De regie over je eigen leven.

16 maart 2017

Een tijdje terug zag ik door de bomen het bos niet meer: Ik was druk met de voorbereidingen van een examen en, faalangst wil ik het niet noemen, maar het gevoel niet in mijn kracht te staan nam me regelmatig over. Als kers op de taart zegde onze aannemer, twee weken voor de start, onze verbouwing af vanwege financiële toestanden (die eerlijkheid hierover siert hem enorm). Paniek. We hadden al spullen besteld en wie zou ons huis dan op korte termijn onder handen kunnen nemen?

Wiebelig

Zelf vind ik dat het woord wiebelig goed aansluit bij hoe ik me toen voelde. Wiebelig thuis (kort lontje, geen geduld, best onaardig), wiebelig naar vrienden en familie (geen tijd, geen zin, geen puf… blegh!). Manlief had het druk op zijn werk, de kinderen waren druk met mooie projecten op school en vriendjes en sporten en mekkeren aan tafel en ondertussen had ik het gevoel dat ik volledig stuurloos was. Alles overkwam me. En ik was er niet blij mee. He-le-maal niet.

Herken je dat gevoel?

Het gevoel dat anderen keuzes maken voor jou en jij langzamerhand in een situatie belandt waar je niet content mee bent? De meeste van jullie zullen nu instemmend knikken: ‘Ja, echt wel. Voortdurend.’ Of: ‘Vaak genoeg!’ Herken je je hier niet in: Wauw, complimenten. Jij maakt je eigen keuzes en wordt niet geleefd, maar je LEEFT.

Overall een gevoel van ontevredenheid

Even terug naar hen die, net als ik een een tijdje terug, enigszins zonder regie de dagen doorkomen. Wat een rotgevoel he? Veel irritatie over de dingen die je ‘moet’ doen (omdat anderen dat van je verwachten), weinig energie (‘echt geen zin om naar die afspraak te gaan, pfff’) en vooral een overall gevoel van ontevredenheid. Het gevoel dat je niet alles uit je leven haalt wat erin zit. Terwijl iedereen om je heen voortdurend dingen roept als: ‘het leven is kort, doe wat echt belangrijk voor je is’! Ja-haa, zo waar, maar van dat soort opmerkingen worden we stiekem nog onrustiger. Toch?

It’s all about: Accepteren, veranderen of weggaan

Ik herken het zelf allemaal en zoals ik net al schreef: ik heb ook mijn valkuilen. Maar dankzij mijn coachopleiding, de Coach Intensive, behoed ik mezelf steeds vaker voor de fouten (zeggen dat ik iets leuk of goed vind, terwijl ik vanbinnen iets heel anders voel) die ik heel lang heb gemaakt. En dat voelt als een bevrijding.

Een tip

Ik ga een tip met je delen, waarvan ik hoop dat je ‘m gaat onthouden. Het is eigenlijk heel simpel: bij alles wat er op mijn pad komt, stel ik mezelf de vraag wat wil ik hiermee, of wat vind ik hiervan? En het goede nieuws, je hebt altijd drie keuzes: je accepteert de situatie (en ‘zeurt’ er niet meer over), je verandert de situatie (dit vergt energie, maar vervolgens zal de situatie zo zijn dat je er ‘content’ mee bent) of: je gaat weg. Je stapt uit de situatie en laat alle gevoelens hiermee achter je. Probeer het maar eens uit, je kunt vandaag al kijken wat er gebeurt!

Stel: je kind wil vanmiddag na school spelen met drie vriendjes. Chaos. Terwijl jij van jezelf nog de berg schone was moet vouwen, dat belangrijke telefoontje nog wilt plegen en op tijd het eten op tafel wilt hebben staan. Oke, it’s up to you: wat wil jij.

Je kunt:

  • Accepteren: ‘Prima, de was loopt niet weg. Gezellig, kom maar mee!’
  • Veranderen: Sorry guys, drie is te veel vandaag. Vandaag mag een kindje bij ons spelen. (Beetje lomp misschien, maar hee, we hebben het hier over regie pakken)
  • Weggaan. Hiermee bedoel ik in dit geval: Vandaag wordt er niet gespeeld.

Ik kan garanderen dat wanneer je vanaf nu keuzes maakt met bovengenoemde opties in gedachten, dat het gevoel zelf de regie te hebben, meteen zal groeien. Jij kiest voor datgene dat voor jou het beste voelt.

Soms moeten vastgeroeste patronen doorbroken worden

Dit is slechts 1 (waardevolle) tip, maar wanneer jouw overtuiging om altijd klaar te staan voor de ander ijzersterk is (en waarbij je jezelf wegcijfert) en nee zeggen echt heel moeilijk voor je is, dan is alleen deze tip hoogstwaarschijnlijk niet voldoende om de regie over je leven terug te krijgen. Dan wil ik je adviseren om te onderzoeken waar jouw overtuigingen op gebaseerd zijn. Die zijn vaak diepgeworteld en alleen door die (soms vastgeroeste) patronen te doorbreken kun je veranderen.

Heidicoacht

Mijn eigen coachpraktijk heeft net het levenslicht gezien en als je wilt weten of ik iets voor je kan betekenen, dan nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen op mijn website www.heidicoacht.nl. De intake is altijd kosteloos, dus wil je eerst kennismaken of sparren over welke knelpunten je in je leven tegenkomt? Welkom!

Liefs Heidi

Lees ook:

Over scheiden, gezond leven en relativeren

Het gemis van liefdevolle rituelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.