De voor- en nadelen van een gebroken gezin.

Femke heeft een zoontje van één jaar en is gescheiden van zijn vader. Uit ervaring leert ze steeds meer wat de voor- en nadelen van een gebroken gezin zijn.

Laatst las ik een heftig en goudeerlijk stuk over wat voor impact een scheiding heeft op een kind. Over dat het kind steeds met het rugtasje van de ene ouder naar de andere ouder wordt gebracht/gestuurd. Vreselijk… Nou is mijn zoontje nog maar 1 jaar, maar ook hij wordt op en neer gebracht. Nu nog binnen dezelfde woonplaats, maar vanaf deze zomer van onze nieuwe woonplaats naar de woonplaats van zijn vader, 55 minuten rijden. Hoe ga ik er in hemelsnaam voor zorgen dat dit allemaal zo soepel mogelijk blijft verlopen in de toekomst? Ik heb werkelijk waar alles over voor mijn ventje en zal er alles aan blijven doen om het goed te doen als moeder zijnde. Maar dat het ingewikkeld voor hem gaat worden is één ding wat zeker is. Dat is iets waar ik niets meer aan kan veranderen, iets waar ik niet voor heb gekozen, maar wel iets wat ik vreselijk vind voor mijn zoontje.

Weekendje samen

Als je niet gescheiden bent, kan ik mij heel erg goed voorstellen dat je/jullie soms zin hebben in een momentje met z’n tweeën. Kinderen een weekendje bij opa en oma om vervolgens samen er even lekker tussenuit te kunnen. Ik had ook gehoopt dat ik zou kunnen genieten van de tijd voor mezelf op de momenten dat Bowen bij zijn vader is.

Leegte

Ik heb een lange tijd veel alleen gedaan, Bowen sliep iedere nacht bij mij thuis. De doordeweekse dagen dat Bowen bij zijn vader was, werkte ik gewoon. En die ene dag in het weekend dat hij naar z’n vader ging, was maar een korte dag (4 uurtjes) en ik had fijne afleiding. Nu Bowen 1 jaar is geworden, gaat hij om het weekend het hele weekend naar zijn vader. De fijne afleiding is er nog steeds, maar toch voelt het leeg als Bowen er niet is. In plaats van mijn kind zo nu en dan ‘vrijwillig’ ergens te brengen, moet ik Bowen verplicht om het weekend afstaan. Zo voelt het. Misschien komt het omdat hij nog zo jong is en gaat het in de toekomst makkelijker worden. Sommigen zullen het misschien als een voordeel zien, maar zo zie ik het echt (nog) niet.

Kerst

Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om het ene jaar kerst bij vader te vieren en het andere jaar bij mij. Hier hebben wij voor gekozen omdat onze familie’s ver uit elkaar wonen en Bowen dan in twee dagen tijd meer in de auto zit dan dat er rustig kerst gevierd kan worden. Maar dat houd in dat ik om het jaar kerst zonder mijn zoontje moet vieren. Verplicht! Daar heb ik geen keuze in. Dat soort dingen vind ik het lastigst.

Verjaardag

Bowen heeft straks het voordeel dat hij twee keer zijn verjaardag mag vieren, al hoop ik dat wij in de toekomst met z’n allen 1 verjaardag voor hem kunnen organiseren. Ook zal hij meerdere keren sinterklaas vieren en meerdere keren op vakantie kunnen. Maar hij zal ook op een gegeven moment gaan sporten en in het weekend misschien een wedstrijd hebben of iets af willen spreken met zijn schoolvrienden in het weekend. Dat maakt qua organisatie en omgangsregelingen een stuk lastiger. Ik wil alleen niet dat Bowen de dupe wordt van de scheiding van zijn ouders. Ik wil dat hij zelf keuzes kan maken en dat zowel zijn vader als ik hierachter kunnen staan om het voor Bowen zo goed mogelijk te doen.

Relaties

Ook zal hij straks als hij wat ouder is, ‘misbruik’ maken van de situatie. Dat hoort er ook bij en zou ik hem nooit kwalijk nemen. Natuurlijk zou hij straks tegen mij zeggen dat hij iets bij zijn vader wel mag en bij mij niet, of andersom. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat het contact tussen zijn vader en mij goed blijft, maar juist ook dat het contact met ons vieren goed is. Wij hebben beide een andere relatie die ook te maken hebben met Bowen. Die ook een opvoeder zijn voor hem. Zoveel mogelijk op 1 lijn liggen en een goed contact hebben is dan ontzettend belangrijk in mijn ogen. Voor je kind je eigen gevoelens opzij zetten.

Hoe het allemaal in de toekomst gaat lopen, weet ik niet. Ik weet wel dat er een aantal voordelen aan een scheiding zitten, maar vooral heel veel nadelen. Voor de ouders, maar vooral voor het kind.

Lees ook:

Een boodschap aan alle gescheiden ouders.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results