Hoogsensitief en onrustige gevoelens.

Miranda is één van de nieuwe bloggers op Mamaschrijft en is hoogsensitief. Miranda heeft 3 kinderen en is sinds februari bezig haar eigen bedrijf ‘bewustwordingspraktijk Mindpower’ op te zetten. Ze wil kinderen en jongvolwassenen begeleiden in het leren omgaan met hun hoogsensitiviteit om dit samen als kracht in de maatschappij neer te kunnen zetten. Haar manier van denken en kijk op de wereld deelt ze in haar blogs.

Studiedag

De leerkrachten hebben weer een studiedag. Zijn ze net twee weken vrij geweest, hebben ze nu alweer een dag vrij. De meiden vinden dit natuurlijk heerlijk maar ik geniet er alleen vandaag niet zo van. Dat klinkt misschien erg raar?

Hoogsensitief

Ik ben hoogsensitief en ik heb echt dagelijks behoefte aan momenten van rust. Ik raak snel overprikkeld binnen ons gezin. Met een baby erbij zijn die rustmomenten soms ver te zoeken. Ik plan daarom mijn dagen zorgvuldig in en als zij slaapt of speelt probeer ik de tijd voor mezelf te nemen maar ook te werken aan mijn bedrijf. Met ook doorkomende tandjes is dit al weken een uitdaging.

Na twee weken vakantie was ik dus wel blij dat de vakanties voorbij waren. Ik verlangde vooral weer naar mijn eigen ritme en structuur. Die had ik weer redelijk te pakken en dan zijn ze alweer vrij. Ik vind dat soms best lastig. Niet dat ze thuis zijn, maar ze weten gewoon zelf niet wat ze moeten doen en als ik ze vrijlaat en geen tijd begrens zitten ze de hele dag op de mobiel of achter de X-BOX. Ik ben best de ‘strenge’ moeder en door de weeks wil ik geen telefoons en X-BOX aan hebben. Dat betekent dat het best wat energie en discipline kost om ze bezig te houden zonder computer. Gelukkig is het mooi weer en willen ze dan naar buiten.

Irritaties

Ik nam me voor om dus vandaag maar lekker uit te slapen. Je moet er ook de voordelen maar uithalen. Anders moet ik toch echt 06.30 wel opstaan om de kleine meid haar fles te geven en de twee grote meiden uit bed te ‘schoppen’ en op tijd klaar te krijgen om naar school te gaan. Alleen… door de week ben ik zo gehecht met mijn ritme. Er is 09.00 uur nog niets aan de hand, ik sta op, kleed me aan, de meisjes spelen nog even met hun zusje. Ik begin dus vast ontbijt te maken en ineens voel ik me geïrriteerd worden. De ochtend loopt anders, de dingen gaan anders en ineens ergert me dit. Ik weet dat dit mijn sensitiviteit is en probeer rustig in en uit te ademen, ik maak een ontbijt met vooral veel groenten en neem me voor veel water te drinken. Dan voel ik vaak weer rustiger worden.

Even rust

Inmiddels zijn mijn twee dochters beneden en ploffen op de bank. Ze zetten de tv aan en ‘wachten’ op hun ontbijt. Ik zit met al mijn irritatie (wat helemaal niet hun schuld is) en de houding van de twee dames vind ik vervelend. Waarom? Ik wil net gaan ontbijten. Met een baby is er al zo weinig mama tijd en ik wil nu even ‘rust!’ Dus ik zeg ‘ja, het is hier geen hotel hoor! Als jullie willen eten, daar staat het allemaal en bedien jezelf!’ Sputterend komen de meiden in actie. De rust voor mij is er nu niet en ik blijf me wat onrustig voelen en dat wil ik helemaal niet.

Na een uur zijn ze klaar, ze gaan spelen met de kinderen op de buurt. Ik heb tijd voor mijn kleine meid. We zitten net lekker, zou haar in ALLE rust de fles geven tot de dames alweer terugkomen met hun vriendinnen. Stormt allemaal naar binnen en willen tv kijken, met de telefoon etc. Zucht… ik vind het vaak best gezellig dat er vriendinnen spelen hoor maar NU even niet. Ik voel me al niet helemaal oké en onrustig en deze drukte trek ik dan even niet. Met vriendinnen erbij zijn ze allemaal zo druk en aanwezig. Ik zeg dus nu: ‘nee, ik ga de fles zo geven en het is prachtig weer, jullie kunnen nu mooi buiten spelen’.

Onrustig

Omdat ik niet altijd de humeurige moeder wil zijn en niet altijd alles wil weigeren bedenk ik me dat er nog pannenkoekenmeel staat. Ik besluit pannenkoeken te bakken en veras ze dus als ze hier weer staan. De club meiden aan tafel, ik tel tot 10 en denk ‘laat maar even gaan!’ In een mum van tijd is alles op en zijn ze weer vertrokken. Met alle puinhoop nog op tafel. Pfff ‘ja, dat doe ik wel weer, ben blij dat het weer rustig is!’ Normaal zeg ik altijd ‘allemaal eigen spullen naar de keuken brengen!’

Toch blijf ik wat onrustig en kan NIET bedenken waarom ik me zo voel. Ja, ik weet het ergens wel, vaak is het niet mijn gevoel maar voel ik dingen die van een ander zijn. Ik voel energie van anderen maar omdat ik niet weet hoe de dag verder gaat lopen of wie ik tegen kom probeer ik ook echt de rust te vinden en te accepteren dat dit niet mijn gevoel is maar dat van een ander. Dat is best lastig. Van wie dan wel? Vaak is het wel een situatie of persoon dat op mijn pad gaat komen die dag. Vanavond, als de kinderen allemaal slapen en ik op de bank zit met mijn kopje thee en mezelf vraag: ‘waarom was je nou zo onrustig?’ dan kan ik pas het antwoord geven.

Toch ben ik aanwezig in het nu, komen de meiden gedurende de dag vaker langs. Prima! Lekker buiten spelen, ik zoek geen drukke ruimten op omdat ik te veel prikkels even niet verwerken en daarom kies ik dus lekker voor het schrijven van deze blog. Want mijn hoofd leegmaken door schrijven is echt mijn methode! Dat helpt mij zo.

Invloed van omgeving

Ik weet dat vandaag zo is en morgen weer anders kan zijn. Het is wel eens vervelend en ingewikkeld hoor. Je wilt je niet altijd zo voelen namelijk maar dat is echt mijn hoogsensitiviteit op dat moment. Daar moet ik als moeder echt mee leren omgaan en me niet te laten beïnvloeden door de omgeving en de mensen om me heen.

Mijn dochter, die ook hoogsensitief is, heeft er vandaag geen last van. Ik zie wel dat ze mijn gevoelens begrijpt en komt ook zeggen: ‘mama, wij gaan wel even naar het park!’ Heel fijn!! Lief dat je zo meedenkt.

Nu een kop kamillethee en even in de zon zitten tot mijn kleine babymeisje wakker wordt. Dan is de rust weg tot 19.00 uur. Dus nu opladen is voor mij noodzakelijk.

Lees ook

Help, mijn kind is een friemelkind!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results