem dan veel mensen denken. 

In Nederland heeft ongeveer 15% van de kinderen last van eczeem; 5% van hen heeft ernstig eczeem. Dit zijn ruim 30.000 kinderen. Kinderen met eczeem worden in hun persoonlijke ontwikkeling nadelig beïnvloed, lichamelijk én psychosociaal. Door intense jeuk, zowel overdag als ’s nachts, ontstaan slaaptekort en onrust. Bovendien is alles lastiger als een kind last heeft van eczeem: denk aan school, sporten en spelen. De behandeling van eczeem bestaat voor het grootste deel uit smeren met verschillende zalven. Het blijkt dat door onvoldoende kennis van eczeem en angst voor hormoonzalven bij ouders en kind, de behandeling niet het gewenste effect heeft. Hierdoor blijft het eczeem actief en hebben de kinderen onnodig veel jeuk en last. Speciaal voor dit probleem is ‘Zalfje’ ontwikkeld. De 1e druk is begin 2018 met veel succes verspreid onder twintig ziekenhuizen in Nederland en meegegeven in het behandeltraject van kinderen met ernstig eczeem. 

Het boek ‘Zalfje’ is vanaf 15 december voor iedereen te koop. Het is een vrolijk verhaal vol kleurrijke tekeningen. En het is erg leuk om voor te lezen, omdat het rijmt maar ook omdat het leerzaam is. Sinds Izzie dit boekje heeft gelezen dept ze zichzelf na het douchen droog in plaats van te wrijven met haar handdoek. Ze leert er dus van en snapt Bram uit het boekje ook heel goed. Leuk en fijn om te zien! Meer informatie over dit boekje vind je op  www.zalfje.com.

Interesse in een exemplaar?

Ik mag namens Elodie ook een exemplaar weggeven. Laat even weten in een comment wanneer je ook een kindje met eczeem hebt en denk dat dit boek heel goed gaat uitkomen.

Dit vind je vast ook interessant:

Eczeem: wat helpt en wat niet?

Eczeem en voedsel allergieën.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

  1. Marian B

    Mijn neefje heeft behoorlijk last van eczeem en heeft ook een hekel aan al dat gesmeer. Dit boekje zou ik graag aan hem geven.

  2. Anna

    Twee kindjes met eczeem plekjes zo nu en dan,benieuwd naar het boek

Type to Search

See all results