40-something met kleine kinderen.

Catelijne is wat later moeder geworden dan gemiddeld. Hoe dit zo is gekomen, vertelt ze in dit blog.

Ik was 39 toen ik mijn man leerde kennen. Eerdere relaties beklijfden niet, en met deze man wilde ik graag een gezin stichten. Gezien mijn leeftijd gingen we meteen aan de slag. Toen het spontaan niet lukte, verwees de huisarts ons door naar de gynaecoloog, die realistische haast voorstelde. Ik was blij dat er zoveel mogelijk is, en ik vond het ziekenhuis niet eng: kom maar op! Zo slaagden we erin, na enkele mislukte iui-pogingen, om bij de eerste ivf-poging zwanger te worden. Ik was inmiddels 40, en mijn zoontje kwam ter wereld toen ik 41 was. Wat waren we blij: het was meteen gelukt! Omdat we ons zoontje heel graag een broertje of zusje gunden, zaten we 4 maanden na de geboorte weer bij de gynaecoloog voor het vervolg. Maar toen dit na zeven mislukte ivf-pogingen in Utrecht en Gent echt niet lukte, besloten we te gaan voor eiceldonatie. Mijn eitjes waren niet goed genoeg meer; ik was inmiddels 43.

We gingen voor eiceldonatie

Ik las en schreef mee op vruchtbaarheidsforum Freya, en had daar ervaringen gelezen met eiceldonatie. Hierbij staat een andere vrouw haar eicellen af, die dan in het lab volgens de ivf-procedure met het zaad van je eigen man worden bevrucht. Een goed embryo wordt dan in jouw baarmoeder teruggeplaatst. De donor is de genetische bron, maar je bent zelf de biologische, en juridische moeder.

Gevoelsmatig leek het ons het beste alternatief; een kindje zelf dragen, dat wel het DNA van mijn man zou hebben maar niet dat van mij. Voor adoptie bleek ik te oud helaas. Eiceldonatie kon in Nederland bijna uitsluitend door zelf een donor aan te brengen. Dat was voor ons geen optie. Ik las de ervaring van iemand die naar Engeland was gegaan, en haar ervaring sprak me aan. Bij deze kliniek staan geregistreerde donoren eicellen af om andere vrouwen anoniem te helpen. Dat wil zeggen: anoniem voor de ouders, maar mijn kind zou op 18-jarige leeftijd terug kunnen vinden wie zijn of haar genetische moeder was.

Wie was mijn donor?

Stichting Donorkind vertelde mij dat elk donorkind op een moment in zijn leven zich de vraag stelt ‘wie was mijn donor?’. Dat gaf voor ons de doorslag: wij wilden een geregistreerde donor. We gingen naar de Engelse kliniek voor alle voorbereidende gesprekken daar met artsen en counselers, lichamelijke onderzoeken en het invullen van documenten. Na het opsturen van bloed- en andere testresultaten en doktersverklaringen kregen we vrij snel bericht dat er een donor was, en na een voorbereidende hormoonkuur zijn we een week met zijn drietjes op ‘vakantie’ gegaan naar Manchester.

Een druilerige week in februari, waarin onze geweldige donor haar eicelpunctie kreeg, en de helft van haar eitjes in het lab met het zaad van mijn man bevrucht werd. Vijf dagen later hadden we twee topembryo’s, waarvan er eentje in mijn baarmoeder werd teruggeplaatst. En ik werd zwanger. Alle controles kon ik gelukkig in Nederland bij mijn vertrouwde gynaecoloog doen, die ook heel blij voor me was. Toen de poging gelukt was, ontving ik van de kliniek een anonieme brief van de donor, waarin zij wat meer vertelde over wie zij was. Wij zijn haar heel dankbaar, en prijzen ons gelukkig dat ons dit gegeven is. Zielsgelukkig met mijn twee zoons, maar ook uitgeput kon ik het zware traject achter me laten. En begon een nieuw avontuur: 40-something met kleine kinderen! Wordt vervolgd…

Lees ook:

Over ‘goed bedoelde’ opmerkingen tijdens de zwangerschap.

Noot van de redactie:

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden krijgen regelmatig te maken met negativiteit rondom hun zwangerschap vanuit de medische wereld, maar ook vanuit hun kennissen en familie. Merk jij dat ook? De website http://www.ei-kwijt.nl/ is gericht op vrouwen die na hun veertigste een kinderwens hebben, zwanger zijn of een kind hebben gekregen. Hierop staat naast praktische informatie en nieuws rondom zwangerschap en moederschap ook persoonlijke verhalen, geschreven door moeders.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results