Drie tips om je gevoel van eigenwaarde een boost te geven.

Ondertussen weet je wel dat mijn motto is: om een leuke moeder te zijn, moet je goed voor jezelf zorgen.

En een leuke moeder zijn, dat willen we allemaal wel – toch?! Het ouderschap kan je soms echter het gevoel geven dat je nooit genoeg doet, dat er altijd wel iets onafgemaakt blijft liggen, en zelfs – op mindere dagen – dat je daarom niet goed genoeg bent. Gezien de megaklus die het ouderschap feitelijk is, is dit niet zo gek. Tegelijkertijd zijn zulke negatieve gevoelens natuurlijk weinig constructief. Het is dus wel zo gezond om jezelf positief te ondersteunen en jezelf actief te herinneren aan je inherente eigenwaarde. Zo kun je een inspirerend voorbeeld voor je kinderen zijn, zit je lekkerder in je vel en blijf je de energie vinden om er telkens weer tegenaan te gaan; ook als het soms een beetje tegenzit. Hier drie tips om je gevoel van eigenwaarde op te vijzelen.

Trots zijn op wie je bent

Dit klinkt heel simpel: je bent trots op wie je bent, of je bent het niet. Maar als je het zo stelt, lijkt het alsof je alleen trots op jezelf kunt zijn als je dat verdiend hebt. Toch heeft trots zijn op jezelf meer te maken met zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde. Dat komt voor veel mensen niet vanzelf, en daarom moet je het cultiveren. Het gaat dus minder om het beoordelen of je nu wel of niet respect waard bent en meer om het besluiten dát je het waard bent, en dan ontdekken hoe je dat het beste naar jezelf toe communiceert.

Zoek dus naar gewoontes waarmee je jezelf duidelijk maakt dat je trots mag zijn op wie je bent. Dat kan uiteenlopen van zorgen voor gezond voedsel en beweging, ook al heb je als moeder vaak de neiging om iedereen boven jezelf te stellen, tot die fijne knalrode jas gewoon lekker dragen, ook al ben je bang dat ‘ie misschien een beetje teveel opvalt. Of wat dacht je van extra tijd regelen voor een lang bad (je partner het fort laten bewaken) of bijvoorbeeld op een website als deze shoppen naar mooie lingerie voor een maatje meer, omdat je vrouwelijk en sexy voelen in alle maten kan. Ontdek welke acties voor jou voelen als een bevestiging dat je best trots mag zijn op wie je bént en niet alleen op wat je doet – hoewel dat laatste ook een reden voor trots kan zijn.

Ochtendritueel

Een positief ochtendritueel zet de toon voor de rest van de dag. Bedenk dus wat jij nodig hebt om in de ochtend met het juiste been uit bed te stappen. Een half uurtje zonder telefoon, een bepaald ontbijt, of een muziekje op de achtergrond – zoek uit wat voor jou een goede start betekent. Een interessante manier om je dag te beginnen is bijvoorbeeld met de schrijfoefening Morning Pages, zoals hier uitgelegd door de bedenker. Dit is een oefening waarbij je idealiter ’s ochtends na het opstaan meteen een pen en drie kantjes papier pakt, en zonder voorbereiding gewoon alles wat er in je opkomt begint op te schrijven. Het is niet de bedoeling om een mooi verhaaltje te maken of een samenhangend geheel te creëren; de beschreven kantjes kunnen na de oefening gewoon de prullenbak in. De ene ochtend staat er alleen maar honderd keer de zin “Ik weet niet wat ik nu weer moet opschrijven”, de volgende dag heb je hele boodschappen- en to-do-lijstjes genoteerd en op de derde dag staat er een filosofische brij die niemand kan ontcijferen. Het gaat er vooral om dat je ongecensureerd alles eruit gooit, bekend wordt met wat er in je omgaat en zo je hoofd op papier kunt legen. Daarna kun je verfrist en verlicht aan je dag beginnen!

Mooie schrijfsels

Het is tegenwoordig helemaal in om een papieren dagboek bij te houden! Maar het ene dagboek is het andere niet. Zo heb je misschien helemaal geen zin om als een puber alles van je dag op te schrijven. Wel kan het leuk zijn om herinneringen aan fijne momenten vast te leggen, bijvoorbeeld in een mooi opgemaakt plakboek. Ook kun je een dankbaarheidsdagboek bijhouden, wat razend populair is, om je te herinneren waar je elke dag dankbaar voor bent. Zo train je jezelf om te zien hoeveel moois je in je leven hebt, wat je gevoel van eigenwaarde eveneens zal sterken. Bovendien kan een bullet journal voor al je afspraken, doelen en lijstjes – bijvoorbeeld aan de hand van deze tips – een leuke, creatieve plek zijn voor het reflecteren op wat je waardeert in het leven en wat je graag nog zou willen doen of bereiken. Hoe meer aandacht je aan de dagboekjes besteed, hoe meer je oog krijgt voor wat je persoonlijke behoeften zijn en waar je plezier uit haalt.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results