Familitradities

Hopelijk bewaar je warme herinneringen aan bepaalde familitradities. En zo niet, dan mogen ze verbroken worden. Toch?

Familitradities. Een hele zak pepernoten in één keer opeten, door natte donkere straten rennen om op het laatste moment nog cadeautjes te kopen, naar de mooiste kerstboom zoeken op de gure en koude binnenplaats van het tuincentrum, en hard en vals in de auto meezingen met kerstliedjes om in de sfeer te komen op weg naar alle familieverplichtingen… Dit zijn een paar van mijn decembertradities. Hoewel mijn vader altijd gekscherend zei dat ‘tradities er zijn om verbroken te worden’, geven ze naar mijn idee glans aan deze donkere dagen voor de kerst. Toch?

Moeders in de overdrive. Terugkijkend op mijn jeugd zijn het familietradities die warme herinneringen met zich meebrengen, maar die nu ook voor een flinke dosis decemberstress zorgen. De lekkerste hapjes, de mooiste cadeautjes, de meest glanzende groene boom… Ik wil de dagen perfect en onvergetelijk maken, vooral voor mijn dochter, zodat zij er later ook warme herinneringen aan overhoudt. Dus gaat moeders in de overdrive, rennend en vliegend, met een kort lontje omdat er nog zoveel gedaan moet worden voor de feestdagen.

Als ik er nu zo over nadenk, vraag ik mij af: is het de bedoeling van deze tradities dat ik chagrijnig en gestrest raak van de moeite om de feestdagen warm, liefdevol en onvergetelijk te laten zijn voor mijn gezin? Is het de bedoeling van deze tradities dat ik er koste wat kost aan wil blijven vasthouden omwille van de traditie, of heeft mijn vader dan toch gelijk? Zijn tradities er om verbroken te worden? Ik denk dat mijn vader wel een punt heeft, maar ik zou er aan willen toevoegen: verbreek tradities als ze meer kosten dan ze opleveren, als stress en hoofdpijn de overhand krijgen en als de tradities ten koste gaan van de liefde, warmte en geborgenheid waar je juist zo naar streeft.

Dus deze keer laat ik de oude familietradities los, zodat ik zonder stress en geheel ontspannen die hele zak pepernoten in een keer opeet. O nee, dat is een traditie… maar wel een waar ik heel gelukkig van word, dus die mag blijven. Heerlijk!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results