Hoe verdien je geld met je blog?

Je eigen blog hebben is veel werk, maar superleuk om te doen! Maar hoe verdien je nou geld met je blog? Tips!

“Een mama blog, verdien je daar wel wat mee dan?” Dat is de vraag die mij regelmatig gesteld wordt als ik zeg dat ik dit mama lifestyle blog heb waar ik de hele week ontzettend druk mee ben. En vervolgens moet ik dan uitleggen HOE ik precies geld verdien aan mijn blog. Ook overheerst het idee dat je eigen website of blog hebben er ‘makkelijk bij te doen is’.

Laat ik voorop stellen, het is niet iets wat je er ‘makkelijk’ bij doet. Het kost tijd, heel veel tijd. En wat betreft het geld verdienen met je blog, dat is zeker mogelijk als je website een beetje goed gelezen wordt. Maar er is niet één manier om er wat aan te verdienen, er zijn eigenlijk heel veel manieren. Alleen moet je goed nadenken over hoe commercieel iets overkomt. Want dat vindt niemand leuk om te lezen op een blog, inclusief ikzelf niet. Mijn gouden regel is dat ik zelf achter een product of merk sta waar ik over schrijf en als dat niet zo is, dan komt er niets over op Mamaschrijft. Volgens mij kom je dan het meest oprecht over.

Van bloggen je werk maken

Misschien is het wel even leuk om te vertellen dat ik nooit begonnen ben met de insteek om geld te verdienen met bloggen. Ongeveer twee jaar geleden begon ik vanuit mijn passie voor schrijven als Lifestyle blogger op mamaschrijft (na een oproep van de toenmalige eigenaresse). Mijn eerste blog ging over opgroeien in Amsterdam en werd meteen goed gelezen. Blijkbaar dus heel herkenbaar voor veel moeders die hier wonen. Een jaar later vroeg die eigenaresse of ik Mamaschrijft wilde overnemen.

Na wikken en wegen heb ik besloten om dat te doen, met de insteek om het in elk geval een jaar de kans te geven. Als snel merkte ik dat ik steeds vaker benaderd werd door adverteerders voor samenwerkingen, maar oh, wat vond ik het lastig om een tarief te bepalen. Ik weet zeker dat ik zwaar aan de ondergrens zat bij elke samenwerking, maar dat zorgde er wel voor dat adverteerders ook terug kwamen. Tegelijkertijd zorgde ik ervoor dat ik elke dag nieuwe content publiceerde. Langzaamaan begonnen de bezoekersaantallen te stijgen. Ik besloot dat ik bij elke 1000 bezoekers per maand extra, mijn tarief iets ophoogde. Inmiddels weet ik steeds beter wat mijn blog(s) waard zijn.

Overweeg jij ook om je eigen blog te beginnen?

Dit is waar je aan moet denken voor je begint met een blog:

 • Als je besluit dat je geld wil verdienen met je blog, schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel.
 • Kies een url die past bij waar je blog over gaat en kies een goede hostingpartij die past bij jouw wensen en inrichting van je blog.
 • Zorg dat je ingeschreven staat op perslijsten zodat je interessante persberichten ontvangt.
 • Denk na over hoe je ‘slimmer’ bezoekers naar je website kan trekken. Uiteraard is het belangrijkste dat je schrijft op je doelgroep, maar als je je blogs op een slimme manier een extra zetje kan geven, dan is dat mooi meegenomen. Wat bedoel ik hiermee?
  • Verdiep je een beetje in social media en in SEO. Hoe ga je Facebook, Insta inzetten en hoe kun je zorgen dat je blogs ook goed gerankt gaan worden in Google zodat bezoekers via Google op je blogs terecht komen.
  • Wil je al je blogs zelf schrijven of zijn er ook anderen die content kunnen aanleveren? Zo werk ik bijvoorbeeld samen met een aantal bloggers die regelmatig ook hun verhalen delen.

Hoe verdien je geld aan je blog?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen aan je blogs:

 • Samenwerken met adverteerders: ken je een interessant product of een gave website waarvan je denkt dat jouw bezoekers hier meer over willen weten? Benader ze dan voor een samenwerking. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van:
  • Een review: jij schrijft een artikel over hun product of dienst en ontvangt een vast bedrag daarvoor.
  • Een gastblog: de adverteerder schrijft een (inhoudelijk) artikel dat jij plaatst op je site. Vaak herschrijf ik dat nog wel, omdat ik het belangrijk vind dat het precies is zoals ik denk dat het goed is. Maar de inhoud blijft dan hetzelfde.
  • Banner plaatsen: je kan in overleg met de adverteerder een banner plaatsen en daar vraag je een vast tarief per maand voor, of je bepaalt een prijs per klik.
 • Affliate Marketing: er zijn verschillende affiliate partijen met wie je kan samenwerken. In affiliate marketing is de vergoeding gebaseerd op performance. Dit houdt in dat de adverteerder de publisher (jou dus) betaalt als er resultaat is geboekt. Je plaatst bijvoorbeeld een linkje of banner van een adverteerder op je site, en je wordt beloond voor het aanleveren van sales, leads of clicks naar hun website. Een partij met wie ik bijvoorbeeld samenwerk is affili.net.
 • Pitchen op opdrachten. Er zijn ook een aantal organisaties waar je kunt reageren op opdrachten die bij je blog passen. Je hoort dan later of jij die opdracht mag doen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, omdat het nog niet nodig was.

En dan…

Ja, dan ben je goed bezig. Het laatste wat ik je nog wil meegeven is dat er nog meer komt kijken bij het hebben van je eigen website/blog. Zo ben ik altijd bezig met optimalisaties van de website, het plaatsen van blogs van bloggers met wie ik samenwerk, administratie, facturaties en natuurlijk het schrijven van onbetaalde artikelen. Een hoop werk, alles bij elkaar, maar zo ontzettend leuk om te doen! Mocht je gaan beginnen, laat je me het dan weten? Ik ga je volgen. Succes!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results