Het geheim voor een gelukkig gezin.

23 juli 2017

Vaak wordt gezegd dat je er regelmatig op uit moet gaan, leuke trips maken. Samen nieuwe dingen en plekken ontdekken. Dat is absoluut goed voor de band met je kind, maar om er nou elke keer op uit te moeten trekken, is dat altijd haalbaar? Nee, zeker niet. En dat is ook helemaal niet erg, als je de tijd die je samen doorbrengt maar goed besteed.

Onderzoekers van de universiteit van Baylor ontdekten namelijk dat mensen die thuis spelletjes of gezamenlijke activiteiten deden, gelukkiger waren dan gezinnen die er altijd op uit trokken. Voor de studie werden 15.000 ouders ondervraagd.

Verwerken nieuwe informatie

‘Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ons brein wanneer we nieuwe plekken bezoeken of avontuurlijke dingen doen, vooral bezig is met het verwerken van nieuwe informatie – zoals een activiteit of plek – waardoor we ons minder kunnen focussen op de relatie met de gezinsleden,’ vertelt Karen Melton, assistent-professor van kind- en gezinsrelaties.

Behoefte aan voorspelbaarheid en veiligheid

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen zich meer betrokken voelen als ze dingen doen die bekend en goed afgebakend zijn. Dingen die je thuis in de woonkamer kan doen, voldoen aan die behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Daardoor is de betrokkenheid ook groter.

Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst

Sterke band creëren

Er is geen strakke invulling voor die precieze activiteiten. ‘Voor sommige families is dat samen eten en spelletjes spelen, voor anderen kan dat een hobby zijn, of samen televisie kijken,’ legt Melton uit. ‘Wat vooral belangrijk is, is dat we sociaal zijn en een sterke band creëren.’ Daarnaast is alleen maar thuis blijven ook weer niet de bedoeling, vind er de juiste balans in.

Telefoon opzij

Het advies is wel om tijdens deze quality time andere zaken te laten rusten. ‘Leg die telefoon opzij en laat social media en e-mails voor wat ze zijn. Ook al zijn kinderen waarschijnlijk niet erg gesteld op deze regels, die grenzen zijn nodig om het meeste uit jullie gezamenlijke vrije tijd te halen.’

Lees ook:

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Milly Pie: voor mooie plannen én de dagelijkse hectiek. * mamaschrijft - […] Het geheim voor een gelukkig gezin. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.