Een sigaretje in de auto. Met je kinderen achterin…

Je ziet ze wel eens voorbij komen, vrouwen achter het stuur met een sigaretje in de hand en hun kroost achterin. Petra heeft een boodschap voor die vrouwen.

“Hallo mevrouw. Hallo. Ja, u daar! Lekker weertje hè? U bent er helemaal klaar voor zie ik. Raampjes open, zonnebril op, muziekje aan, sigaretje erbij… Ja, heerlijk hoor! Ik weet er alles van, dat deed ik ook allemaal!

Maar volgens mij bent u iets vergeten. Kijk maar eens goed. Enig idee? Nee? Ik zal u een hint geven. Het is het belangrijkste in dit leven.

Nog niet? Echt niet? Goh.

Ik heb het over de gezondheid van uw kinderen. De kinderen die bij u in de auto zitten terwijl u lekker een sigaretje rookt. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen roken. Iedereen die rookt heeft zelf die keuze gemaakt, ik bemoei me daar niet mee. Maar kinderen die meeroken.. Hebben die wel die keuze gemaakt?”

Boos

Dit schoot door mijn hoofd toen ik afgelopen week, met het lekkere weer, een dame zag rijden met een sigaret in haar handen en haar kinderen bij haar in de auto. Ik werd boos. Echt boos. Nog afgezien van het voorbeeld dat je je kinderen geeft (het is nu eenmaal een feit dat kinderen van rokers later zelf ook vaak gaan roken), laat je ze ook nog eens meeroken. En een keus hebben ze niet, want jij brengt ze weg.

Lang gerookt

Ik heb zelf ook gerookt. Lang en veel. Een dik half jaar geleden ben ik definitief gestopt. Dat had voor mij een aantal belangrijke redenen:

  1. Het voorbeeld dat ik mijn kinderen gaf. Roken is niet zo leuk meer als je dochter van 4 je nadoet met een onaangestoken sigaret. En als je zoon van 6 je dan ook heel terecht vraagt waarom je nog rookt, terwijl het zo slecht voor je is, weet je dat je even heel goed moet nadenken of je dit nog wel wilt.
  2. Mijn gezondheid. Een wandelingetje of even op de fiets was voor mij een marteling, want ik kreeg gewoon geen lucht. Ik moest mijn kinderen dus vaak “nee” verkopen. Voor hun niet leuk, maar voor mij ook niet.
  3. Een pakje sigaretten kost tegenwoordig makkelijk 6,50 euro. Dat geld gaat letterlijk in rook op!

Nogmaals – ik ben niet tegen roken. Ik heb zelf een keuze gemaakt om te stoppen en bovenstaande redenen waren voor mij belangrijk. Ik wéét hoe moeilijk het is om te stoppen en zal dus ook nooit beweren dat “het zo makkelijk is, als je maar wilt”. Mijn man rookt nog steeds en die zie ik echt niet stoppen – zó verslaafd is hij!

Voorbeeld voor je kinderen

Maar waar je wel over na kan denken als je rookt is het volgende: welk voorbeeld geef je je kinderen als je die sigaret opsteekt? Wat doe je de gezondheid van je kinderen aan als je die sigaret in hun bijzijn opsteekt? Als je buiten bent kan de rook nog ergens anders heen, maar in een auto of binnen? Hoe zou jij het vinden als je erachter zou komen dat jouw kind rookt?

Een pleidooi!

Ik hou dus een pleidooi voor al die kinderen die in de rook van hun ouders zitten. Die daar niet voor hebben gekozen en dat ook nooit zouden doen. Die graag leuke dingen doen met hun ouders. Die niet willen stoppen met spelen met papa omdat papa nog even een sigaretje moet roken. Die niet uit een zwembad willen worden getrokken omdat mama alleen op een achteraf veldje mag roken en haar kind niet zonder toezicht achter wil laten. Die graag hun ouders 10 jaar langer bij zich houden.

Voor hen.

Lees ook:

Het is geen hotel hier!

Mijn kinderdagverblijfkind.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results