Erkenning van de ‘koude kant’.

Vlak nadat het zoontje van Joske geboren werd, claimde de koude kant van de familie al snel dat Cas een kopie van haar man was. Een beetje erkenning voor haar genen zou leuk zijn.

Het kleine wezentje is nog maar net op de wereld en na de eerste ‘’oohs’’ en ‘’aahs’’ begint het gesodemieter…

Op wie lijkt de kleine spruit?

Toen Cas net geboren was zag ik niets van mezelf in hem terug. Ik herkende niets van mijn eigen babyfoto’s in dat kleine zachte kindje dat daar in de couveuse lag, behalve dan de donkere nesthaartjes. Ik weet dat het een foefje van moeder Natuur is om de spruit op z’n vader te laten lijken direct na de geboorte, zo weet de vader zeker dat het kind van hem is. Jammer dat moeder Natuur niet een foefje voor vrouwen heeft, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat die fijne Papi ook alleen bezig is geweest met z’n toekomstige kind, maar dat terzijde. Ik dacht dat die gelijkenissen vanzelf zouden komen zodra moeder Natuur de teugels wat liet vieren. De schoonfamilie claimde al snel dat Cas een kopie van mijn man was. Dat geloofde ik, ik zag er immers niets van mezelf in en ik vond het stiekem wel prima; ik ben stapelgek op die man, dus nog zo’n snuiter in mijn leven leek me te gek.

De koude kant

De maanden en weken vorderden en met name de schoonfamilie bleef erop hameren hoe Cas op Ian lijkt. Ook Ian deed zelf met grote regelmaat een duit of tien in het zakje. ‘’Oh hij kijkt nu net als ik! Ja, echt hoor. Oh hij lijkt ook op mijn broer!’’ Uitjes naar en met de schoonfam waren steevast een lofzang over hun dominante genen. Bijna verrukt van blijdschap roepen zij regelmatig uit; ‘’Oh Jos, het is écht een Molletje!’’ met een flink Amsterdams accent kirren ze verder ‘’Dat het net zo’n lekker gozertje als Ian is en dat Cas het echt van Ian heb.’’ Ik dacht: Je zult zien, straks heeft hij een onmogelijk heftig en dramatisch karakter en dan zeggen ze; ‘’Oh kijk…. Dat hebbie nou van Jos..’’

Mijn moeder hoorde de Molleritus een tijdje aan en begon stiekem bewijs te verzamelen voor mijn en dus ook haar nalatenschap. Ze stuurde foto’s van Cas door in haar ‘’broers en zussenapp’’ en wanneer die zeiden dat Cas op mij lijkt, was ze tevreden. ‘’Zie je wel, hij lijkt ook op jou. Het is helemaal niet alleen maar een Molletje.’’ Zo gingen de analyses over en weer, met een grote voorsprong voor het Mollenkamp. En eerlijk is eerlijk: Cas’ schedel, neus, manier van kijken, mond en lengte zijn des Mols. Alleen zijn ogen zijn als twee druppels water de mijne. Cas schijnt zelfs in zijn manier van scheten laten tijdens het eten op zijn vader te lijken (Ze zeggen het, bloedserieus hé!). Opvallend is ook dat ‘’de koude kant’’ mijn kenmerken die je wel terugziet in Cas, niet als dusdanig herkennen….

Ik heb hem met bloed, zweet en tranen op de wereld afgeleverd!

Ik heb hem gedragen! Gebaard! Gemaakt! Ian was er voor het begin, waarvoor hartstikke bedankt, maar hee! De grootste taak was aan mij en ik zou het ook zo leuk vinden om soms te horen dat hij op mij kijkt, stukje erkenning, ofzo. Maar goed, gezien de voorgaande maanden, nam ik me voor om externe erkenning los te laten. De Mollen vinden Cas een enorme Mol met ogen van een onbekende en de Van de Wegs vinden hem wel wat op Ian lijken, maar in basis een Van de Weg. So be it.

TOT AFGELOPEN VRIJDAG.

Mijn schoonouders waren bij ons en Cas trok alles uit de kast om indruk te maken. Zijn wagen werd grotesk tegen enorme obstakels geramd, hij gooide dramatisch zijn hoofd in zijn nek en begon te schaterlachen, om ondertussen zichzelf op de grond te laten vallen, handen voor zijn ogen te doen en verder te gieren. Deze komedie herhaalde zich zo’n drie keer in steeds verschillende volgordes.

Toen ging de hemel open en sprak mijn schoonvader de magische woorden (met bijbehorend Amsterdams accent):

‘’Jos, dat dramatische, toneelspelerige, dat heb ‘ie echt van jou. T’is altijd lachen met die gozer!’’

En vanaf dat moment was de koude kant voor eeuwig bloedheet.

Lees meer van Joske:

Op plusuur bij het consultatiebureau.

Erkenning is alles wat we willen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results