Ikhebgeenmoederdag…

Het was Rianne haar eerste keer. Niet alleen de eerste keer als moeder, maar ook de eerste keer zonder moeder....

Het gekke is dat ik er nooit heel veel aandacht aan heb besteed. Mijn band met mijn moeder was helaas niet zo hecht als we denk ik beiden hadden gewild en ik ben sowieso niet heel erg van de commerciële dagen. En dat is toch wat Moederdag is. No offense, het is allemaal leuk en aardig als je een (band met je) moeder hebt, net als Valentijn leuk is als je een vriend hebt. Maar als je alleen op de bank zit omdat je vriend er net vandoor is met een twintiger, is Valentijn zo leuk niet meer en idem dito voor Moederdag: de afwezigheid van de moeder, niet de twintiger.

Lief bedoeld

En zo was het ook op deze dag, ik wil niet verbitterd zijn maar ikhebgeenmoederdag bestaat niet, want wat levert dat op voor onze economie? Juist, helemaal niks. En dan krijg ik berichtjes van mensen en bloemen van mijn vriend. Gefeliciteerd met je eerste Moederdag! Lief bedoeld hoor dat weet ik wel, maar Moederdag staat in het teken van jouw moeder en niet in het teken van zelf moeder zijn want dat voelt toch anders. En gek genoeg weer hetzelfde waardoor het nóg erger is als je snapt wat ik bedoel? En misschien ligt het ook aan het gegeven dat mijn meid pas vijf maanden is en ik amper nog gewend ben aan het feit dat ik mezelf moeder mag noemen. En wie weet als ik over drie jaar een zelf gekleide keukenschaar in ontvangst mag nemen, ik daar weer heel anders over denk.

Spijt

Maar deze Moederdag voelt alsof ik stik, des te meer omdat ik voor het eerst moeder ben en mijn moeder nodig heb, maar ze er niet meer is. Ze er simpelweg voor heeft gekozen om er niet meer te zijn. Als ik had geweten dat vorig jaar de laatste Moederdag was die ik had kunnen besteden met haar dan had ik haar bedolven onder cadeaus, dan had ik haar vastgepakt en nooit meer los gelaten. Dan had ik het al die jaren zo anders gedaan. Maar ik wist het niet, ik zag het niet en ik was te druk met mezelf om even een berichtje te sturen naar haar. Niks heb ik laten horen en daar moet ik mee leven. Ik wil me verstoppen, wegkruipen onder de dekens, voor eeuwig in slaap vallen, maar dat kan niet want ook ík ben moeder nu en ik moet er zijn voor mijn kleine meid. Zij is het allerbelangrijkste in mijn leven en zo goed als ik soms kan negeren dat mijn moeder dood is en gewoon kan denken dat ik mijn moeder volgende week wel weer bel, zo slecht kan ik mijn kleine meid negeren die de hele dag alles in haar mond stopt en het liefst de hele dag bij iemand op schoot wil zitten. En dat is maar goed ook! Zij heeft mijn onverdeelde aandacht nodig en die geef ik haar met liefde.

Ikhebgeenmoederdag

Maar op deze dag kan ik het gewoon even niet, kan ik er even niet onverdeeld zijn want Moederdag komt extra hard binnen dit jaar. Moederdag is vervangen door ikhebgeenmoederdag en dat bestaat niet in deze maatschappij, net als ikbengeenmoederdag voor de vrouwen die dat wel graag hadden gewild..

Lees ook:

Wanneer het moederinstinct je faliekant in de steek laat.

Moeders, schep niet zo op!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results