Afscheid met een hartje.

Vandaag is weer zo’n dag. Ik loop met een hartje op mijn hand. Ik doe dat wel vaker, mijn dochter vindt dat fijn.

Dit voorjaar gebeurt er nogal veel bij haar. Net zoals in de natuur, is ook zij aan het groeien. Ze is nu 3,5 jaar en ik merk dat ze aan het veranderen is. Ze denkt anders, fantaseert erop los, heeft veel meer besef van oorzaak en gevolg en denkt over andere dingen na. Ze wordt langzaam voorbereid op dat ze over 4 maanden naar school gaat. Maar ook thuis gebeurt er van alles. Haar zusje is inmiddels 9 maanden en komt steeds vaker letterlijk in haar ruimte om samen te spelen, ze heeft haar speen weg gedaan, is behoorlijk ziek geweest en is heel druk bezig met ook ’s nachts zindelijk worden. 

Afscheid nemen op het kinderdagverblijf

Altijd als het hoofd vol is en er veel gebeurt in haar leventje, er een nieuw sprongetje zich aandient of ze moe is, merk ik dat het afscheid nemen op het kinderdagverblijf moeilijk is.

En ik begrijp het zo. Want na haar geboorte is ze bij me weggehaald. Na de intense periode van 9 maanden zwangerschap met als hoogtepunt de bevallig die we samen hebben beleefd, werd ze bij me weggehaald. Tot 2 keer toe is ze in de eerste uren na de bevalling bij me weggeweest en was haar veilige haven even niet zo veilig meer. Dat is haar inprint. Het niet weten of ik weer terug zou komen, is haar gevoel als ze zich even niet zo lekker voelt. En daarom ook zo logisch. Afscheid nemen is dan ongeacht je leeftijd en ongeacht de situatie elke keer weer even lastig. 

Lees ook: Hoe leg je een daad van terreur uit aan je kind?

Veilig en geborgen

Zo ook vandaag. Na een weekend waar ik veel weg geweest ben, is het zo logisch dat ze op maandagochtend geen afscheid wil nemen en bij mij wil zijn. Haar behoefte is om zich veilig en geborgen te voelen en zeker te weten dat ik er ben voor haar. Precies dat gevoel wat ze gemist heeft nadat ze geboren was. Maar dat was toen en dit is nu. 

We nemen de tijd, we tekenen een hartje op onze handen en doen er heel veel kusjes op. Zo ben ik de hele dag op afstand in verbinding met haar en zo kan ze zichzelf eraan herinneren dat ze nu zeker mag weten dat ik haar altijd weer kom halen.

Lees ook: Het schoolplein.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results