Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst

Afgelopen week kwam ik dit leuke nieuwtje tegen over een onderzoek waaruit blijkt dat gezinnen met 4 kinderen of zelfs meer het gelukkigst zijn. Wauw, hoe zit dat precies?

Gezinnen met 4 kinderen of zelfs meer blijken het gelukkigst te zijn. Ik heb zelf 2 kids, en soms fantaseren we wel eens over een derde. Maar we blijven altijd een beetje steken op de vraag hoe we dat logistiek allemaal voor elkaar gaan krijgen (met drukke levens, en ouders niet om de hoek). Terwijl het idee van een groot gezin me wel kriebels bezorgt.

Hoe zit het precies?

Vijf jaar lang bestudeerde Dr. Bronwyn Harman van de Edith Cowan University in Australië families van verschillende groottes. Hij concludeerde dat ouders van grotere gezinnen het gelukkigst zijn in hun leven: “These parents usually say they always wanted a large family, it was planned that way, and it was a lifestyle they’d chosen.”

Hardere huid

Het geluk zou deels te verklaren zijn doordat ouders met vier kinderen meer gewend zijn aan chaos en stress, en daardoor een ‘hardere huid’ hebben. Ook zouden de ouders genieten van de chaos in het gezin. Daarnaast leren kinderen met meerdere broertjes en/of zusjes eerder verantwoordelijkheid nemen en vervelen ze zich minder vaak, wat goed is voor de sfeer in huis.Omgekeerd worden kinderen uit grotere gezinnen op jongere leeftijd onafhankelijk én hebben ze altijd iemand om mee te spelen:

Het laten groeien van het gezin

Ook bleek dat het geluk van ouders afhankelijk is van de hoeveelheid moeite die zij steken in het laten groeien van hun gezin. Om tot deze conclusies te komen interviewde Bronwyn honderden ouders van verschillend samengestelde gezinnen. Ze baseerde haar bevindingen dan ook op de veerkacht, de sociale ondersteuning, het zelfvertrouwen en de tevredenheid over het leven van deze ouders. Hoewel je dus zou verwachten dat er in grotere families meer chaos en gedoe heerst, laat dit onderzoek zien dat dit wordt gecompenseerd door het geluk dat ouders ervaren door het hebben van meerdere kids.

Homo, lesbische of transgender ouders gelukkiger

Uit de studie bleek ook dat homo, lesbische of transgender ouders gelukkiger zijn dan hetero-stellen met kinderen. Alleenstaande vaders zijn het minst gelukkig met hun gezin. Het onderzoek duurde vijf jaar en werd uitgevoerd aan de Edith Cowan University in Australië.
Lees ook:
Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

3 comments

  1. Pingback: Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! * mamaschrijft

  2. Pingback: Het geheim voor een gelukkig gezin. * mamaschrijft

  3. Pingback: Ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress. - mamaschrijft

Type to Search

See all results