Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst

2 oktober 2016

Gezinnen met 4 kinderen of zelfs meer blijken het gelukkigst te zijn. Ik heb zelf 2 kids, en soms fantaseren we wel eens over een derde. Maar we blijven altijd een beetje steken op de vraag hoe we dat logistiek allemaal voor elkaar gaan krijgen (met drukke levens, en ouders niet om de hoek). Terwijl het idee van een groot gezin me wel kriebels bezorgt.

Hoe zit het precies?

Vijf jaar lang bestudeerde Dr. Bronwyn Harman van de Edith Cowan University in Australië families van verschillende groottes. Hij concludeerde dat ouders van grotere gezinnen het gelukkigst zijn in hun leven: “These parents usually say they always wanted a large family, it was planned that way, and it was a lifestyle they’d chosen.”

Hardere huid

Het geluk zou deels te verklaren zijn doordat ouders met vier kinderen meer gewend zijn aan chaos en stress, en daardoor een ‘hardere huid’ hebben. Ook zouden de ouders genieten van de chaos in het gezin. Daarnaast leren kinderen met meerdere broertjes en/of zusjes eerder verantwoordelijkheid nemen en vervelen ze zich minder vaak, wat goed is voor de sfeer in huis.Omgekeerd worden kinderen uit grotere gezinnen op jongere leeftijd onafhankelijk én hebben ze altijd iemand om mee te spelen:

Het laten groeien van het gezin

Ook bleek dat het geluk van ouders afhankelijk is van de hoeveelheid moeite die zij steken in het laten groeien van hun gezin. Om tot deze conclusies te komen interviewde Bronwyn honderden ouders van verschillend samengestelde gezinnen. Ze baseerde haar bevindingen dan ook op de veerkacht, de sociale ondersteuning, het zelfvertrouwen en de tevredenheid over het leven van deze ouders. Hoewel je dus zou verwachten dat er in grotere families meer chaos en gedoe heerst, laat dit onderzoek zien dat dit wordt gecompenseerd door het geluk dat ouders ervaren door het hebben van meerdere kids.

Homo, lesbische of transgender ouders gelukkiger

Uit de studie bleek ook dat homo, lesbische of transgender ouders gelukkiger zijn dan hetero-stellen met kinderen. Alleenstaande vaders zijn het minst gelukkig met hun gezin. Het onderzoek duurde vijf jaar en werd uitgevoerd aan de Edith Cowan University in Australië.
Lees ook:

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! * mamaschrijft - […] Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst […]
  2. Het geheim voor een gelukkig gezin. * mamaschrijft - […] Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst […]
  3. Ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress. - mamaschrijft - […] geleden schreef ik dat gezinnen met vier (of meer) kinderen het gelukkigst zijn. De drukte, chaos, rommel en stress…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.