Gouden opvoedregel: “bij ons gaat het er vooral om hoe je met elkaar omgaat.”

31 maart 2015

Oh, jij hebt dat ook!

Een tijdje terug stuurde ik een aantal moeders uit mijn vrienden- en kennissenkring de vraag: wat is jouw gouden opvoedregel? Ik stelde die vraag omdat ik al zo vaak verrast ben door bijna voor de hand liggende verhalen. Waarom bedacht ik ze zelf niet, die uiterst effectieve handigheden of simpele regels? Want niet zelden zit ik met mijn handen in het haar. Dan weet ik het gewoon even niet meer. Om vervolgens ’s avonds, met een wijntje in de hand, samen met een vriendin op de bank, te ontdekken dat zij tegen dezelfde dingen aanloopt. En dat ik echt niet de enige ben. Zodoende kwam ik op het idee voor een serie verhalen van moeders die vertellen hoe zij opvoeden.

Heerlijke inspiratie!

Ik trap af met de reactie van Suuz van Wijk (34): mama van Sarie (5) en Lotje (4) en werkzaam als actrice. In het verleden werkte ze als basisschooljuf, dus verstand van hoe ingewikkeld kinderbreintjes soms in elkaar steken, heeft ze!

Suuz en dochters Sarie en Lotje.

Suuz en dochters Sarie en Lotje.

Laat het los, laat het gaan

“Ik heb niet echt een gouden regel of een lijstje gericht op regels in praktische zin, zoals hoe lang mag mijn kind gebruik maken van de iPad/computer of tv kijken. Dit komt omdat ik gaandeweg heb ondervonden dat élke dag consequent zijn niet lukt. Dus ik ben gestopt met dat soort regels en dat is een verademing. Want ik ben voor mezelf ook niet elke dag even consequent en om eerlijk te zijn: zo’n iPad is soms ook heel handig, haha! Als ik merk dat het uit de hand loopt, zoals ruzie over wie wanneer op de kleine ipad mag (de kleine iPad is nogal hot bij ons) dan scherp ik de regels omtrent wie wanneer hoe lang weer wat aan. Maar ik heb er dan ook vrede mee wanneer dat dan weer afzwakt. Wat dat betreft is mijn motto ‘laat het los, laat het gaan.’”

Toch wel consequent

“Bij ons thuis is het vooral belangrijk hóe we met elkaar omgaan. Hoe je je gedraagt naar elkaar, rekening houden met elkaar en omgaan met dingen die niet gaan zoals je zou willen. Wat zeg je en hoe zeg je iets? Moet je meteen boos worden en gaan huilen en schreeuwen of kan dat ook anders? Soms krijgt de een iets meer dan de ander of soms heeft de ander pech of geluk. En soms krijg je niet altijd je zin, dat is dan even heel vervelend maar het is zo. Ik vind deze punten erg belangrijk, ook voor op school en met vriendjes en vriendinnetjes en naar andere mensen toe. Hier probeer ik wel consequent in te zijn en hier voeren we regelmatig gesprekken over met elkaar. En soms even helemaal uit je plaat gaan moet kunnen hoor, dat hebben we allemaal wel eens nodig. Even flink schreeuwen, per ongeluk shit of k*t zeggen of enorm balen van alles, stiekem iets stouts doen. Die ruimte krijgen mijn meiden, als we het daarna maar wel kunnen bespreken en ervan leren.”

Delen is vermenigvuldigen

Wil jij delen wat voor jou het belangrijkste is in de opvoeding? Mail heidischrijft@gmail.com en wie weet inspireer jij hier andere moeders. Leuk toch!

Lees ook: Opvoeden: pick your battles

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.