Over een gebroken hart, een baby en goedbedoelde adviezen.

Femke kwam er bij 34 weken zwangerschap achter dat haar man een affaire had. En daar heeft iedereen wel goedbedoelde adviezen over. Femke doet haar verhaal.

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik veel goedbedoelde adviezen, alleen zat ik hier niet altijd op te wachten. “Sport je niet teveel?” “Moet je niet wat meer uitrusten?” “Eet je wel genoeg en gezond?” etc. Bij mij ging dit meestal het ene oor in en het andere oor weer uit. Ik voel zelf wel wat het beste is voor mijn lijf en voor mijn ongeboren kind. En natuurlijk lees ik veel over wat wel en niet goed is. Ik weet ook dat het meestal vanuit bezorgdheid werd gevraagd, maar het voelt vaak als bemoeienis.

Bezig blijven, afleiding zoeken

Doordat ik er na 34 weken zwangerschap achter kwam dat de vader van mijn kind een affaire had, ging ik minder goed naar mijn lijf luisteren. Relaxed op de bank hangen zat er niet meer in. Door ‘uit te rusten’ gingen er alleen maar vreselijke gedachtes en beelden door mijn hoofd. Ik wilde bezig zijn. Wij hadden net een huis gekocht dus ik was alleen maar aan het klussen, schilderen, inrichten en poetsen. En nee, dit was absoluut geen nesteldrang. Ontzettend terecht dat mensen toen bezorgd waren, maar nog steeds voelde het als bemoeienis. Bijna niemand wist in wat voor hel ik op dat moment zat. Ik had het twee collega vrienden verteld en mijn beste vriendin. Ik had hoop gekregen dat het nog wel weer goed zou komen en daarom wilde ik niet dat iedereen dit te weten kwam.

Bezorgdheid en steun

Toen mijn zoontje en ik alleen werden gelaten mocht iedereen het weten. Ik had geen zin om nog mooi weer te spelen. Het kwam toch niet meer goed. Zijn vader en ik leven gescheiden. Een donderslag bij heldere hemel voor iedereen. Vanaf dat moment stonden familie, vrienden en collega’s voor mij klaar. Daar ben ik hen ontzettend dankbaar voor en dat heb ik ook heel erg nodig gehad. Naast hen, had ik ook hulp van een psycholoog nodig om dit te verwerken. Ik heb daar bewust voor gekozen, omdat iedereen die hem goed kende een bepaald oordeel heeft. Ik wilde een onafhankelijk iemand die mij zou helpen hoe ik hiermee om moet gaan. Het ging verrassend snel alweer goed met mij. Dat leidde tot bezorgdheid bij anderen. “Druk je het niet weg?” “Praat je er wel genoeg over?” “Je mag best verdriet hebben hoor?”

Het gaat beter

Jooo mensen, ik zit al vanaf oktober vorig jaar met het gevoel in mijn achterhoofd dat er iets niet klopt. Natuurlijk is het allemaal niet zoals ik het verwacht had, maar voor mij kwam dit een stuk minder onverwachts dan voor alle andere mensen om ons heen. Dat maakte voor mij het verwerken makkelijker. Lief bedoelt van iedereen, maar ik verwerk dit op mijn manier. Toch begon ik wel af en toe aan mijzelf te twijfelen. Ga ik niet te snel? Komt de klap nog? Ik ben nu bijna 5 maand verder en het gaat met de week beter.

Ook krijg ik vaak de opmerking: “Eet je wel genoeg?” “Je moet niet dunner worden hoor.” Tuurlijk hebben alle gebeurtenissen ervoor gezorgd dat ik ben afgevallen, maar mijn lijf is niet te vergelijken met voordat ik zwanger raakte. Ik sportte op redelijk hoog niveau en trainde 5 a 6x per week waarvan 3x krachttraining. Doordat ik nu veel minder en anders sport is er nog weinig van die ontzettende spiermassa over. Dat gaat hard met de kilo’s dan, maar ik voel mij er ontzettend goed bij.

“Eén van de redenen dat het nu zo goed gaat met mij, is een nieuwe liefde.”

En ik hoor mensen denken: “Jeetje nu al?” Ja nu al! Ik kan er ook niets aan doen. Als je hard op zoek bent naar een vent, dan ontmoet je er vaak geen. Maar als je totaal niet op zoek bent, komt er toch één op je pad. Zo is het bij mij gegaan. En ik ben er onwijs blij mee, want ik ben voor het eerst sinds 10 maand weer écht gelukkig. Ook hierin krijg ik vaak goed bedoelde en bezorgde adviezen. “Doe je het wel rustig aan” “Doe je dit niet om alles snel te kunnen wegdrukken?” Dat heb ik mijzelf ook afgevraagd aan het begin, maar nee, ik doe dit omdat ik echt verliefd ben geworden.

Gelukkig heb ik ook heel veel positieve reacties gekregen en zijn vooral de mensen die belangrijk voor mij zijn, heel erg blij met dit nieuwe geluk.

Ik heb vertrouwen in mijzelf dat ik dit op de juiste manier heb aangepakt. En ik hoop dat anderen dit ook inzien of in gaan zien.

Lees ook:

Een boodschap aan alle gescheiden ouders!

Scheiden. Een praktisch en emotioneel proces.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results