Een boodschap aan alle gescheiden ouders!

Femke is vlak na de geboorte van haar zoontje gescheiden van zijn vader. Een verdrietige situatie, vooral voor het kind. En daarom heeft ze een boodschap voor gescheiden ouders.

Ik had altijd een bepaald toekomstbeeld. Relatie, trouwen, huis kopen, kinderen, een gelukkig gezin. Lekker traditioneel, maar zo had ik het in mijn hoofd. Na een relatie van 6 jaar, werd dit allemaal binnen één jaar werkelijkheid. Snel? Ja sommige mensen vinden dat. Ik niet. Mijn ex-partner ook niet. Althans, dat zei hij. Maar dat bleek toch anders. Het gras was voor hem groener aan de overkant. Mijn hele zwangerschap ben ik voor de gek gehouden. Al die tijd had ik het vermoeden, maar ik kon het niet bewijzen. Tot 2 maart 2017! Mijn gevoel bleek al die tijd juist te zijn geweest. Omdat ik hoog zwanger was, net getrouwd en we net een huis hadden gekocht wilde ik het hem vergeven.

Ook hij gaf aan voor ons te willen vechten. Maar ook dat was allemaal schijn.

In April werd onze kleine Bowen geboren, maar vier weken later stond ik er er ineens alleen voor. Terwijl ik net moeder was geworden. Ik moest gewoon door, want ik heb een klein ventje waar ik voor moet zorgen. En z’n vader zat met zichzelf in knoei. Ik had gelukkig nog verlof tot september om mijn best te doen om dit te verwerken en mijn leven weer op te pakken of liever gezegd een nieuw leven te beginnen.

Het voelde heel dubbel. Ik voelde mij verdrietig en gelukkig tegelijk.

Verdriet door de situatie, maar geluk door Bowen. Voor mij is dit het ultieme voorbeeld dat een prachtige, kleine baby je ook ontzettend veel energie kan geven. Energie die ik nodig had om de dagen door te komen. Want wat werd ik vrolijk door dit kleine ventje. En nog steeds maakt hij mijn dagen mooier en mooier.

Zestig procent van de mama’s denkt wel eens aan scheiden.

Naast dat ik moeder ben, ben ik ook gymdocent op het voortgezet onderwijs en ben ik ieder jaar mentor van een brugklas. Meestal een brugklas met  30 leerlingen waarvan minimaal de helft gescheiden ouders heeft. Ieder jaar schrok ik hier weer van en dacht ik: ‘Hoe kan dit?’ En nu zit ik zelf in zo’n situatie.

Ik schrijf dit blog, omdat ik graag een boodschap wil overbrengen aan alle gescheiden ouders.

Ik kom door mijn beroep veel in aanraking met gescheiden ouders en leerlingen met gescheiden ouders. Het is zo vreselijk om te zien dat ouders vaak alleen maar aan zichzelf denken en niet aan het kind. De vechtscheidingen, waar de kinderen ontzettend veel last van hebben. Ik hoor de meest bizarre verhalen. Van kinderen die niet meer in contact mogen met hun vader tot vaders die niet weten wat het adres is van de moeder, hun ex.

Hoe ongelofelijk boos ik ook ben op de vader van mijn kind, het laatste wat ik wil is dat onze zoon hier last van heeft. Ik zet mijn woede opzij voor mijn kind. Dat betekent niet dat ik geen verdriet heb gehad. ’s Nachts in bed, bij vrienden en familie die ontzettend voor mij klaar staan en bij de psycholoog die ik nodig had om dit een plek te geven. Maar op het moment dat hij zorg en aandacht nodig heeft, dan ben ik er voor hem. Dan laat ik zien en voelen dat ik een tevreden en gelukkige moeder ben.

Op dit moment gaat het heel goed met ons. Ik moet toegeven, het is zwaar om veel alleen te moeten doen, maar wat een energie krijg ik van hem. Ik geniet van elk moment samen. En dat wil ik alle moeders meegeven die er alleen voor staan of bijna helemaal alleen voor staan. Je mag verdriet hebben, maar geniet ook vooral van je kind.

Maak wat moois van het leven, ook al is er ook verdriet en pijn.

Ik heb 4.5 maand alles met hem samen mogen doen, maar ben inmiddels weer aan het werk. Bowen gaat twee dagen naar de opvang, twee dagen naar zijn vader en 1 dag is hij bij mij. Ik werk vier dagen, omdat dit financieel noodzakelijk is. Dat is even wennen, maar zijn vader en ik hebben alles zo goed mogelijk voor hem geregeld. Het draait ten slotte om hem. Hij mag hier niet de dupe van worden.

Ik weet niet hoe de toekomst gaat lopen, maar ik weet wel dat ik op dit moment voor het eerst sinds een jaar weer oprecht gelukkig ben. Mede door Bowen.

Dit vind je vast ook interessant:

Scheiden. Een praktisch en emotioneel proces.

Over scheiden, gezond leven en relativeren

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results