Over de bloemetjes en de bijtjes.

Op een dag komt 'ie, dé vraag: waar komen kindjes vandaag? Heb jij je antwoord klaar?

Jonne was vier toen hij thuis kwam met de mededeling dat hij een vriendinnetje had. Ze heette Sanne en ze was echt heel erg lief! Kusjes geven deden ze niet aan, want dat kon toch niet? Jonne en Sanne werden ouder, bleven (en zijn nog steeds) dikke vrienden en toen kwam de onvermijdelijke mededeling: Jonne en Sanne gingen later trouwen. En ze wilden 12 kinderen. Jonne zou boer worden en Sanne mama.

Waar komen kindjes vandaan?

Tot zo ver alles goed. Vervolgens kwamen daarna de vragen: waar komen kindjes eigenlijk vandaan mama? De ooievaar en de bloemkolen schoten me door het hoofd, ik (Petra) maakte nog een grapje en hoopte dat hij gauw van het onderwerp af zou stappen. Niet omdat ik het er niet over wilde hebben, maar zoonlief was pas 6!

Ik had alleen geen idee wat een goed moment is in de opvoeding om over seksualiteit te praten. Blijkt dus dat je daar het best zo jong mogelijk mee kan beginnen! Juist omdat het nog zo ver van hen afstaat is het makkelijker om met je kinderen hierover te praten.

Jonne liet zich ook niet afschepen met de oude bakerpraatjes, dus we moesten echt aan de bak. Nou ja, wé. Ik. Want Johan vindt het toch net even iets lastiger dan ik.

Op niveau

Uiteindelijk besloot ik dat, wanneer Jonne er weer naar vroeg, ik hem op zijn niveau zou uitleggen waar kinderen vandaan kwamen. Maar dan ook het hele verhaal, iets met piemels en vagina’s, zaadjes en eitjes, verliefd zijn en zoenen. Natuurlijk zou je net zien: een hele tijd kwam er geen enkele vraag.

Tot niet zo lang geleden. Jonne wilde nu toch écht weten waar de kindjes vandaan kwamen. Ik heb het verhaal (naar mijn idee) briljant verteld – niet te gedetailleerd, benadrukt dat je elkaar écht lief moest vinden en dat je een papa en een mama nodig hebt om een kindje te maken. Sigmund Freud had het niet beter kunnen doen.

Bah, kinderen!

De boodschap is overgekomen geloof ik. Want na mijn fantastische verhaal kwamen de legendarische woorden: “Ja dahaag, dan hoef ik echt geen kinderen meer hoor. Bah. Wat vies. En trouwen doe ik ook niet meer.”

Jonne vertelde het verhaal een dag later aan zijn vriendinnetje. Ook zij was het hartgrondig met hem eens. Geen kinderen. Geen trouwerij. Dáár gaan mijn toekomstdromen als oma.

Meer lezen over dit onderwerp?

Van Sanderijn van der Doef:

  • Kleine mensen, grote gevoelens (0-12 jaar)
  • Ik vind jou lief (0-6 jaar)
  • Ben jij ook op mij? (6-12 jaar)

Websites:

www.uwkindenseks.nl
www.weekvandelentekriebels.nl
www.seksualiteit.nl

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Seksuele voorlichting? Begin er vroeg mee.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. nicole orriens

    Ik vond boeken ook altijd handig om er bij te gebruiken. Als ondersteuning voor de uitleg zeg maar.

Type to Search

See all results