Het (on)gemak van zindelijk zijn.

22 maart 2017

Ik vind Olivia met haar nog geen drie zelf nog een beetje jong voor lingerie. Zij is er door gefascineerd, door het mijne dan. Ze kon net staan. Had zich opgetrokken, en kwam met haar kale koppie net boven de rand van de la uit. Behangen met mijn vrolijk gekleurde Victoria Secretjes om haar nek, zwaaiend naar de buren…

Beter dan wanneer ze me helpt met de was.

“Wil ook mama-onderbroek.” Ik zeg al zo vaak nee, dus help ik haar in mijn roze (duh) string, die ik behulpzaam met een haarspeldje boven haar billen vastmaak. “Mooi he mama?” “Prachtig schat.” En ja hoor, hallo oppas…

Nu zitten we in een nieuwe onderbroeken-fase; Olivia is sinds kort namelijk zindelijk. Voor haar een prestatie, voor mij een nieuwe wereld. Wederom… Waar ik de kunst van het luier verschonen al tot een Olympische niveau had verheven (gegarandeerd goud voor mij), verbaas ik me nu weer over al het nieuwe wat hierbij komt kijken.

Ongelukjes hebben bijvoorbeeld een schrikbarend nieuwe dimensie gekregen.

En mijn niveau van conversatie is onherkenbaar; iedere half-zinnig gesprek begint en eindigt met de vraag of ze naar “de c” moet. En bij “ja” is het zaak een Usain Boltje te doen (ja ja, toch nog een Olympisch elementje hier). Waar haar leermoment is geëindigd, sort of, ze “piest” nu immers op “de c”, is voor mij juist een deur opengegaan naar een nieuwe wereld. Voorheen was van elke plek met een zwierige zwaai van één van mijn vele hydrofiele luiers een prima pop-up commode te toveren. Nu zijn haar behoeftes opeens plaatsgebonden.

En dat is met name buitenshuis best uitdagend.

Zo stond ik nietsvermoedend met mijn latte-to-go stereotyperend in een verantwoorde speeltuin, toen ik een licht kermende “Mammie, ik moet piesen” hoorde. Deze beginneling had de omgeving nog niet goed afgescout ter voorbereiding op een dergelijk voorval, en zodoende eindigden we dan ook op een half obscuur semi-openbaar toilet van een of andere kroeg waar ik in mijn wilde dagen nog wel eens om 4 uur ’s ochtends hele andere dingen had gedaan.

Simpele antwoorden op moeilijke vragen.

En met die extra kennis, begon de uitdaging pas.

Hoe ging ik ervoor zorgen dat Olivia ongeschonden door de aankomende handelingen heen zou gaan komen? En, met een beetje geluk, ik ook… Ik moest per slot nog enigszins fatsoenlijk terug naar die speeltuin en mijn half-lauwe latte. Dus wat is de beste houding om haar billen zodanig te positioneren dat ze NIETS, maar dan ook echt NIETS, aanraken, maar wel gericht in de pot piesen? Het resultaat is zo’n beetje hangend in mijn armen, met haar hoofd more or less tussen mijn benen, en dan een beetje richten.

Terwijl ze daar zo hangt, grotendeels raak schietend, vraag ik me af hoe dat nou zo moet met afvegen? Als ik haar neerzet komt haar broek misschien met de grond in aanraking (gadver), of lopen er waarschijnlijk nog druppeltjes langs haar benen? Mijn armen krijgen het een beetje zwaar. Awkward déjà-vu naar een andere ongemakkelijke houding die vele jaren terug… “Mijn billen zijn leeg”, hoor ik. En we zijn weer terug in het moment. Living the dream, dit. Ik kan geen hand vrijmaken voor een “c-kapiertje”, dus goed schudden dan maar, en dan toch even net naast dat dubieuze plasje op de grond neerzetten.

Met haar broek op haar enkels dat gore hok uit, dat fatsoeneren we daarbuiten wel.

Waar natuurlijk ondertussen een rij staat. Sorry! Dit hele proces is nou niet echt vlekkeloos verlopen, maar ik zie zo snel geen zichtbare schade. We geven elkaar, na het handen wassen natuurlijk, dan ook een tevreden high-five en lopen voldaan terug naar de zandbak. Ik ben duidelijk nog niet helemaal klaar voor haar zindelijk zijn, maar ze had tenminste wel haar eigen onderbroek aan…

Meer lezen over zindelijkheid en zindelijk zijn:

Snel zindelijk: voorkom natte broeken door duidelijke communicatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.