Hoe kies je de juiste verlichting?

Verlichting is superbelangrijk in je huis. Het bepaalt de sfeer in huis en zorgt dat de functie van een ruimte goed tot zijn recht komt. Wij hebben vorig jaar september onze woonkamer opnieuw ingericht en daarbij allerlei soorten nieuwe verlichting aangeschaft op plekken waar we eerder geen licht hadden. Ook hebben we verlichting gekozen voor boven de eettafel, omdat we de huidige verlichting niet prettig vonden. Een webshop waar je mooie hanglampen kan kopen is lampen24. Zij hebben een heel groot assortiment verlichting, je kunt er zowel lampen vinden voor binnen en buiten in allerlei soorten stijlen. Vooral de lampen in Deens design vind ik erg mooi.

Lichtplan

Wil je optimaal omgaan met verlichting, maak dan een lichtplan! Hierin werk je de opzet van de verlichting in je huis uit zodat je een goed beeld krijgt welke uitwerking jouw ideeën hebben op je interieur. Daarmee voorkomen dat je tijdens het (ver)bouwen van je huis met aansluitpunten zit die je niet kunt gebruiken of dat je aansluitpunten mist op plekken waar je ze graag had.

Ik vond het erg lastig om de juiste keuzes te maken en heb gelukkig wat advies gekregen van een specialist. Maar in de basis komt het er op neer dat er 3 soort verlichting: basis, sfeer en functioneel. En dit is hoe je ze gebruikt:

1. Basisverlichting

Hierbij gaat het om de algemene verlichting in huis. Dit kunnen bijvoorbeeld de spots zijn die je als eerste aandoet als je binnenkomt. Of een plafonniere in de hal. Vaak zit deze verlichting in het plafond zodat je snel goed licht hebt.

2. Sfeerverlichting

De basisverlichting kun je aanvullen met sfeerverlichting. Dit soort licht geeft diffuus licht. Het verspreid zich in alle richtingen en is bedoeld om sfeer te creëren. Het licht is vaak zacht en echt verlichten doet het niet of nauwelijks. Voorbeelden zijn vloerlampen dichtbij de muur, of een schemerlampje naast de bank.

3. Functionele verlichting

Functionele verlichting is vaak een lichtstraal die zich concentreert op éénplek. Bijvoorbeeld een lamp die waarbij je een boek kan lezen of die je bureautafel verlicht. Een belangrijk soort verlichting, want je een boek lezen met een zacht schemerlampje is niet prettig. Het is handig om dit licht te combineren met de basisverlichting, zodat het licht prettig is en waardoor je niet in de schaduw werkt.

Kort samengevat, met verlichting breng je sfeer in elke kamer en zorg je voor een prettig en gebalanceerde omgeving. Verdiep je daarom goed in welke soorten verlichting er zijn en hoe je een goed werkend lichtplan kan opmaken. Veel plezier!

Lees ook eens:

8x wat je zelf kunt maken van underlayment

Interieur trends 2019

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results