Yoga tijdens de zwangerschap.

Yoga tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen. De vrouwelijke intuïtie neemt toe en vertrouwen in alles wat komen gaat groeit. Yogadocente Brenda schreef hierover een boek en stelt 15 stuks beschikbaar in een winactie.

“Yoga gaat niet over hoe je eruit ziet, maar over hoe je je voelt. En het is een hele fijne bijkomstigheid dat je er flexibel en sterk van wordt en dat de contouren van je lichaam zichtbaar mooier worden”, aldus yogadocente Brenda Ooteman. Toen ze jaren geleden, zwanger van haar eerste, kennismaakte met zwangerschapsyoga, ging er een wereld voor haar open. Ze wilde haar ervaringen overbrengen op andere zwangere vrouwen en schreef daarom het boek Yogatree: yoga tijdens de zwangerschap. Ik stelde Brenda een aantal vragen.

Kun je uitleggen wat yoga in het algemeen voor mensen doet?

“Yoga is een hele oude Indiase levensstijl, geïnspireerd door de Hindoemythologie en later beïnvloed door het boeddhisme. Yoga streeft ernaar om lichaam en geest met elkaar te verbinden en vraagt van je om af en toe pas op de plaats te maken, naar binnen te kijken en zo je drukke geest tot rust te brengen. Ik geloof dat yoga bijdraagt aan het ontwikkelen van een mooie relatie met de belangrijkste persoon in je leven, namelijk met jezelf. Doordat je innerlijke kracht groeit, groeit ook je zelfvertrouwen. En dit zorgt ervoor dat je niet zo snel van je stuk gebracht wordt door onverwachte en- of moeilijke situaties. Yoga is geen religie, maar een manier van leven, van zorgen voor jezelf. Hierdoor kun je jezelf echt leren kennen en waarderen zoals je werkelijk bent. Daarom voelt yoga voor zoveel mensen wereldwijd als een verrijking.”

Je schreef een boek specifiek over zwangerschapsyoga. Waarom?

“Toen ik kennismaakte met deze vorm van yoga ging er een wereld voor me open. In die periode was ik al veel bezig met Oosterse filosofie, met name het Boeddhisme. En mede dankzij mijn fantastische lerares destijds, werd ik verliefd op deze bijzondere vorm van yoga. Ondanks alle energie die een zwangerschap kost, voelde ik me juist sterker en fitter. Ik was heel ontspannen en sliep beter dan voorheen. Zwanger zijn is een diepgaand proces dat een leven blijvend verandert. Maar met name zwangere vrouwen staan heel dicht bij hun intuïtie en door dat gevoel trouw te volgen, groeit de balans waardoor het makkelijker is om te dealen met alle veranderingen die zwanger zijn met zich meebrengt. Door de toenemende vrouwelijk intuïtie, zal de bevalling een ongekende, krachtige spirituele ervaring zijn. Veel vrouwen zijn angstig voor wat komen gaat: ‘kan ik de pijn tijdens de bevalling wel aan’ of ‘zal ik een goede moeder zijn’? Door zwangerschapsyoga zullen die gevoelens afnemen. Met name door alle ademhalingsoefeningen heb je meer controle over wat er met je gebeurt. Hierdoor neemt bijvoorbeeld de kans om te gaan hyperventileren enorm af. Al met al neemt de fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid toe en daardoor openen lichaam en geest zicht meer voor de krachten van de natuur. De geest zal makkelijker kunnen ontspannen en dat is precies wat goed is voor de (ongeboren) baby. En het grotere zelfvertrouwen vormt een geweldig gereedschap voor het moederschap.

WIN! Brenda stelt maar liefst 15 x Yoga tijdens de zwangerschap beschikbaar! Ben je zelf zwanger of ken je iemand aan wie je dit cadeau zou willen doen? TAG HAAR in een reactie op Facebook en deel dit bericht op je eigen pagina. Volgende week worden de winnaars bekend gemaakt! En vergeet niet om mamaschrijft te liken, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Andere boeken van Brenda Ooteman die ook het lezen waard zijn: Yoga voor Kids, Yoga op reis en Yoga voor Tieners.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Auw! Hoofdpijn tijdens de zwangerschap sucks! - mamaschrijft

Type to Search

See all results