Kamerplanten trends in 2018: dít zijn de planten van het nieuwe jaar!

Het Bloemenbureau Holland heeft naar jaarlijkse traditie weer zijn kalender voor kamerplanten voor het komende jaar voorgesteld.

Dankzij deze leidraad weten we wat dé trendplant van de maand is. Hieronder een overzichtje, met enkele tips en tricks voor het onderhoud!

Trends in kamerplanten voor 2018

Januari

Dit is de maand van de Draecana, in het Nederlands ook wel drakenbloedboom genoemd. Met zijn puntige bladen breng je een exotische sfeer in je huiskamer. De drakenbloedboom gedijt gemakkelijk in de huiskamer en staat het liefst niet in de volle zon. Ze behoort tot de orde van de schaduw kamerplanten. Het is ook een plant die weinig onderhoud nodig heeft. De Draecana zuivert de lucht, wat het een prima plant maakt voor kantoren.

Februari

In februari zijn de winterbloeiers aan de beurt. Zo hebben we de Primula obconica, ook wel sleutelbloem genaamd. De bontgekleurde bloemen en frisgroene blaadjes doen ons verlangen naar de lente. Sleutelbloemen mogen zeker in het licht staan, maar best niet in het felle zonlicht. De bloemen zijn wit, roze, blauw of violet. Een andere winterbloeier is de Senecio cruentus (asbloem), met zijn askleurige bladen en mooie bloemen. De asbloem vraagt wel wat onderhoud, elke week een beetje kamerplantenmest doet wonderen. Nog een winterbloeier is de Jasminum of kamerjasmijn.

Maart

Dit is de maand van de voorjaarsbrengers. Dit zijn bolplanten die in deze maand bloeien en een fijn palet van kleur geven in je woonkamer. Denk maar aan narcissen, of de Muscari (blauwe druifjes), mooie tulpen of Fritellaria (keizerskroon). Combineer zeker een hoeveelheid bollen in één pot voor een maximaal effect. Bollen in een pot moet je zeker voldoende water geven. Voorzie veel licht, maar let er tegelijk op dat de potten niet uitdrogen.

April

Wie houdt er nu niet van de hortensia, een mooie plant die we gewoon zijn buiten te bewonderen, maar ook in de woonkamer een perfecte kamerplant is. Het is dé plant van de maand april. Met zijn bloemen in alle mogelijke kleuren is het ook een leuke plant om cadeau te doen. De plant geeft een aangename geur en zorgt voor een gezellige sfeer.

Mei

Mei staat in het teken van de zen- planten. Bonsai-boompjes in grillige vormen geven je interieur een oosterse tint. De Ficus ginseng is een echte zomerse boom die je vanuit je woonkamer tijdens juli en augustus naar je terras kunt verhuizen.
Ook de Dracaena lucky bamboo is een kamerplant die in mei op zijn mooist is. In China is het een echte geluksbrenger.

Kamerplanten trends in 2018: dít zijn de planten van het nieuwe jaar!

Juni

De potchrysant is de plant van de maand juni. Deze plant kan wel acht weken bloeien. Een lichte koele plaats is ideaal. De potchrysant heeft ook heel graag dat de aarde waarin hij staat vochtig blijft. Uitgebloeide bloemetjes kun je het best regelmatig wegknippen. Daardoor krijgen nieuwe bloemen des te meer energie. Met een potchrysant heb je heel veel bloemetjes verzameld in één pot.

Juli

In juli krijgen de vetplanten onze volle aandacht. Plant ze in een mooie, decoratieve pot en geef ze een ereplaats in je woonkamer. Van de meeste succulenten, zoals we vetplanten ook noemen, kun je genieten zonder dat je er al te veel naar moet omkijken. Regelmatig een beetje water geven is voldoende. Liever een beetje te weinig dan een beetje te veel zelfs.

Kamerplanten trends in 2018: dít zijn de planten van het nieuwe jaar!

Augustus

In augustus is de Scindapsus aan de beurt. Het is een plant die de lucht zuivert en een mooi, hartvormig blad heeft dat aanvoelt als satijn. Je kunt deze plant laten klimmen of laten hangen. De Scindapsus is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en is daar een echte geluksplant, net als de Draecona lucky bamboo. Nu en dan een beetje bijknippen en wat water geven, dat is alles wat je moet doen om lang van deze plant te genieten.

September

Dan moet je een vlinderorchidee in huis hebben. Deze plant kan tot drie maanden bloeien. Plaats hem vooral op oostwaarts gerichte vensterbanken, best niet in rechtstreeks zonlicht. ‘S Nachts mag de ruimte waarin de vlinderorchidee staat best niet kouder dan 16 graden worden en overdag is 32 graden wel het maximum. De vlinderorchidee is een plant die de ontdekkingsreizigers naar onze contreien brachten.

Oktober

In oktober staan groene dierenvrienden centraal zoals kattengras, bamboe of cyperus. Het zijn gemakkelijke planten die overal wel een plaatsje vinden. Ze passen ook steeds goed bij andere planten en toveren je woonkamer om in een groene oase. Ook de Beaucarnea (olifantspoot) of Chlorophytum zijn echte groene dierenvrienden.

November

De Rhypsalis is dé plant van de maand november. Het is een cactus afkomstig uit de Caraïben. Deze plant stelt weinig eisen. Je kunt al eens vergeten om hem een beetje water te geven. De Rhypsalis doet het ook zeer goed als hangplant. De scheuten worden dan soms langer dan één meter.

December

Om het jaar af te sluiten in december zetten we de Anthurium in de kijker. Het is een prachtige bloem die in elk interieur thuishoort. De flamingoplant is gemakkelijk in onderhoud, maar heeft het graag zeer warm. De Anthurium houdt van veel licht en is echt een plant met een vintage sixties look.

Met deze kalender weet je weer hoe je je woonkamer een frisse, gezonde en groene look kunt geven. Je kunt ervoor naar je lokale tuincentrum, of vereenvoudigt je zoektocht via een online plantenleverancier zoals bijvoorbeeld Tuincentrum.nl! Het hele jaar door genieten van groen, dat is ons voornemen voor 2018!

Kamerplanten trends in 2018: dít zijn de planten van het nieuwe jaar!

Lees ook:

Kersttrends 2017: deze items mag je niet missen!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results