Huisdieren en kinderen.

Volgens onderzoek is het goed voor kinderen om op te groeien met huisdieren.

Naast het feit dat kinderen hierdoor een beter zelfvertrouwen ontwikkelen en ook echt steun ervaren aan het hebben van een huisdier, helpt het ook om sociale contacten te leggen (want huisdieren zijn een dankbaar gespreksonderwerp) en bevordert het hebben van een huisdier het leren van taal.

Een hond

Toen Benthe een paar maanden oud was, dachten Johan en ik dat het een goed idee zou zijn om een hond te nemen. Wat zou nou leuker zijn, dan onze kinderen met dieren op te laten groeien? We hadden al drie katten, maar dat was toch anders.

Zo gezegd zo gedaan en zo kwam Mats in ons gezin terecht. Mats en Benthe waren (en zijn) ongeveer even oud en ze lagen samen op het speelkleed te spelen. Ook Jonne vond het geweldig, zo’n puppy. En wat was het leuk. En wat waren ze schattig. En wat was het DRUK!!!

Druk

We hadden ons echt verkeken op de tijd die het opvoeden van een puppy kostte, zéker in combinatie met twee kinderen die nog in de luiers zaten. Gelukkig was Mats vrij makkelijk en hoefden we er na de eerste nachten niet meer ’s nachts uit om hem even een plasje te laten doen. Wel zat ik ’s nachts minimaal vier keer bij Benthe, maar dat is een ander verhaal.

“Even” Mats uitlaten was er niet bij, want zelfs met de kortste wandeling moest de hele rambam mee: luiertas, doekjes, wandelwagen, extra kleding en poepzakjes (met een dubbele toepasbaarheid: voor het opruimen van Mats zijn poep én voor de vieze luiers). Gaandeweg werd het wat makkelijker – Mats begon beter te luisteren en kon dus makkelijker los lopen in het park en de kinderen werden ook groter.

Band

De drukte van toen betaalt zich dubbel en dwars uit: Benthe en Mats zijn twee handen/poten op één buik. Benthe kan álles doen bij Mats en Mats laat het gewillig toe. Het is opvallend dat hij iets minder (maar nog steeds heel veel) van Jonne kan hebben. Blijkbaar hebben Benthe en Mats toch een iets andere band omdat zij echt nog een baby was toen hij in ons gezin kwam.

Katten

Hoe anders is dat met de katten: van de oorspronkelijke drie die we hadden toen de kinderen werden geboren, is er nu nog maar eentje over. Er is wel een maatje bijgekomen, maar om te zeggen dat de katten nou heel erg blij worden van de kinderen? Niet echt. Meestal zitten ze boven op zolder, veilig verscholen onder het logeerbed en komen ze pas tevoorschijn als de kinderen op bed liggen. Ook overdag, als ik of Johan thuis werken en de kinderen zijn er niet, zijn ze heerlijk aan het soezen op de bank. Maar zodra de stemmen van de kinderen door het huis schallen, schieten ze weer weg. Heel soms laat één van de twee zich door Jonne oppakken, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Max en Lex

Een paar weken geleden, op Koningsdag, wist Jonne ons om te praten om ook vissen te nemen. We noemden ze Lex en Max (naar, hoe kan het ook anders, het koningspaar). En na de eerste opwinding ging de nieuwigheid er gauw af. Dus nu staan Lex en Max in de keuken en worden ze door mij en Johan verzorgd, in plaats van door Jonne. Het hoort erbij, maar het zorgt er wel voor dat bij het overlijden van Lex en Max geen vissen meer komen.

En als het aan Benthe ligt, komt er ook nog een konijn. Maar dat gaat niet gebeuren. Met een hond, twee katten, twee vissen én twee aapjes is het huis al vol genoeg.

Lees ook:

Hoe vertel je kinderen dat een huisdier is overleden?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results