14x tips voor tweeling moeders.

De tweeling jongens van Esther zijn inmiddels acht jaar oud en nu ze ook een 'eenling' baby heeft gekregen, ervaart ze extra goed wat de verschillen zijn. Ze heeft daarom een aantal ijzersterke tips voor (nieuwe) tweeling mama's.

Het is heerlijk een tweeling, ze hebben een prachtige band en hun interactie is hilarisch zo nu en dan. Maar het is ook best zwaar, of eigenlijk heel zwaar. Wat het vooral zwaar maakt is de discrepantie die er zit tussen het beeld ofwel de verwachting die je hebt van een kind krijgen en de daadwerkelijke ervaring. Achteraf gezien had ik eigenlijk een soort van een aanpassingsstoornis.

Alles wordt anders met een tweeling

Iedereen zegt het natuurlijk voordat je een kind krijgt. Alles wordt anders. Ik dacht dan altijd, ‘dat lijkt me logisch’. Je kan nooit meer de deur achter je dicht trekken, hoor je ook vaak. Tja, dat leek me ook zo klaar als een klontje. Maar pas toen ik moeder werd begreep ik wat het echt betekende. Ik heb serieus wel eens, na twee uur lang proberen de deur uit te gaan, huilend besloten om toch maar thuis te blijven. Omdat het me gewoon niet lukte.

Achteraf gezien zou ik blij zijn geweest met een aantal tips van ervaren tweeling moeders. Wat ik vooral lastig vond, is dat niemand herkende wat ik ervaarde in de verschillende leeftijdsfases van mijn jongens. Daarom hier mijn belangrijkste tips en bevindingen.

Tips voor tweeling moeders

  1. Regel hulp. In het begin was mijn ervaring dat het ons vrij makkelijk afging. Tweelingen komen vaak te vroeg en premature kinderen slapen heel erg veel. Ik vond het dus eigenlijk helemaal niet zo zwaar, want ze sliepen de hele dag. Ik heb daarom te laat hulp ingeschakeld, het overkwam ons een beetje. Ik heb heel lang geroepen dat het allemaal prima ging terwijl we het loeizwaar hadden. Dus regel structureel hulp van een zus, moeder, vriendin of oppas zodat je ruimte voelt om ook iets voor jezelf te doen en even uit de overlevingstand te komen.
  2. Alles komt dubbel. Groeistuipen, tandjes, buikkrampjes, slechte nachten, virussen, het is allemaal keer twee. Dat betekent dat er eigenlijk altijd wel wat aan de hand is. Bereid je daar mentaal op voor, als je dat verwacht wordt het toch makkelijker. Als er eentje ziek is, zorg ervoor dat de ander zo snel mogelijk aangestoken wordt, anders zit je weken met zieke baby’s. Je kan het maar gehad hebben.
  3. Leg de lat laag. Het is heftig om de deur uit te gaan met twee kinderen. Voordat je ze helemaal ingepakt en wel hebt ben je zeker een uur (of langer) verder in het begin. Hou je uitstapjes dicht bij de deur en plan niet meer dan een activiteit per dag. Ik had in mijn hoofd dat ik mijn leven gewoon zo zou blijven leiden als ik daarvoor deed. Mooi niet dus, een kop koffie drinken met vriendinnen in de stad voelde als een marathon lopen.
  4. Zorg in de nee fase dat je alles dubbel hebt. Tweelingen willen altijd met het zelfde speeltjes pelen, er is structureel strijd over alles. Door dingen dubbel te hebben, voorkom je een hoop stress. Geef deze tip ook op verjaardagen aan de visite.
  5. Koop een hele fijne kinderwagen met veel bergruimte. Wij hebben het meeste plezier gehad van de chariot fietskar. Dit is namelijk eigenlijk gewoon een hele grote kar waar je alles in kan gooien. Het fijne is dat ze daar ook in kunnen staan en dan heb je een soort van een bakje met kinderen. Hij kan ook achter de fiets, je kan er mee door het bos, naar het strand. Ze zijn niet goedkoop maar ze zijn ook niet stuk te krijgen.
  6. Combineer de draagzak met de kinderwagen. Soms is een kindje onrustiger dan de andere. Door een kind in de draagzak mee te dragen en de andere in de kinderwagen heb je toch meer je handen vrij. Als de ander onrustig wordt kun je het altijd omdraaien. Als ze op een leeftijd komen dat ze opmerken dat de een iets heeft wat de ander niet heeft, dan wordt het lastiger en is het handiger om de draagzak minder te gebruiken. Echter dit zal ook een kind verschillen.
  7. Zorg dat je fijne speelplekken weet met een hek eromheen. Je kan maar naar één kant tegelijk kijken en met een tweeling naar een speeltuin is daarom vrij stressvol. Op een gegeven moment wist ik alle plekjes met een veilige omheining in en rondom Amsterdam, zodat ik een kindje af en toe uit het oog kon verliezen zonder dat er gelijk gevaar zouden dreigen.
  8. Regel dingen aan huis, zoals de kapper, masseur, schoonheidsspecialiste, maar ook de visite. Nodig lekker vaak mensen uit om te komen eten en te komen borrelen. Een tweeling besteed je minder snel uit aan een oppas van 18. Tenminste wij wel, het vereist best wel wat ervaring om een baby tweeling te verzorgen. Daarom hielden wij in de eerste twee jaar vaak etentjes en borrels bij ons thuis, zo ben je toch onder de mensen en het kost logistiek niet veel moeite.
  9. Als tweeling moeder heb je de neiging om met de tweeling om te gaan alsof het één kind is. Je neemt ze overal samen mee naar toe. Probeer toch af en toe wat met een kind alleen te doen. Op die manier en ervaar veel beter hoe fijn en rustig het ook kan zijn met een kind. Het is ook beter voor het ontwikkelen van de identiteit van de kinderen als ze hun individule ervaringen hebben.
  10. In de fase dat kinderen niet meer in de kar willen zitten en graag willen lopen of fietsen heb je het vrij zwaar als tweeling moeder. Dit is namelijk hartstikke onveilig, omdat ze alle kanten op schieten. Hier komt chariot fietskar weer handig van pas. Ze kunnen namelijk staan in deze kar zonder dat het onveilig is. Ik heb in deze fase ook een loopstoel gekocht voor in huis. Die zijn veilig en dat geeft ook wat rust.
  11. Zet als je daar ruimte voor hebt twee boxen neer. Het lijkt overdreven, maar eigenlijk is de box geen veilige plek als de tweeling er samen in zit. Ze zitten elkaar namelijk heel vaak in de haren en doen elkaar ook redelijk vaak pijn. Door twee boxen te hebben, geef jezelf wat ruimte om even rustig naar het toilet te gaan of een beetje op te ruimen. Dit helpt tegelijkertijd met het creëren van een eigen identiteit omdat ze echt een eigen plekje hebben met daarin hun eigen speelgoed.
  12. Borstvoeding is bijna onhaalbaar met een tweeling. Ik heb vanaf het begin af aan de borst met de fles gecombineerd zodat ik een kindje aan de borst kon leggen en de andere flesje krijg. Voor iedere moeder is dit natuurlijk anders, maar achteraf gezien had ik toch langer de borst willen geven. Ik ben er mee gestopt op advies van anderen omdat het onhaalbaar zou zijn en het niet zo goed liep. Maar nu ik één kind heb en voor hoeveel gemak, liefde en vertrouwen er gecreëerd wordt door het geven van borstvoeding, zou ik aanraden om het toch vol te houden ondanks dat je nooit twee kinderen volledig uit de borst kan voeden.
  13. Baby zwemmen is eigenlijk gewoon onmogelijk met twee kinderen. Echter wanneer je twee handige baby zwembandjes koopt en ze daar inzet kan je toch nog naar baby zwemmen toe. In dit soort situaties heb je ook echt de draagzak nodig op je rug. Anders kan je ze niet alleen naar het zwembad dragen.
  14. Koop een badstoeltje. Dit is heel handig om toch gezellig met je baby’s in het grote bad te gaan. Echt lekker warm voor jezelf is het niet, want je kan maar een laagje water in het bad doen. Maar het is beter dan niks.

Ben jij moeder van een tweeling en heb jij nog andere aanvullende tips? Laat het ons weten!

14x tips voor tweeling moeders.

Esther met haar tweeling zoons.

Lees ook:

Moeders, schep niet zo op!

Op zoek naar een oppas?

Wanneer er geen roze wolk is na de zwangerschap.

Share this post:

Ook leuk om te lezen

  Volg Mamaschrijft

  Leave a Reply

  *

  Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  1 comment

  1. Hilde

   Over nummer 12: borstvoeding aan een tweeling is even doorzetten in het begin maar zoveel makkelijker dan flessen of een combi! Je hebt geen handen te kort: geen stress bij een boertje als je er twee met de fles in een wippertje hebt zitten. En meteen je knuffelmomentje met de baby’s en verplicht zelf een half uurtje op je kont zitten is ook nooit weg. Of tegelijkertijd een ouder kindje voorlezen of door je overvolle fotoalbum scrollen.
   Je bent ook veel eerder de deur uit gestapt want je hoeft niet zoveel mee te sjouwen. Plus niet zoveel schoonmaak- en uitkookwerk. Ik zeg: het is een investering die je zoveel gaat opleveren. 8 maanden twee volledig gevoed, tot de een ging bijten.

  Type to Search

  See all results