Hoe twee zussen met dezelfde ouders kunnen verschillen als duo penotti.

Je vraagt je vast wel eens af hoeveel 'combinaties' kinderen je kan maken met je partner? Ilja deed dat ook, voor ze haar duo penotti dochters had.

Toen wij onze oudste dochter kregen was zij wel ongeveer wat we verwachtten. Donker haar, net als haar vader en ik, en bruine ogen net als ik. Mijn bravoure en praatjes met zijn bedachtzaamheid en rust. Een mooie combinatie van onze genen. Een doordenkertje, soms wat zorgelijk maar tegelijkertijd gepassioneerd en vol mooie ideeën en vol prachtige fantasievolle verhalen.

Dus toen we besloten het hele avontuur nog een keer aan te gaan dachten we dat het simpel zou zijn. Je gooit dezelfde ingrediënten bij elkaar en voilá, hetzelfde gebakje komt eruit. Nog zo’n leuk donkerharig meisje of jongetje erbij, hoe mooi! En daar was ze dan. Nummer twee, onze jongste dochter. Knalblauwe ogen, lichtblond haar en een temperamentje waar je ú tegen zegt. Stort zich zonder nadenken overal in, valt, stoot en botst overal vanaf en tegenaan en gaat gewoonlijk als een zorgeloos vrolijk zonnetje door het leven.

Dat de verschillen niet alleen in het uiterlijk zitten werd al snel duidelijk.

Waar Oudste als drie- vierjarige dol was op roze, vlinders en prinsessenjurken, wilde Jongste voor haar derde verjaardag een treinbaan en een spidermanpak. Voor haar vierde verjaardag een racebaan en voor haar vijfde verjaardag kreeg ze onlangs een ninjapak en een samoerai zwaard. Bij het maken van tekeningen tekent Oudste elfjes, eenhoorns en regenbogen, Jongste tekent draken, slangen en kastelen. Oudste vraagt zich bezorgd af of er bij ons net als in Syrië oorlog zal komen, Jongste is wildenthousiast over het idee dat er bommen af zouden gaan in onze omgeving. Oudste eet niets liever dan sushi, waar Jongste van griezelt, maar Jongste doet een moord voor pizza terwijl Oudste daar niet aan moet denken.

Onze duo penotti is zo verschillend als dag en nacht.

Maar, hoewel er echt wel ruzietjes en meningsverschillen zijn, zijn ze dol op elkaar. Regelmatig hebben ze “logeerpartijtjes” bij elkaar, waarbij er matrassen, dekens, knuffels en kussens heen en weer worden gesleept. Als de één een vriendje of vriendinnetje heeft te spelen mag de ander meedoen. Ze delen een grote voorraad lego, waar samen mee wordt gespeeld. Oudste helpt jongste met knutselen. Jongste probeert de creaties van Oudste te imiteren. Het zijn echt zusjes, ook al zien mensen dat er niet aan af.

En wij? Wij hebben ons lesje geleerd. Zelfs met dezelfde ingrediënten pakt het niet hetzelfde uit. Elk gebakje is anders, en leúk dat dat is!!

Foto: Stockfoto

Lees ook:

Ik ben dus oud. Volgens mijn kinderen.

Aan je kinderen uitleggen wat voor werk je doet. Niet zo makkelijk.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

  1. Jolinda

    Mooi en zo liefdevol beschreven! Het deed mij denken aan mijn jeugd. Ik ben er 1 van een duo penotti. Mijn zus was blond, had blauwe ogen en was alles wat ik niet was. Ik ben donker, zwart haar, bruine ogen. En toch waren we echt zussen, precies zoals jij het beschrijft. Koesteren die zussenliefde!

  2. Pingback: De juiste middelbare school kiezen: hoe doe je dat? - mamaschrijft

Type to Search

See all results