Een godin van een moeder.

15 januari 2017

Piekeren zit in mijn aard. Ik pieker en fantaseer over alles. Over wat er mis zou kunnen gaan, over hoe slank en strak ik ooit zal zijn, enzovoort. Toen ik zwanger was heb ik me suf gepiekerd over het instituut “moeder”. Na een succesvolle piekersessie besloot ik om een halfgodin van een moeder te worden, die een waanzinnig goed en lichtend voorbeeld voor haar zoon zal zijn.

Dit toekomstig godendom wilde ik als volgt vormgeven;

  1. Ik heb hem lief, onbegrensd en voorwaardelijk lief, als geen ander.
  2. Ik ben altijd geduldig en begripvol.
  3. Ik ben consequent.
  4. Ik ben een voorbeeldig mens: beschaafd, wijs, ondernemend, belezen, heb oog voor kunst en cultuur en de mensen om ons heen.
  5. Ik ben zorgzaam, opgeruimd en georganiseerd.
  6. Ik voorzie uitsluitend in gezond, het liefst biologisch, voedsel.
  7. Ik ben verzorgd, heb glanzend haar en een grote stralende glimlach. Het liefst met perfecte Chanel lippenstift, maar dat hoeft niet altijd.

December 2016. De Etos in Nunspeet. Als een beschaafd, wijs mens, zie ik dat er een enorme rij staat.

Ik heb tijd, ben geduldig en begripvol, dus neem met mijn pak biologische rijstebloem plaats achterin de rij, die tot aan de make-up schappen staat. Ik nader de kassa en mijn oog valt op de lippenbalsems die in de aanbieding zijn. Ik pak een paar balsems en besef meteen dat ik nu een probleem heb. Ik ben namelijk uit de rij gestapt.

Omdat ik een voorbeeldige, wijze moeder ben, die oog heeft voor de mensen om haar heen, besluit ik het ‘’open te gooien.’’ Ik glimlach van oor tot oor en schal ‘’Lieve mensen, ik ben uit de rij gestapt om lippenbalsems te pakken. Dat was niet handig, want nu weet ik niet meer waar ik stond. Waar mag ik weer gaan staan?’’

Heb jij een bijzonder verhaal?

Ik vond dit een uitermate wijze aanpak van mezelf.

Geen respons. ‘’Kan iemand me helpen?’’ vraag ik, nu een beetje zielig. Een zure, drakerige bejaarde draait zich om en zegt: ‘’Jij stond helemaal niet in de rij. Je kwam net aanlopen. Achter aansluiten dus.’’ Ik voel een enorme woede opkomen. Mijn wijze, begripvolle ik overwint en zegt ‘’Dat heeft u verkeerd gezien. Ik sta er echt al even.’’ Het figuur op bont gevoerde kaplaarzen murmelt: “Als de sodemieter achteraan gaan staan.”

Er hangt een voelbare spanning in de winkel.

‘’Wie denkt u wel niet dat u bent!? Mij voor leugenaar uitmaken?! Ik probeer het gewoon goed op te lossen. Ja, ik was impulsief, maar dat maakt niet dat ik lieg! ONGELOOFLIJK dit.’’ Stilte. Mijn hart klopt in mijn keel. Was ik dit? Voordat ik het weet word ik door een andere dame terug de rij in getrokken. De kassière vraagt wie er aan de beurt is. Met verheven stem roep ik ‘’DIE OUDERE MEVROUW DAAR VOORAAN WIL HEEL GRAAG NU.’’ en kom vervolgens tot bedaren. Met het schaamrood op de kaken verlaat ik zo snel mogelijk de winkel, stap in de auto en kijk in de spiegel.

Pluizig haar. Kringen onder m’n ogen. Iets met klonten mascara en aaneen geplakte wimpers.

Ik kijk naar m’n jas. Pluisjes, een kwijlvlek van Cas en een gescheurde naad omdat mijn benen nu groter zijn dan vorig jaar. Ik verorber wat winegums die in mijn rommelige auto liggen. Meteen begin ik te piekeren en krijg ik last van mijn geweten.

Wat ben ik nou voor godin?

Ik zie er helemaal niet leuk uit, ik gedraag me als een psychopaat, ik vreet chemische snoepjes, het is een enorme zooi en mijn vermoeidheid zorgt ervoor dat ik verre van geduldig en begripvol ben. Hoe moet dat nou als Cas meegaat winkelen en ik me zo laat gaan? Uit het lood geslagen troost ik me met de gedachte dat Cas nog lang niet beseft hoe ik me gedraag en dat ik dus nog tijd heb om een godin van een moeder te worden. Een beetje ongelukkig prop ik mijn mond nog verder vol met colasnoepjes en rij naar huis. Thuis geef ik Cas een dikke kus. Hij lacht breeduit en bekijkt me alsof hij een godin ziet. Volgens mij ziet hij potentie, nu ik nog.

Lees ook van Joske:

Weg met die postnatale concurrentiestrijd tussen vrouwen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.