Betutteling begint bij het pierenbadje.

8 december 2016

Stel je het volgende voor: het is maandagochtend 10:20 en om 10:30 begint babyzwemmen voor de kindjes tussen 1 en 2 jaar. We zijn wat vroeg en kunnen nog niet in het bad terecht waar de les wordt gegeven. Je mag dan in het zwembad waar wij altijd komen niet in een ander badje plonsen, maar wel even in het pierenbadje. Het pierenbadje, waar 30 cm water in staat. Waar letterlijk (en ik bedoel dat ik ze dus heb geteld) 8 andere ouders met kindjes van die leeftijd op de rand zitten.

Na twee minuten ‘betrapt’

De kindjes staan tot aan hun schenen in het water en spelen met wat badeendjes die ronddrijven. Om nog even de tijd tot het begin van de les te overbruggen besluit ik ook even op de rand van het pierenbadje te gaan zitten en zet mijn zoontje in het water. Hij stapt vrolijk rond en ik glimlach wat naar de andere ouders. Maar na 2 minuten ben ik ‘betrapt’. Een bozige mevrouw met een felgele polo en een nogal vierkante verschijning stapt kordaat op me af. “Hij moet zijn zwemvleugels om mevrouw.” Ik ben te verbouwereerd om in discussie te gaan, dus huilende dreumes weer uit het water, terug naar de tas, vleugels opblazen, puf puf puf, en weer terug.

Het riep bij mij de vraag op: waar begint betutteling en waar worden ouders tegen zichzelf in bescherming genomen?

We hebben natuurlijk heel veel dingen goed geregeld in Nederland. Dat er goed opgelet wordt bij de zwembaden vind ik een hele fijne gedachte. Maar op zo’n moment bij het pierenbadje denk ik bij mezelf: ja daaaag, mag ik dat anders even zelf bepalen? Als het mijn zoontje al lukt om in zulk laag water te verdrinken, dan moet hij dat ook nog proberen te doen onder het oog van 8 andere ouders.

10x waarom een dreumes thuis zo gezellig is.

Maar ja, wat nou als….?

Ik vind het dus heel erg twee kanten hebben. Er is ook een goede reden dat bepaalde regeltjes bestaan, maar naast dit zwembad incident kon ik nog wel een paar dingen verzinnen die wat mij betreft iets meer aan de ‘betutteling’ kant van de schaal zitten.

Zo heb ik onlangs van die dikke kleurpotloden gekocht bij de Hema om onze dreumes bij slecht weer lekker mee los te laten gaan. Lekker krassen op een paar grote vellen papier. Op de verpakking staat dus met koeienletters:

0-3jaar

Maar jeetje: mag je dan onder de 3 jaar helemaal geen kleurpotloden?

Of verkoopt de Hema toevallig ultiem giftige? Nee natuurlijk niet. Kleintjes kunnen de potloden eventueel in hun mond stoppen en dan misschien wel een stuk afhappen. Dus tja, als mijn zoontje met de potloden bezig is moet ik er wel even bij blijven zitten. Wel zo gezellig. Zet dát dan op de verpakking als waarschuwing, denk ik dan.

Trakteren bij het kinderdagverblijf is ook zoiets.

Ik snap het vanuit het kinderdagverblijf heus wel. Als er eenmaal één ouder toch chips gaat trakteren, is het hek van de dam. En als al die bezorgde ouders er dan achter komen dat hun kroost zit te snaaien op de crèche gaan ze er massaal vandoor. Maar jeetje, bij ons op het kinderdagverblijf krijg je bij een traktatiemoment gewoon een instructiebrief van 1 A4. Als je nou gewoon zou mogen weten hoeveel kindjes er écht lactose intolerant zijn in de groep waar je kindje wil trakteren, dan kun je eventueel voor hen wat anders maken. Of gewoon toch die Elmo met een Danoontje als neus lekker makkelijk in elkaar klussen omdat er helemaal geen lactose intolerante kindjes zijn op dat moment. Straks krijg je nog bedrijfjes die voor drukke ouders een bestelbaar assortiment ‘kinderdagverblijf of basisschool-proof traktaties’ klaar hebben staan omdat we door de bomen het bos niet meer zien. Ho ho, niet meteen nu die website gaan claimen he :).

Nogmaals, ik begrijp overal het idee wel achter en tot op zekere hoogte ook wel goed dat ouders worden geholpen met een veilig zwembad, het niet inslikken van potloden en het niet strak staan van de suiker op het kinderdagverblijf. Maar een béétje doorslaan doet het wel, toch?

Heb jij nog mooie voorbeelden van betutteling waar je wat vraagtekens bij hebt of zelfs een beetje om moet gniffelen?

Lees meer van Mariska:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.