Babykleding en hoog sensitiviteit.

Bij hoogsensitiviteit is je zenuwstelsel sneller overprikkeld. Dat heeft voor kinderen zowel een voordelig als een nadelig effect. Een hooggevoelig kind is zich sterk bewust van subtiele signalen of kleine veranderingen in de omgeving. De dagelijkse prikkels en indrukken worden opgenomen door de zintuigen. Dus door horen, zien, ruiken, proeven, voelen/tasten en intuïtie. 

Voelen/ tasten

Voor dit artikel zet ik het voelen/tasten centraal. Belangrijk is dat sokjes, schoentjes en babykleding lekker moet zitten op de huid. Iets wat niet lekker zit of irriteert kan erg vervelend zijn en een kind kan hierdoor overprikkeld raken en geïrriteerd en humeurig worden. Zepen en wasmiddelen kunnen kleding anders doen aanvoelen. Het kan voorkomen dat kleding heel anders voelt waardoor hij of zij dit niet wil dragen. Ook de geur kan dan een rol spelen. Of een broek of trui zit niet goed, schoenen zijn te strak of knellen zelfs, maar ook een dekbedovertrek wat niet 100% om het dekbed zit kan irritaties opwekken waardoor kinderen zelfs niet kunnen slapen. 

Lichamelijke gevoeligheid

Bij lichamelijke gevoeligheid kan het dus zijn dat een kind gevoelig is voor bepaalde stoffen op de huid, kriebelende naden van sokken of kousen, etiketjes die kriebelen op de huid. Dat kan voor een kind zo vervelend zijn. Ik heb dit zelf ervaren bij een van mijn dochters. De etiketjes in haar onderbroekjes irriteerden haar en ook het elastiek van de broekjes zat haar niet lekker.  Ze trok steeds het elastiek uit haar liezen. Toen ik dit ontdekte zijn we samen op zoek gegaan naar welk ondergoed dan lekker zit. Zijn dat gewone broekjes of boxerbroekjes? Zitten de broekjes van de Action dan beter dan die van Ter Stal? We probeerden alles uit. Ik merkte dat het niet alleen ondergoed was, ook schoenen was een crime! Ik kon eigenlijk nooit zomaar wat meenemen, ze moest alles passen en voelen. 

Ontdekkingswereld

Mijn jongste dochtertje is nu zeven maanden. Ik heb me onwijs verdiept in hooggevoeligheid en mijn babymeisje lijkt in alles nog veel gevoeliger dan haar zus. Ik herken het nu allemaal.  Wat ik zo bijzonder vind is de ontdekkingswereld van mijn meisje, de manier hoe ze wereld ontdekt met haar grote ogen en hoe ze alles voelt en meteen in de mond stopt. 

Babykleding

Als ik haar bepaalde kleding aan trek merk ik dat wat voor mij als lekker stofje voelt haar ook prettig zit. Rompers en shirtjes wat qua stof niet soepel maar stug aanvoelt vind ik al niet prettig en dan lijkt aankleden ook best een strijd. Stof wat soepel valt zit haar lekkerder en knuffelt ook nog eens heerlijk. Zelfs hierin onderzoeken we nu al wat fijne stoffen zijn, wat lekker ruim zit en comfortabel is. Een baby moet zich lekker kunnen bewegen. Zo kreeg ik een lief babypakje cadeau en dit heeft ze zo vaak gedragen. De stof voelde zo heerlijk zacht en knuffelen was een feestje. Zeker de moeite waard eens te kijken 

Zo vallen bijvoorbeeld de Petit Bateau rompertjes van de Bijenkorf heel soepel en fijn. Bovendien zijn al die verschillende designs ook zo mooi voor zowel jongetjes als meisjes. Ik heb drie meiden, dol dus op roze en bloemetjes. Als HSP’er houd ik zelf ook juist van zachte en rustige kleuren. Stipjes en streepjes mogen best, maar niet in harde kleuren

Och en neem nou de heerlijke slofjes voor de kleintjes… de roze converse First Star Roze babyslofjes vind ik echt geweldig. Of de roze Adidas Originals dan.

Ik ben de eerste schoentjes voor mijn meisje aan het uitzoeken maar kan nog geen keuze maken. Genoeg zachtroze schoentjes en slofjes. De keuze is reuze, moeilijk! Mijn man maar even mee laten denken, ik kan zo op gaan in mijn eigen keuzes dat ik vergeet dat hij ook een mening zou kunnen hebben.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results