Etenstijd. Gezellig of ronduit irritant?

6 april 2011

Mijn lieve zoon, ruim anderhalf jaar, heeft af en toe van die fases. Dat ‘ie niet eet. Niks. Oké, wat kwark en fruit, beetje melk. Maar brood, aardappelen, pasta? No way! Ik heb van alles geprobeerd om mijn lieve schat wel voedzaam spul te laten eten maar dat lukt dan gewoon niet. De niet al te opbeurende tips vliegen me om de oren: ‘Je wint de strijd nooit!’ En: ‘ Dan gaat ‘ie maar met een lege maag naar bed.’ Maar dat zit me dan ook weer niet lekker. Ik zag altijd een fijn tafereel voor me, zo rond etenstijd, maar helaas…

Afgelopen vakantie was het weer zover. Zodra meneer de kinderstoel in het vizier kreeg begon hij te gillen ‘Nee! Neeeee!!’ en zn bordje wegduwen, heel hard met z’n benen tegen de tafel trappelen. Moedeloos werd ik ervan. Anderzijds, zodra de honger niet meer te stoppen was ging een hard geworden kaal stokbroodje er wel in. Maar goed. Eenmaal thuis besloot ik mama-vriendinnen eens te vragen naar hun gouwe tip. Dit had hilarische en herkenbare verhalen tot gevolg! Van ‘voor de tv’ tot appelmoes erbij en spelletjes spelen. Ik ga het allemaal uitproberen.

(Alhoewel, het eten gaat nu wonderbaarlijk goed, hij vindt vrijwel alles lekker…. Begrijp je dat nou?!)

Hieronder de top 5 ‘eet smakelijk, eet smakelijk’ tips!

– de strijd NIET aangaan (‘Later op de avond honger? Dan staat het bordje ‘oude’ eten nog wel op het aanrecht’)

– een lepeltje of ander speeltje in de hand ter afleiding (‘Dan issie er zo op gefocust dat ie vergeet dat er ook een hap eten in zn mond beland’)

– belonen bij wel eten, niet straffen bij niet eten

– ‘Gewoon lekker koken’ (Aii, deze kwam wel aan. Misschien dat het toch aan mijn niet al te goede kookkunsten ligt?)

– Kleine porties

Vooruit dan, ook nog een niet heel verantwoordelijke (maar hij werkt wel, ook hier in huis): een beetje ketchup of appelmoes erbij.

En last but not least: Laat het gezellig zijn aan tafel. Een beetje eten is ook goed. Op het consternatiebureau hebben ze ooit tegen me gezegd dat kinderen aan een klein beetje vaak al voldoende hebben. Gelukkig zijn Robijn en Zeger dol op fruit en zuivel. En rozijnen en crackers gaan er ook goed in. En ach, ze hebben blozende wangen, groeien goed en hebben meer dan voldoende energie. Het zit dus wel snor. Maar bovenstaande tips hou ik in gedachten! Ik heb nu al zin in de avondmaaltijd van vanavond!

Wil je even weer een opfrissertje wat betreft het eetschema van je peuter of kleuter (want toch wel heel belangrijk)? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum. Overzichtelijk en heel haalbaar.

http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/peuters-en-kleuters.aspx

Aan tafel!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.