5 Tips voor de ideale speelzolder.

Vanaf ongeveer 5 à 6 jaar oud is het best fijn als de kinderen een eigen speelplek hebben, zoals de speelzolder. Maar hoe richt je die in?

Spelende kinderen maken veel geluid en laten vaak rommel achter. Vaak gebeurt dit in de woonkamer. Dat is natuurlijk niet erg maar zorgt wel voor een beetje chaos. Daarom is het vanaf ongeveer 5 à 6 jaar oud dan toch wel fijn als ze een eigen speelplek hebben, zoals een speelzolder. Daarmee verminder je de herrie en rommel in de woonkamer. In dit artikel vind je 4 tips voor het inrichten van de ideale speelzolder.

Tip 1: Creëer ruimte

De kinderen hebben in de speelzolder genoeg ruimte nodig om vrij te kunnen spelen en rond te lopen. Zorg om die reden dat de zolder niet te vol staat met onnodige spullen of meubilair. Als je denkt dat je te weinig ruimte hebt, of gewoon net iets meer ruimte wilt, overweeg dan om een dakkapel te plaatsen. Daarmee win je meer vierkante meters en laat je meer daglicht binnen waardoor de kamer ook nog eens groter lijkt. Met een dakkapel creëer je meer speelruimte voor de kinderen en zorg je ook voor meer opbergruimte voor spullen. Het is ook mogelijk om spullen te bewaren achter knieschotten.

Tip 2: Richt duurzaam in

Het is verstandig om de speelzolder zo duurzaam mogelijk in te richten, dus een inrichting die lang meegaat. Je wilt zo min mogelijk dingen vervangen, met spelende kinderen in de buurt is het namelijk niet raar dat er wel eens wat kapot gaat. Om het risico te verminderen dat er spullen kapot gaan of beschadigd raken, is het raadzaam om materialen te gebruiken die lang meegaan. Plaats bijvoorbeeld goedkope kunststof kozijnen, die gaan lang mee, zijn onderhoudsarm en zijn voordeliger dan houten of aluminium kozijnen. Ga bij de overige meubels voor materialen die niet makkelijk deuken of krassen krijgen. Doe ook wat kleinere dingen om te zorgen voor minder schade. Schaf bijvoorbeeld een deurstopper aan, dan voorkom je dat de kinderen de deur ergens tegenaan duwen. Veranker je kasten aan de muur en zorg dat zwevende planken stevig vastgezet zijn. Kies ook niet voor staande lampen omdat kinderen die makkelijk omstoten tijdens het spelen.

Tip 3: Een gezellige inrichting van de speelzolder

Gebruik een kleurencombinatie om de speelzolder een gezellige en tegelijkertijd rustgevende uitstraling te geven, vooral wit gecombineerd met een warme kleur zoals rood is een goede optie. Zo zorg je ervoor dat de kinderen in de speelzolder kunnen spelen maar geef je ze ook een ruimte om bijvoorbeeld rustig een boek te lezen. Verwerk voor een warme uitstraling ook natuurlijke materialen, die zijn makkelijk te combineren. Om de kamer enigszins opgeruimd te houden, schaf je speelgoedkisten aan. Daarin stoppen de kinderen hun speelgoed als ze klaar zijn met spelen. Daarnaast is het een aanrader om een game console aan te schaffen voor in de speelzolder, daarmee houd je de kinderen lange tijd rustig. Vooral een kindvriendelijke game console is een goede keus. Kindvriendelijke consoles geven ouders namelijk genoeg opties om toezicht te houden op het gamegedrag van de kinderen, met betrekking tot welke spellen ze mogen spelen en hoelang ze op één dag mogen spelen. Richt ook een aparte hoek in voor de kinderen om boeken te lezen. Zo heb je een goed balans tussen spelen en leren.

Tip 4: Zorg voor genoeg opties om te spelen

Een speelkamer is een plek waar kinderen het uren naar hun zin hebben. Hiervoor moeten ze wel genoeg te doen hebben. Naast het aanschaffen van speelgoed zijn er dus ook andere dingen om aan te schaffen. Het is bijvoorbeeld een leuk idee om een muur te verven met schoolbordverf. Door een muur te schilderen met schoolbordverf geef je hete en effect van een krijtbord. Na het verven is het voor de kinderen mogelijk om met echt krijt op de muur te schrijven of tekenen. Whiteboardverf is ook een leuke optie voor de kinderen. Schaf ook een leuk speelkleed aan met een autoweg, een leuk figuur of met een spel. Het is ook een idee om de speelzolder veel vloerkleden, schapenvachten, zitzakken, kussens en dergelijke te plaatsen. Dit voorkomt dat kinderen hard vallen tijdens het rennen en spelen én het dempt het geluid enigszins.

Tip 5: Maak de kamer kindvriendelijk

Omdat het gaat om een speelzolder voor kinderen, is het belangrijk om de ruimte kindvriendelijk te maken. Dek dus stopcontacten af, plaats een traphekje en dek scherpe randen af. Let ook op losliggende kabels, omdat kinderen daar vaak over struikelen. Vermijd ook losstaande decoratie, het is erg gevaarlijk als die omvallen. Leg losstaande decoratie weg op hoge planken of plekken die buiten bereik van kinderen zijn. Plaats vooral geen decoratie op vensterbanken of tafels, aangezien kinderen dat sneller omver stoten.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results