Blokkades opruimen

Iedereen heeft ze: blokkades. Maar wanneer de boodschap achter de blokkades wordt ontrafelt, worden het ineens ‘stepping stones’ die je verder helpen op je pad. Sandra geeft drie concrete tips die je helpen om van een blokkade een stepping stone te maken.

Aannemen  Accepteren doe je met je hoofd, aannemen doe je met je hart! Verwerken van gebeurtenissen doet iedereen op zijn eigen manier. De een verteld het verhaal meerdere keren aan vrienden, terwijl de ander het moeilijk kan loslaten en het ook nog eens voor zich houdt.

Als je de neiging hebt om je verhaal keer op keer te vertellen (of die van een ander = roddelen) los je niets op en creëer je alleen maar drama. In het zelf gecreëerde drama hebben we de rol van slachtoffer, aanklager of de redder. We stoppen onze eigen schaduwkanten dan weg of vergroten ze juist. Resultaat: je blijft in het verleden hangen. Iedereen doet dit op zijn tijd (ook om het te verwerken), maar om te voorkomen dat je in kringetjes blijft denken in je hoofd is het nodig bewust te worden van patronen. Het gebeurde is gebeurd. Stop het verhaal en adem het in. Observeer, neem het aan en buig ervoor.  Aannemen is een groots gebaar, voor jezelf, je verleden en de ander. In het leren aannemen beoefen je tevens compassie.

Plek innemen Voor iedereen is er een speciale plek in het leven; in je gezin van herkomst, je huidige relatie en gezin, en ook op je werk. Maar neem je die  plek ook daadwerkelijk in? Word je wel is van je plek afgeduwd?  Neem je wel ruimte in of misschien teveel? Of neem je zelfs andersmans plek in?

Dat wat je vroeger hebt geleerd, werkt door in je huidige situatie, ook in je werk. Wanneer je werkelijk je plek inneemt heeft dat een hele krachtige uitwerking, mensen zien en voelen dat onmiddellijk, ze ervaren je als prettig en voelen authenticiteit bij je. Als je niet jouw speciale plek inneemt is er kans dat je ‘onzichtbaar’ wordt of mensen ervaren dat je een dubbele agenda hebt of hebben het gevoel dat je hun plek wilt innemen waardoor je een bedreiging vormt. Daarbij geeft ‘een plek’ je een startpunt; zonder startpunt loop je doelloos rond. Je ware plek innemen geeft je daarom richting.

Dankbaar zijn Dankbaarheid gaat niet alleen over de dingen die goed gaan, de dingen die mooi zijn of positief. Maar juist dankbaarheid uiten richting mensen of situaties waarmee je een minder fijne ervaring hebt, dat is de kunst!

Door allerlei pijnlijke ervaringen die je meemaakt sluit je hart zich. Je laat minder snel mensen toe, je gaat wat vaker in de verdediging of ervaart weerstand, en je eigenwaarde kan een behoorlijke deuk oplopen.  Als je weet hoe je dit omzet in een stepping stone kun je dankbaar zijn voor de groei die je hebt kunnen doormaken door alle ups en downs. Wanneer je jezelf vandaaruit weer gaat verbinden met de wereld om je heen, geef je jezelf en hen het grootste kado wat je kunt geven: jouw prachtige hart.

Meer informatie klik hier.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results