Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.

Ik zou mezelf beschrijven als; duidelijk, direct, vrolijk en levenslustig. Zo ben ik eigenlijk altijd geweest. Jarenlang probeerden mijn ouders me wat nuance bij te brengen, maar het was tegen dovemans oren gezegd. Ik hield van zwart en wit, duidelijke kaders en je uitspreken. Kiezen! Hup! Het is goed óf fout, je doet het helemaal, of je doet het niet.

Ik heb inmiddels door schade en schande geleerd en zie dat nuance je (veel vaker) verder brengt dan de directe, rechtlijnige aanpak. Ondanks dat dacht ik bij het zien van moeders die met hun kinderen in bed slapen: ‘’Ja, hoor. En je dan afvragen hoe je aan een verwend kind komt. Het is een kwestie van opvoeden, de strijd aangaan!’’ Direct nam ik me heilig voor om mijn kind in elk geval nooit bij me in bed te laten slapen, want strijden, dat kan ik!

Onze zoon slaapt voor geen meter.

En mijn man en ik vinden dat echt zwaar. In het begin, toen we hem nog mochten inbakeren, ging het best prima. Als meneer helemaal ingepakt in zijn bed lag, had hij rust en lukte het hem ongeveer vijf/zes uur achter elkaar te slapen. Toen Cas ruim vier maanden oud was, lukte het ineens niet meer. We houden ons aan een vaste volgorde en proberen structuur aan te brengen. Hij slaapt rustig in, in zijn eigen bed, maar hij slaapt niet dóór.

Filmpje: zo krijg je binnen een minuut je baby in slaap

Met zijn ogen dicht begint hij te huilen.

Geef je hem z’n speen, slaapt hij verder. Laat je hem huilen, dan wordt hij helemaal wakker en raakt hij overstuur. Een tijd zijn we elke nacht op en neer gegaan om de speen in zijn mond te doen. Dat op en neer lopen begint meestal rond 22.00 uur. En dan om 23.00 uur. En 01.00 uur. En 02.00 uur, enzovoort. Hoe het gaat met slapen, vragen mensen dan. Slapen. SLAPEN?! Ik lig voor de sier nog in bed, maar wat ik daar doe weet ik al lang niet meer!

Na een aantal nachten wisten we niet meer hoe we het vol moesten houden en hebben we hem in bed genomen. Naast het feit dat het heerlijk is om ons mooie jongetje tussen ons in te hebben, konden we zo wat makkelijker de speen in doen en iets meer slapen. Dit is nu al een lange tijd zo. Ineens ging het laatst drie nachten goed en daarna weer niet.

Ik merk dat ik me schaam.

Ik heb het gevoel dat ik sterker moet zijn om die strijd aan te gaan en ik zie de wenkbrauwen van andere moeders omhoog gaan wanneer ik zeg dat we hem bij ons in bed nemen. Ik snap het. Ik fronste ook. De drogist in het dorp wist me te vertellen dat Cas niet normaal is. Ze riep: ‘’Dat is niet normaal! Jouw kind is niet normaal!’’ Ik, niet normaal vermoeid, kreeg een niet normale drang om die vrouw op niet normale wijze haar de f*cking waarheid te vertellen over die toko van d’r. Ik kreeg als uitsmijter helemaal voor niets een niet normaal slecht advies waar ik geen bal aan had. Doorslapen dwing je nu eenmaal niet af, niet normaal vermoeid of niet.

Dus sorry moeders.

Sorry dat ik jullie veroordeeld heb, met mijn hoge wenkbrauwen, mijn hokjesdenken en straffe woorden. We ploeteren allemaal en proberen de dagen en nachten zo goed mogelijk door te komen. Sorry moeders, willen jullie deze excuses van me accepteren? En daarna, samen met mij, plechtig beloven dat je niet meer zult fronzen wanneer oververmoeide moeders vertellen over hun nachten? En wil je zweren dat je nooit zegt dat je jouw kind in de ochtend WAKKER MOET MAKEN voor z’n eerste voeding? Het is zo jaloersmakend, dat kan onze vermoeide geest niet aan. En, aanhorende moeder, wil je proberen geen ‘’goede adviezen’’ te geven? Wij, nachtmoeders, hebben ook Google. En we hebben Nanny Jo al gecheckt op Youtube. Begrip, een luisterend oor en een bemoedigend woord is wat we nodig hebben. En hier en daar een beetje slaap, als het kan. Welterusten.

Lees ook:

Heeft je kind moeite met inslapen? Deze tips helpen.

Slaaptekort. En dat dankzij je lieve baby.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results