Eva is moeder van drie kinderen en heeft meer dan 15 jaar ervaring in het onderwijs. Zeven jaar geleden, toen Eva voor het eerst zelf moeder werd, is ze zich meer gaan verdiepen in opvoeding. Ze had al snel door dat, hoeveel ervaring ze ook had met andere kinderen, het opvoeden van eigen kinderen behoorlijk weerbarstig is. Drie jaar geleden startte Eva haar eigen bureau met als doel ouders te leren hoe je het leven met kinderen nog leuker maakt dan het (meestal) al is. Inmiddels geeft Eva lezingen, schrijft ze columns en blogs en kwam haar eerste boek onlangs uit. “Ik inspireer ouders op een laagdrempelige en praktische manier om bepaalde dingen nét iets anders te doen waardoor het gezelliger, fijner en relaxter wordt thuis.”
Eva behandelt regelmatig opvoeddilemma’s van lezeressen van mamaschrijft. Deze keer geeft ze advies naar aanleiding van een mail van Josefine, mama van zoon Mike (4). Ze kan zich niet helemaal vinden in het advies van de leerkracht van haar zoontje. Wat is nu wijsheid?
“Volgens de juf van mijn zoon is Mike ongeconcentreerd, erg verlegen en kan hij nog niet alles wat en jongen van vijf zou moeten kunnen. Enkele voorbeelden die ze gaf: hij houdt zijn kwast niet goed vast bij het verven, in het kringgesprek is hij erg verlegen en hij let niet goed op. Volgens haar lijkt het alsof alles langs hem heen gaat. En tijdens de gymlessen gaat hij helemaal los zonder van tevoren in te schatten of het gevaarlijk of onverantwoord is. Ik kan mij hier tot op zekere hoogte in vinden. Thuis is hij niet verlegen maar de andere punten herken ik. Voor volgende week staat een afspraak met de juf van Mike gepland zodat we de stand van zaken kunnen bespreken. Ik verwacht dat zij ons zal adviseren om Mike een jaar langer in groep 1 te laten blijven. Groep 2 krijgt al werkjes en bereidt zich meer voor naar de overgang naar groep 3 het jaar erna. Ik vind het vrij lastig om daar een oordeel over te hebben en weet niet of ik mee moet gaan met de school of dat ik het even wil aanzien volgend jaar. Misschien maakt hij wel een sprongetje en is het voor hem juist wel goed om mee te doen met werkjes zodat hij leert te concentreren. Wat is goed voor een jongen van 4 die nog lekker aan het kleuteren is?”
Advies van Eva:
Beste Josefine,
Vanaf een afstandje is het natuurlijk wat lastig om te beoordelen, maar de dingen die jij beschrijft lijken mij heel normaal voor een kleuter. Kinderen ontwikkelen zich allemaal in een ander tempo en soms gaat hun ontwikkeling opeens heel vlug en dan weer een tijdje wat langzamer. Zelf ben ik er ook niet zo’n voorstander van om kinderen voortdurend langs een meetlat te houden en steeds te kijken naar wat een kind nog niet kan. Hij is immers op school om dingen te leren. Je kunt ook kijken naar wat een kind allemaal wel kan en vervolgens een mooi aanbod creëren dat hem de gelegenheid biedt nieuwe dingen te ontwikkelen. Op die manier zou ik het gesprek met de leerkracht ook insteken. Wat heeft Mike nodig om de dingen te leren die hij nu nog moeilijk vindt en hoe wordt dat vormgegeven. Op het moment dat de juf dan iets benoemt dat hij nog niet kan, kun je doorvragen: ‘Denk je dat hij dit vanzelf leert of moet er meer gebeuren om hem hierbij te helpen?’
Als de juf inderdaad aangeeft dat Mike nog een jaartje in groep 1 moet blijven (wat niet zo heel gebruikelijk is, hij blijft immers toch in dezelfde groep), kun je altijd goed doorvragen wat daar de meerwaarde van is. Een goede leerkracht is in staat om af te stemmen op individuele leerlingen. Mike zou misschien ook een deel van de werkjes wel kunnen doen, en op andere momenten iets doen wat meer bij hem past. Of zijn er nog andere mogelijkheden te bedenken. Nog een jaartje groep 1 is (misschien) een van de mogelijke middelen om tegemoet te komen aan de behoeften van je kind, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer oplossingen te bedenken. Met elkaar vinden jullie vast de oplossing die het meest geschikt is voor je zoon.
Groet Eva
Ook advies nodig omtrent de opvoeding van je kind? Mail heidischrijft@gmail.com met als onderwerp ‘Opvoedvraag aan Eva’. Wie weet wordt jouw vraag hier, eventueel anoniem, behandelt.
0 reacties