Je huilende baby laten huilen of niet?

Wat is nou goed? Je baby laten huilen of juist niet? Femke geeft háár mening.

Ik krijg regelmatig te horen: “je hebt wel een heel makkelijk kind of niet?” Ik heb ook absoluut niets te klagen. Hij is meestal heel vrolijk, (nog) niet eenkennig en ik kan hem overal mee naar toe nemen. Ik heb ook vaak het idee, hoe relaxter je er als ouders zelf mee omgaat, hoe ‘normaler’ het is voor het kind. Al staat rust en regelmaat nog steeds bovenaan voor mij. Maar ook ik heb wel eens een huilend kind die niet wil slapen of midden in de nacht wakker wordt. En zoals iedere moeder ben ik ook wel eens onzeker over wat ik dan het beste zou kunnen doen.

Laten huilen of niet?

Er is veel geschreven over het wel of niet laten huilen van je kind en ik lees regelmatig discussies over het wel of niet in bed van de ouders laten slapen. Alles heeft voor en nadelen, maar als moeder doe je wat voor jou het beste voelt. Toen Bowen twee weken was, ging hij naar zijn eigen bedje, in zijn eigen kamertje. Dat ging vanaf het eerste moment meteen goed. Ik vind dat een kind niet in het bed van de ouders hoort te slapen. Niet als baby en al helemaal niet als het kind ouder is. Er komt altijd een moment dat het kind toch naar zijn/haar eigen kamer moet en dit zal vaak strijd opleveren. Ik kan mij voorstellen dat sommige moeders het een heel fijn gevoel geeft om hun kind altijd vlakbij zich te hebben, maar overdag slaapt het ook gewoon in een bedje of wiegje en dan ga je er ook niet bij liggen. Een kind wordt er echt niet slechter door, door in een eigen kamertje te liggen.

Verschillende huiltjes

Toen Bowen nog kleiner was, vond ik het lastig om de verschillende huiltjes te achterhalen. Heeft hij honger? Heeft hij een volle luier? Op een gegeven moment begon ik de verschillende huiltjes te herkennen en kon ik beter aanvoelen wat er aan de hand was. Er zijn oneindig veel discussies over het laten huilen van je kind. Bowen huilde nooit als ik hem in bed legde en sliep meestal meteen. Maar rond de drie maanden brak er een periode aan waarin hij continu begon te huilen als ik hem in bed ging leggen. Het was echt zo’n aanstel huiltje. Ik merkte dat als ik in de kamer aanwezig was hij stil werd en zodra ik weg liep hij begon te huilen. Ja doei, je bent me gewoon aan het uittesten dacht ik. De eerste avond heeft hij een half uur op en af gehuild. Ik ben in dat halve uur twee keer naar boven gegaan om te laten zien dat ik er gewoon ben, maar wilde hem niet uit bed halen.

Avond twee duurde dit een kwartier en avond drie 5 minuten. In de weken/maanden daarna was er niets meer aan de hand en sliep hij meteen als hij in bed lag.

Ik ben niet een moeder die bij elk geluidje meteen op staat en naar boven rent.

Ik wacht even af en beslis dan wat ik het beste kan doen. Ik hoor echt wel aan zijn huiltje of er iets aan de hand is. Bowen is nu 8 maanden en begon rond de 7 maanden met de fase van verlatingsangst. Weer een periode waarin hij begon te huilen als ik hem naar bed deed of even uit het zicht verdween. Vooral het naar bed gaan was een periode echt drama. Maar dit keer was het echt een paniek huiltje. Heel zielig. Hij snikte er ook nog eens bij. Dat is lastig aan te horen als moeder. Het is een fase, dacht ik maar. De 1e avond haalde ik hem wel een keer uit bed om hem rustig te krijgen, maar de avonden daarna liet ik zien en horen dat ik er was, maar haalde ik hem niet uit bed. Dit duurde weer drie avonden. Een week later weer drie avonden en een week daarna ook weer drie avonden. Inmiddels is hij (denk ik) over die fase heen en slaapt hij weer super goed.

Ik vind het op zulke momenten echt moeilijk om hem te laten huilen, maar ik weet dat hij daardoor wel door krijgt dat er eigenlijk niets aan de hand is en dat het niet nodig is. Dat betekent niet dat ik hem angstig laat zijn. Ik hoor aan zijn huiltje of het angst of aanstellen is en daar probeer ik op in te spelen. Als moeder blijf je altijd onzeker of je het wel goed doet. Maar vervolgens op de bank ploffen en te horen van je vriend: “je hebt het weer super gedaan” is toch wel heel erg fijn en dat heeft iedereen soms nodig.

Lees ook:

Een schema of voeden op verzoek?

Je huilende baby laten huilen of niet?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results