Hoezo, oma wil niet oppassen?!

Mariska ergert zich aan ouders die er steevast vanuit gaan dat oma en opa wel even een vaste dag per week komen oppassen. En intussen wel klagen over de ladingen suiker die oma de kleine man voert.

In de Viva Mama van augustus 2017 stond een artikel over de ergernissen die kunnen ontstaan bij oppassende opa’s en oma’s. “Klinkt als een briljant plan: skip de crèche en laat je ouders oppassen. Kost je niks, levert hun een ijzersterke band op met hun kleinkind, en je ziet ze zelf ook nog eens zonder op zondag verplicht op visite te moeten.” Ik merkte dat deze inleiding en een aantal uitspraken in het artikel me behoorlijk irriteerden, het laat zien dat we het met z’n allen wel heel vanzelfsprekend zijn gaan vinden dát opa en oma überhaupt op een vaste dag oppassen.

Begrijp me niet verkeerd: als je ouders graag willen oppassen dan is het natuurlijk heel fijn! Dus dit stukje is ook niet bedoeld als pleidooi tegen oppassende grootouders. Maar toen ik zwanger was van onze eerste viel het me al op dat er door vrienden, collega’s en anderen vanuit werd gegaan dat als ik na mijn verlof weer zou gaan werken, er minstens 1 dag per week opgepast zou worden door de grootouders. Wat een pech hadden wij toch, zo werd ons mede gedeeld (met een gezicht vol medelijden).

Dat wij ons kind wel drie héle dagen naar het kinderdagverblijf moeten brengen.

Ik merkte dat ik de neiging voelde om aan mensen uit te leggen waarom de grootouders dan geen vaste dag konden oppassen. Hele verhalen vertelde ik over de mate waarin de rug van oma 1 is versleten en hoeveel uur per week oma 2 eigenlijk nog werkt. Toen ook mijn moeder zich vervolgens tegen mij en mijn broertje uitgebreid ging verontschuldigen, besefte ik wat een bizarre ‘trend’ dit is. Er wordt vanuit gegaan dat opa’s en oma’s willen en kunnen oppassen als er kleinkinderen komen.

Eerst over het willen.

Het lijkt wel alsof ouders het tegenwoordig als een plicht van de grootouders zien, een vanzelfsprekendheid. Heleen Crul schreef in 2014 al in het NRC: “Ik ken geen grootouders die niet intens vertederd zijn over hun kleinkinderen. Maar ik ken wel een groeiend aantal grootouders die het als een probleem ervaren om twee of drie keer in de week het waarnemend ouderschap op zich te moeten nemen. De vanzelfsprekendheid waarmee hun kinderen dit hebben gevraagd, maakte weigering moeilijk.” En dat is toch eigenlijk van de zotte! Als je besluit dat er kinderen komen, zorg je zelf voor een goede opvang in combinatie met je werk. En als je ouders daarin willen bijspringen, heel fijn natuurlijk. Maar mag het alsjeblieft wel een vráág zijn en geen eis? Een vraag impliceert dat het antwoord ook ‘nee’ kan zijn, bijvoorbeeld omdat grootouders de tropenjaren al hebben gehad, nu lekker met pensioen zijn en willen genieten van ongebondenheid.

Het is hun goed recht om niet op onze kinderen te passen, ook al hebben ze daar geen enkele ‘goede reden’ voor.

Ook in het artikel in Viva Mama lijkt het haast alsof er gewoon over de bezwaren van één van de oma’s heen wordt gestapt. “Mijn moeder heeft zelfs weleens uitgesproken dat ze de druk best groot vindt (…). Is ze net met pensioen, heeft ze alsnog een parttimebaan. (…) Daarop hebben we nadrukkelijk afgesproken dat als het echt te zwaar wordt, ze dat eerlijk aangeven. Hoe dan ook stopt hun zorg zodra mijn jongste naar de basisschool gaat. Dan hebben we allemaal onze toewijding getoond, en kunnen we weer veilig gescheiden levens leiden.” Wat ontzettend aardig van Esther zeg, dat haar moeder het mag aangeven als het te zwaar wordt (deed ze dat niet stiekem al door haar eerdere uitspraak?) en dat oma van haar niet meer ‘hoeft’ als de kinderen naar de basisschool zijn.

Opa en oma: verwennen of verpesten.

Heeft oma toch haar toewijding kunnen tonen (EXCUSE ME!).

Onlangs hoorde ik het verhaal van iemand die serieus met haar ouders in discussie was gegaan over hun ‘nee’ op een vaste dag oppassen in de week. Want ja, wilden ze dan geen goede band met hun kleinkind (ALSOF JE DIE ALLEEN MAAR KRIJGT DOOR ZO’N OPPASDAG!) en wisten ze dan niet wat dit betekende voor de financiën in het kersverse gezin.

En dat is nog het gedeelte ‘willen’. Wat dacht je van opa’s en oma’s die eigenlijk niet meer kúnnen? De ouders van een vriendin passen iedere week op de twee kinderen van haar zus, rijden daarvoor ’s ochtends vroeg naar de andere kant van het land en plakken er meestal ook nog een logeerpartij aan vast. Oma heeft alleen behoorlijke last van haar gewrichten, kan de kinderen eigenlijk niet meer tillen. Of beter gezegd, dat mag ze niet meer van de arts.

Maar stoppen met oppassen, dat kan natuurlijk niet, want de papa en mama van deze kindjes hebben er nu op gerekend.

Als jij het als ouder al een crime vindt om op je papa- of mamadag achter een peuter aan te jagen, hoe denk je dan het dat is voor iemand met versleten knieën? Als jij al last hebt van je rug van het slepen met je dreumes die bijna-kan-lopen-maar-nog-niet-helemaal, hoe denk je dan dat het is voor iemand met een hernia? In een artikel van EditieNL van september 2015 werd er al aandacht besteed aan dit probleem: in een poll die werd gedaan bleek dat 51 procent van de ondervraagde grootouders het oppassen op de kleinkinderen zwaar vindt, maar er vaak niets van durft te zeggen.

Lieve mede-ouders, zullen we wel een beetje reëel blijven over dit opa en oma oppas gebeuren?

Zullen we afspreken dat we er niet zomaar vanuit gaan dat opa en oma wel een vaste dag opvang op zich nemen? Dat opa en oma ook het recht hebben om te kiezen voor ‘wel de lusten niet de lasten’? Dat we een open gesprek aangaan met de vráág en dat we ook zelf even nadenken over of onze ouders deze verplichting wel willen en kunnen aangaan? Kunnen we daarna weer rustig verder met klagen over de ladingen suiker die oma de kleine man voert.

Lees ook:

Oppas aan huis gezocht? Vind bij Madelief jouw gecreende nanny!

Over groter worden, en dat daar geen hol aan is.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Type to Search

See all results