Acht tips om een gelukkige moeder te worden.

17 januari 2016

Afgelopen week kwam ik per toeval onderstaand filmpje tegen. Jada Pinkett Smith geeft hierin een eerlijk antwoord aan haar dochter- die ontzettend veel op haar papa Will Smith lijkt-op de vraag ‘How hard is it being a wife and a mother?’ Een antwoord van bijna 6,5 minuten volgt, en ik hing aan haar lippen. Kijk je mee naar deze heerlijke video?

De druk om alles goed te willen doen

Waar het in grote lijnen op neerkomt in haar antwoord, is dat moeders vaak neigen om zichzelf weg te cijferen voor het geluk en de behoeften van haar kinderen en man. En dat dit tevens een beetje wordt opgelegd door de maatschappij (in Amerika denk ik overigens wel meer dan hier). Zij geeft aan dat dit niet altijd ten goede komt van ons, als moeder. En dat wanneer je als moeder altijd je eigen wensen opzij zet voor die van je kinderen, dat je dan wel eens een boze en/of gefrustreerde moeder kan worden.

Veel druk

Dit zette me aan het denken, want volgens mij is het heel erg moeder-eigen om onszelf veel druk rondom ouderschap en gezinsleven op te leggen. En ook als we om ons heen kijken, zijn er altijd wel moeders die dingen nog beter kunnen, die nog mooiere traktaties maken, die nog meer betrokken zijn op school of op de crèche. Of die heel veel thuis zijn terwijl jij vier dagen in de week aan het werk bent. Als moeder blijf je de balans zoeken. Ik weet nog dat ik in de laatste weken van mijn zwangerschap van Izzie elke week alleen was, met man in het buitenland. En dat de verloskundige tegen mij zei: “Maak je geen zorgen als Raf eens een dagje niet vers eet, of de hele dag in zijn pyama loopt. Hij overleeft het echt wel. Denk aan jezelf.” Zo fijn om dat van zo iemand te horen. Want het was al pittig genoeg, werken, hoogzwanger zijn en de zorg voor een kleine peuter, en de druk van alles goed willen doen maakt het niet makkelijker.

Schuldgevoelens

Zelf ben ik de laatste tijd veel meer content met hoe mijn leven is ingedeeld dan voorheen. Toen Raf geboren werd bleef ik 4,5 dag werken maar hoe leuk ik mijn baan toen ook vond, ik had steeds een enorm schuldgevoel dat ik niet genoeg thuis was. Toen Izzie geboren werd is dat veranderd. Ik moest gedwongen weg bij mijn werkgever, en had daardoor eeeextra lang zwangerschapsverlof. Best een klein kadootje, want dat heeft mij doen beslissen om te gaan freelancen waardoor ik mijn tijd beter zelf kan indelen en alsnog genoeg tijd met mijn kinderen heb. Het schuldgevoel is daardoor weg, en ik heb weer meer zin om in eigen tijd ook met vrienden af te spreken. Voorheen deed ik dat weinig, want elk moment dat ik vrij was wilde ik bij Raf zijn.

Elke mama wil het: een gelukkig kind

Happy tips

Een stap in de goede richting heb ik dus gezet maar het blijft een kwestie van investeren in jezelf en elkaar om iedereen gelukkig te maken en te houden en dus de juiste balans te vinden (en ik daar hou ik wel van!). Daarom deel ik mijn tips om een gelukkige moeder te zijn, met een klein beetje inspiratie van buurvrouwen en andere (blog-)moeders.

  1. Tijd voor jezelf:
 Probeer je eens af te sluiten van wat je allemaal nog moet doen. Ga sporten, net zo lang je zin hebt. Ga naar de kapper, hoe lekker is het om even helemaal de tijd te vergeten? Ik weet het, dit is best een uitdaging voor veel moeders. Als ik alleen al naar mezelf kijk vind ik het soms behoorlijk moeilijk om in de schaarse tijd die ik heb ook echt iets voor mezelf te doen. Vaak beland ik toch achter mijn laptop om de administratie te doen, of in het washok, of laat ik toch even die schoenen maken waarvan de zool al eeuwen stuk is.)
  2. Quality time met manlief: Vast heel herkenbaar voor veel moeders: “die tijd komt wel weer”. Maar echt, het is zo belangrijk. En zo fijn ook als je even samen weg bent. Ik probeer dit regelmatig in onze schema’s te plannen. Want dan komen we tenminste eens toe aan goede gesprekken zonder onderbroken te worden of zonder achter de laptop te kruipen omdat we toch nog wat mails moeten wegwerken. Een lieve en betrouwbare oppas, of behulpzame opa’s en oma’s zijn hierin essentieel.
  3. Wees dankbaar om een moeder te zijn: Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar zingeving en betekenis in je leven geeft heel veel geluk en voldoening. Denk daarom als je ‘s avonds naar bed gaat aan wat je allemaal hebt. Als je elke dag 3 dingen bedenkt waar je van hebt genoten of die je goed hebt gedaan, geef je je dag veel meer waarde en zul je je (nog) beter gaan voelen!
  4. Leef in het NU: Het enige moment dat je daadwerkelijk kunt beïnvloeden in je leven is het Nu. Wat er in het verleden is gebeurd kun je niet meer terugdraaien. Je kunt er wel met veel wrok, spijt of negativiteit op terugkijken maar het verleden is ook een voorbereiding op het nu en op de toekomst De toekomst is ook iets waarover je kunt piekeren. Maar ook daar heb je helaas geen invloed op. Door te veel in het verleden of in de toekomst te leven, ontneem je jezelf de kans te genieten van het Nu. Kijk daarom met voldoening terug naar je verleden en met hoop en optimisme naar je toekomst. Als je dat doet kun je beter gelukkig zijn in het NU. Want uiteindelijk heb je alleen maar het Nu. (tip via ninjamoeder.nl)
  5. Zet je vrienden weer op de agenda: Een van de snelste manieren om je aan het glimlachen te krijgen is simpelweg je telefoon pakken en een vriend(in) bellen. Vaak staan vrienden op een iets lager pitje wanneer we moeder worden maar vrienden zijn een enorme steun. En ze dragen ook bij aan ons geluk doordat we ze af en toe kunnen inzetten als uitlaatklep maar ook om eens even heel andere verhalen te horen. Zo vind ik het heerlijk om alle Tinder-verhalen te horen van mijn vrijgezelle vriendinnen.
  6. Verdeel taken: Logischerwijs doet degene die het meeste thuis is waarschijnlijk meer in het huishouden. Maar alsnog kun je afspraken maken over de verdeling van klussen, zoals administratie/financien, huishouden, ophalen/wegbrengen kinderen. Zo verdeel je de druk.
  7. Besteed het uit: We willen het wel, maar soms kunnen we gewoon niet alles zelf doen, wat de reden ook is: werk, ziek zijn, vermoeidheid etc. Soms is het fijn om ook te erkennen dat je niet alles zelf kan, bijvoorbeeld door het inhuren van huishoudelijke hulp. Ik heb 2 lieve schoonmaaksters die me elke week zo blij maken met een schoon huis en opgeruimde kast. Heerlijk. En als je je dit niet kan veroorloven, wellicht is er een lieve oma die wil inspringen of kun je er een ‘family-thing’ van maken door 2 uur in de week alles gezamenlijk aan te pakken. Want zeg eerlijk, een opgeruimd huis is veel lekkerder als het even kan en zo hou je meer tijd over voor veel leukere dingen!
  8. En last but not least: probeer je niet schuldig te voelen. Niet over het feit dat je veel aan het werk bent, maar ook niet als je ervoor gekozen hebt om stay-at-home mom te zijn. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt! Schuldgevoel is heel vervelend, maar jij hebt er waarschijnlijk meer last van dan je kind. Geniet er gewoon van, want een blije moeder zorgt ook voor een blij kind!

Ik ben geen expert, maar spreek volledig vanuit eigen ervaring. Aanvullende tips en reacties van andere moeders vind ik dan ook erg leuk om te lezen!

Lees ook:

Gezondheid voor je hele gezin: een mooie uitdaging
Elke mama wil het: een gelukkig kind

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Capsule wardrobe: orde in je overvolle kledingkast - mamaschrijft - […] Lees ook: Acht tips om een gelukkige moeder te worden […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.