Aan alle mama’s to be: verwacht maar niks!

Deze is voor jou, J., en voor alle andere hoogzwangere of net bevallen meiden die dit even moeten horen:

Er is helaas geen recept voor een perfecte bevalling.

Zo, ik val maar met de deur in huis. Want er is iets dat me echt van het hart moet. Een goed voornemen om dit eens op papier te zetten.

Jonge meiden van nu, en tja, daar reken ik mezelf met 34 jaar ook nog onder, zijn gewend hun zaakjes goed te regelen. Doe de juiste dingen en bepaal je succes. Studeer hard, doe de juiste activiteiten naast je studie en krijg die top baan. Leef een tijd zuinig, spaar geld en ga op die super gave reis. Eet gezond, sport lekker en zie er prima uit. Jij bepaalt, jij werkt hard maar dan krijg je (vaak) ook wat je verdient.

En dan word je zwanger..

Hopelijk ging dat ook volgens ‘planning’ (en anders ben je al even uit bovenstaande droom gehaald over dat je alles kan bepalen). En dan komt die bevalling eraan. Uiteraard ben jij top voorbereid, je slikt je vitaminen, je doet natuurlijk die zwangerschapscursus. Herkenbaar so far?

De zwangerschapscursus

Ik hoorde onlangs voor de zoveelste keer een verhaal over zo’n zwangerschapscursus. En niks ten nadele van zwangerschapscursussen an sich, ik heb er zelf ook gewoon eentje gevolgd. Iedereen moet haar eigen ding doen, maar ik werd echt een beetje kwaad toen ik het volgende hoorde. Een cursus waarin werd verteld dat als je maar goed ademt en rustig blijft, je pijnloos thuis in bad kunt bevallen. Top, er is dus een recept dat je kunt volgen en dan chef je die bevalling ook even. Dit gaat je lukken en ook dit keurig volgens het door jou uitgestippelde plan.

Een bevalplan: het kan niet

Guess what? Jij bepaalt helemaal niets als het over bevallen gaat. Het is de natuur die het overneemt. En tuurlijk helpt het om goed te puffen en rustig te blijven, begrijp me niet verkeerd, maar soms heb je gewoon  pech en soms heb je geluk. Ik zeg dus niet dat als je zo’n zweef cursus doet je helemaal geen fijne bevalling kunt hebben. Ik zeg alleen dat het een kwestie is van pech en niet van kiezen. Je kunt niet ‘goed worden’ in bevallen. Het maakt me ontzettend kwaad dat iemand na zo’n zwangerschapscursus weg kan lopen met een heel vastomlijnd plan van hoe ze wil bevallen. Hoe groot is de teleurstelling dan als het anders loopt?

Weet je wat de beste tip is die ik bij mijn zwangerschapscursus heb gekregen: “Verwacht maar niks.” Dat heeft mij er tijdens mijn 23-uur-durende-weeën-ellende-eindigend-in-keizersnede echt mentaal doorheen geholpen. Het kwam op me af zoals het kwam (en nee het was dus absoluut niet zo dat ik het een pretje vond of lekker rustig bleef 😉).

Terugkijken op de bevalling

Achteraf vond ik het soms best lastig om op mijn bevalling terug te kijken, ik ‘kan’ schijnbaar niet bevallen. Dat praat je jezelf aan, maar zo voelt dat soms. Als anderen je dan ook nog gaan vertellen dat je ‘gewoon moet ademen en rustig blijven’, suggereert dat toch dat ik, en velen met mij, dan iets heel erg verkeerd hebben gedaan.

Voor alle meiden die dit gevoel herkennen: jij hebt niks fout gedaan, je had gewoon vette pech. Wees lief voor jezelf, juist jij hebt het nu nodig. Het is je overkomen en je kon er niets aan doen of veranderen. En waarschijnlijk is dit de eerste keer in je leven dat ‘de juiste dingen doen’ niet 1:1 heeft geleid tot succes.  

Verwacht maar niks

Voor alle hoogzwangere meiden (vooral als het je 1e is): echt, verwacht maar niks. Niks goeds maar ook niks slechts. Je hebt geluk of pech. Je hoeft niet bang te zijn, maar laat je in godsnaam niet aanpraten dat jij kunt bepalen dat je met kaarsjes aan, rustig puffend thuis in bad kunt bevallen. Als dat wel zo uitpakt: good for you lucky bastard! En zo niet, vette pech maar ook jij hebt een top prestatie geleverd!

En voor de gevers van cursussen waarin eerder genoemde boodschap wordt meegegeven: denk even na wat je die moeders aanpraat en aandoet.

Spread the word!

En in het kader van goede voornemens is dit ook mijn (Mariska) laatste blog voor Mamaschrijft. Ik heb 2 jaar met heel veel plezier mijn gedachten opgeschreven en met jullie gedeeld, maar nu is het tijd voor een nieuwe schrijf uitdaging. Heel erg bedankt voor alle leuke reacties!

Lees ook:

Keizersnede versus een natuurlijke bevalling

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: #benikdit: een boek over het niet-roze wolk gevoel na de bevalling. - mamaschrijft

Type to Search

See all results