Acht dingen waar ik me als moeder zorgen om maak.

8 september 2017

Terwijl mijn gezin inmiddels is uitgegroeid tot vijf leden, zo groeien ook de zorgen om mijn drie kinderen. Met een piepkleine baby en een oudste die al basisschool-materiaal is, is er genoeg waar ik af en toe mijn moederhoofd over breek. Uiteraard doe ik mijn uiterste best om iedereen gezond en gelukkig op te laten groeien, maar ik ben ook niet perfect en ik heb ook niet overal een antwoord op of oplossing voor.

Vriendjes en vriendinnetjes

Nu Raf bijna zijn eerste jaar op de basisschool achter de rug heeft, merk ik dat hij het superleuk vindt maar dat er ook veel meer bij komt kijken dan een dagje naar de crèche. Ineens krijg je te maken met de vriendjes-perikelen. Hij heeft één vast vriendje en voor de rest wisselt het elke dag wel. Dan is “die niet meer zijn vriend” en “die doet altijd vechten, dus is stom”. Af en toe moet ik echt even mijn best doen om een beetje door zijn verhalen heen te prikken, want anders zou ik me elke dag zorgen maken of het allemaal wel goed gaat.

Omgaan met onzekerheid

Sinds een paar maanden is Raf ineens veel terughoudender met alles. Een voorbeeld is de zwemles. Hij heeft drie lessen achter de rug. Elke keer als we onderweg zijn heeft hij er superveel zin in, maar als het eenmaal zover is dan gaat hij in totale staking. Hij weigert aan alle kanten en ik kan praten als piet paulusma, maar hij gaat het water niet in. Hetzelfde geldt voor judo. Halverwege het kwartaal wilde hij niet meer meedoen. Ik krijg hem met geen mogelijkheid de zaal meer in. Waar komt dat door? Is het faalangst, is hij bang dat anderen het beter doen? Hij is nog jong, dat weet ik, maar ik maak me daar wel zorgen over. Hoe begeleid ik hem daar op de juiste manier in?

Gezondheid

Tot nu toe gaat alles qua gezondheid helemaal goed. Er zijn geen (grote) gezondheidsproblemen en ik hoop met heel mijn hart dat dit ook zo blijft. Het enige wat echt heel vervelend is is het eczeem van Izzie. Dit heeft ze al vanaf haar geboorte. En langzaamaan ontwikkelen er ook verschillende allergieën, zoals voor ei, zuivel en noten. Zo sneu, want ze heeft er af en toe zo ontzettend veel last van dat het haar humeur beïnvloedt. Het eczeem blijft alleen onder controle door flink met hormoonzalf te smeren, waarvan ze best al een zware heeft en dit uiteindelijk ook een negatief gevolg op de huid kan hebben. Ik hoop ZO dat ze er overheen groeit. Maar daarover snel meer in een ander artikel.

Gezond eten

We weten het allemaal, lekker veel groente op het bord van je kind is super healthy. Maar krijg het maar eens dat kindermondje in. Raf eet gelukkig wel redelijk goed groente, maar Izzie weigert iedere vorm van groente. Zij is echt een snoepert, en houdt vooral van vlees, kaasjes en zoete dingen. Voor een stronkje broccoli haalt ze haar neus op. En eerlijk is eerlijk, om je uitgebreid uit te sloven in de keuken voor een kind dat er geen hap van neemt is ook niks. Dus steeds regelmatiger kies ervoor om toch maar weer een pasta in elkaar te flansen met kaas en tomaat. Groeien ze ook van, toch?

Het even zat zijn

Dit is een puntje dat ik mezelf vaak kwalijk neem. Af en toe, wanneer ik hele dagen alle drie de kinderen thuis heb, dan ben ik er einde dag echt helemaal klaar mee. Op die dagen heb ik het gevoel dat ik niemand de aandacht heb geven die hij of zij verdient en alleen maar als politie-agent en huishoudster heb opgetreden. En aan het einde van de dag, dan baal ik dat ik vaak boos moest worden, niemand echt heb kunnen ‘bedienen’ en voel ik me daardoor op die momenten een waardeloze moeder.

Opgroeien in de juiste omgeving

Wij wonen in Amsterdam, in een fijn huis aan het water. Maar we hebben geen tuin, en het is niet makkelijk om als kind zelf de deur uit te gaan om buiten te spelen. Dit knaagt wel eens aan me. Wij houden echt van Amsterdam, maar is het de juiste omgeving voor een kind. In onze buurt wonen echt heel veel kinderen, dus we zijn echt niet de enige maar het blijft wel een onderwerp.

Terreur en oorlogsdreiging

Ok, nu heb ik vast je aandacht. Wat gaat ze nu zeggen, hoor ik je denken. Maar ja, ik geef het eerlijk toe. Sinds ik moeder ben komen heel veel zaken in een ander daglicht te staan. Zo maak ik me steeds drukker om het milieu, om de uitstoot van fijnstof, om de opwarming van de aarde, om verkeersgekken die veel te hard rijden en zelfs inderdaad over terreur- en oorlogsdreiging. Je zal mij niet zo snel op Koningsdag met drie kids in het centrum van Amsterdam (meer) zien. Hoe gaat dat zich ontwikkelen, in wat voor wereld heb ik mijn kids gezet? Reeeeeeelativeren……. 😉

Ben ik een goede moeder?

Zoals elke mama doe ik mijn stinkende best om ze alle liefde te geven, en een warm nest te bieden. Ik wil ze gelukkig maken, vertrouwen geven en klaarstomen voor de maatschappij. Ik wil er voor ze zijn wanneer ze me nodig hebben, en ik gun ze alle gezondheid van de wereld. Ik hoop dat ik ze kan laten zien hoe mooi de wereld en het leven is. En ik hoop dat ze met elkaar en met ons als ouders altijd een sterke band zullen hebben. Dat is geen kattenpis! En af en toe besluipt me de vraag of ik dat wel kan en daar maak ik me dan zorgen over. Vooral als het even niet allemaal heel soepel loopt.

En so on…

Nu lijkt het natuurlijk alsof ik totaal onzeker ben over het moederschap. Maar uiteindelijk valt dat best wel mee hoor. Als ik me zorgen maak, dan berust ik me altijd weer op het feit dat IK de moeder ben en uiteindelijk het beste weet wat goed is voor mijn kinderen.

Ok, nu niet allemaal roepen dat ik gek ben! 😉 Waar maak jij je vaak zorgen om als moeder?

Acht dingen waar ik me als moeder zorgen om maak.

Acht dingen waar ik me als moeder zorgen om maak.

Met Izzie, en Fehla in haar fijne Stokke Trailz kinderwagen.

Acht dingen waar ik me als moeder zorgen om maak.

Heerlijk genietend van het Zeeuwse strand.

Lees ook:

Negativiteit in het gezin.

Hoezo, oma wil niet oppassen?!

Mijn eerste maand met drie kinderen.

1 Reactie

  1. Jacobien

    Hoi Leonie, heel leuk om je blog te lezen! En allemaal heel herkenbaar! Heb je aangeraden bij veel andere moeders! Doeg Jacobien

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.