Slimme handenwastips voor je kind

15 oktober 2016

Afgelopen week vroeg ik op Facebook hoe streng jullie zijn in het handen wassen en wanneer je kinderen dit doen. Ook was ik benieuwd of ze het uit zichzelf doen, of dat je ze er steeds op moet wijzen.

Handen wassen gaat niet vanzelf

De reacties waren bijna allemaal hetzelfde. De intentie en de regels rondom handen wassen zijn er wel: de meesten laten hun kinderen de handen wassen voor en na het eten, na het knutselen, na het toiletbezoek  en voor het slapen gaan. Maar de meeste kinderen leven de regels niet uit hunzelf na en vergeten het vaak als we ze er niet op wijzen. Heel herkenbaar wat betreft mijn eigen situatie. Ik moet hen er ook altijd op wijzen, ze schuiven liever meteen aan tafel en na het toiletbezoek willen ze het liefst door met spelen.

Beetje viezigheid gezond?

Veel wetenschappers denken dat we onze kinderen veel te veel beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers en dat het daarom juist fout gaat. Ik bedoel, ik grijp wel in als ik zie dat Raf of Izzie iets in de mond stopt dat net op de (schone) vloer is gevallen. Maar toch wordt er gezegd dat die voorzichtigheid met onze jongsten ervoor zorgt dat hun afweersysteem tegen ziekteverwekkers niet goed wordt opgebouwd. Vooral in de eerste 3 a 4 jaren. Kinderen die nooit met vuil of andere zieke kinderen in aanraking komen, zouden veel meer kans op allergieën, astma en andere ziekten. Zo las ik laatst dat nagelbijten en duimzuigen niet eens zo slecht is voor de gezondheid.

Veel bacteriën in de lucht

Desondanks is het toch belangrijk dat ze het regelmatig doen, want nu de herfst is aangebroken hangen er weer allerlei virussen en bacteriën in de lucht. Met name schoolkinderen zijn vatbaar voor deze vervelende kwaaltjes, omdat ze veel contact met elkaar hebben tijdens lessen en pauzes. Gelukkig is het gehoest en gesnotter voor een groot deel te voorkomen met een goede handhygiëne. Handen wassen is veruit de beste manier om verspreiding van ziekten zoals verkoudheid en buikgriep te voorkomen.

Global Handwashing Day

En dat is ook de reden dat ik deze vraag aan jullie stelde op Facebook. Het is vandaag, 15 oktober, Global Handwashing Day is. Op deze dag worden miljoenen mensen gemotiveerd om aandacht te schenken hun handenwasgedrag. En daar geef ik ook graag een beetje aandacht aan middels dit blog.

Het is goed dat een kind weet waarom het belangrijk is om de handen te wassen:

  • Op de handen bevinden zich ‘vervelende ziektekiemen’ die micro-organimen of bacteriën worden genoemd. Maar give it any other name 😉
  • Deze kunnen zich verspreiden wanneer we dingen aanraken of kunnen worden overgedragen op mensen.

Handige handenwastips

Natuurlijk hoeft een kind niet constant zijn handen te wassen, maar wanneer dan wel? Om kinderen te leren hoe en wanneer ze hun handen moeten wassen zet hygiëne-expert Tork een aantal handige tips op een rijtje.

  1. Het is belangrijk de handen eerst grondig nat te maken met lauw water, vervolgens zeep te gebruiken en je handen goed over elkaar te wrijven. Sla vooral geen plekje over! Spoel af met water.
  2. Laat kinderen een liedje zingen tijdens het handen wassen! Zo weet je zeker dat ze het lang genoeg doen en daarnaast is het handen wassen zo extra leuk. Een geschikt ‘handenwasliedje’ is bijvoorbeeld ‘Altijd is Kortjakje ziek’.
  3. Ook het afdrogen mag je zeker niet vergeten, dit zorgt voor extra schone handen.
  4. Na bijvoorbeeld een toiletbezoek, het snuiten van hun neus, of het buitenspelen vergeten kinderen regelmatig hun handen te wassen. Het is daarom belangrijk om hen op dit soort momenten aan te sporen. Vergeet ook niet voor het eten van een maaltijd je kind te stimuleren.

Meer van dit soort tips vind je ook in de EllaHandWas-app ontwikkeld voor op de tablet. Deze gratis app is te downloaden in de App Store of Google Play

Winactie

Om deze dag een steuntje in de rug te geven publiceert Tork een voorleesboekje speciaal voor peuters: ‘Ella en haar vriendjes vangen Bactero’, waarbij personage Ella hen op een leuke manier stimuleert deze goede gewoonte aan te leren. En ik mag 5 exemplaren weggeven!

Is handen wassen belangrijk? Ja dus.

Elle en haar vriendjes vangen Bactero

Zo maak je kans

Like of deel deze post op Facebook om ook extra aandacht te geven voor dit initiatief én om kans te maken op dit boek. Volgende week maak ik de winnaars bekend.

Lees ook: Drie keer lekker en gezond ontbijten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.