Je baby leren doorslapen? Dit zijn mijn beste vijf tips.

Iedereen die een baby krijgt weet het, gebroken nachten zijn killing. Daarom is het fijn als je baby zo snel mogelijk leert doorslapen. Dit zijn mijn tips om doorslapen te stimuleren!

Slaaptekort

Voordat ik kinderen kreeg was ik best wel kleinzerig over slaapgebrek. Ik geef het eerlijk toe, het aantal uren slaap per nacht moest minimaal 7,5 uur zijn anders was ik niet echt te pruimen op een dag. En na een nachtje doorhalen moest ik zeker twee nachten om 21.00 uur in bed liggen om het gebrek aan slaap weer in te halen.

Nu, drie kinderen verder, vraag ik me wel eens af wat me bezielde. Waar had ik last van als ik eens een uur minder sliep op een nacht. Nu weet ik pas écht wat slaapgebrek is, en wat het met je doet. Inmiddels weet ik ook dat je kan wennen aan minder slaap. Na vijf jaar regelmatig gebroken nachten te hebben, voel ik me eigenlijk best wel prima overdag. Gelukkig slapen we ook de laatste weken na de komst van de derde best wel goed. Zij is een lange slaper ‘s nachts en dat is echt zo fijn! En dat na twee kinderen die allebei totaal géén snelle doorslapers waren. Sterker nog, Izzie sliep pas helemaal door toen ze een jaar oud was. Achteraf gezien denk ik ook dat het veel te maken had met haar huidaandoening en allergieën die ze heeft. Maar ook Raf was niet een supersnelle doorslaper, hij sliep met 6 maanden van 19.00 tot 07.00 uur.

Waarom slaapt mijn baby al door?

Maar Fehla daarentegen.. ze is nu 7 weken oud en slaapt al bijna van 21.00 tot 06.00 door. Hoe dan? Ja, je leest het goed. Ik vraag me af hoe het kan dat Fehla al na een week vijf uur achter elkaar sliep en nu echt al bijna hele nachten doorslaapt?

Waarom gaat het bij Fehla zo gemakkelijk? Zou het komen omdat ik toch inmiddels genoeg ervaring heb met babies? Of ligt het aan het kind zelf? Ik zeg het je eerlijk, ik heb niet de wijsheid in pacht. Ik wil me ab-so-luut niet neerzetten als een expert op het gebied doorslapen, maar wil toch graag de moeite nemen om mijn tips met je te delen. Misschien heb jij ook wel een slechte slaper als baby en kan je wel een advies gebruiken. Hier komen ze.

Mijn tips om doorslapen te stimuleren:

  • Tip 1: zorg dat de flesjes opgedronken worden

Ik geef geen borstvoeding, dus daar kan ik niet echt veel zinnigs over zeggen maar ik weet wel dat flesvoeding vaak beter vult dan de borst en dat het bij flesvoeding heel belangrijk is om te zorgen dat je baby zijn of haar flesje zo goed mogelijk leeg drinkt. De meeste babies haken al snel af als ze even drinken en vallen in slaap om vervolgens heel kort daarop weer honger te hebben. Zo snacken ze de hele dag door kleine flesjes melk. Maar zo’n flesje blijft een uur buiten de koelkast goed, dus probeer binnen dat uur nog zoveel mogelijk uit dezelfde fles te geven zodat het toch een volwaardige voeding is. Ik verwissel vaak de luier tussendoor en leg haar beentjes soms bloot zodat ze weer even wakker wordt. Maar regelmatig drinkt ze het restantje melk na drie kwartier pas op. Wat prima is.

  • Tip 2: de duur tussen voedingen rekken

Je kan voeding op verzoek geven, of een soort schema/ritme bepalen. Ik ben zelf niet al te goed in schema’s maar heb bij de vorige twee kinderen veelal op verzoek gegeven en voor mijn gevoel was dat niet echt een succes. Dus bij Fehla heb ik vanaf het moment dat de kraamzorg eruit ging geprobeerd om minimaal 3 uur tussen de voedingen te houden en dat is nu opgehoogd tot 3,5 a 4 uur. Hoe doe ik dat dan? Het is namelijk echt lastig (vind ik!) om bij een huilende baby een voeding te uit te stellen. Ik doe het als volgt.

Wanneer ze te vroeg wakker wordt uit een slaapje, dan was haar eerste reactie vaak sabbelen en een beetje huilen. Voorheen dacht ik meteen dat dit hongersignalen waren maar het kan ook gewoon betekenen dat ze/hij nog moe is. Wat ik nu dus doe, is haar meteen in de draagzak zetten en rondlopen. Vaak valt ze al binnen een paar stappen weer in slaap en zo kan ik het volgende flesje gemakkelijk een tijdje rekken. Had ik dat maar gedaan bij de vorige twee kids! Door de tijd tussen de voedingen te rekken, went de baby al aan een langere duur zonder voeding. En leert het een grotere hoeveelheid melk te drinken per voeding.

  • Tip 3: de baby wakker in bed leggen

Het ideale ritme is dat ze slaapt tot aan de volgende voeding. En dat ze niet direct na de voeding weer gaat slapen, want da n is te te vroeg wakker voor de volgende voeding. Dus: Voeding – spelen/knuffelen, slapen – voeding. Wanneer je baby wakker wordt is het slim om meteen te kijken hoe laat het is om te kunnen bepalen tot wanneer ze ongeveer wakker kan blijven. De meeste babies kunnen ongeveer een uur tot 1,5 uur wakker blijven als ze 7 weken oud zijn zoals Fehla is. Ik leg haar dan ook vaak weer in bed nadat ze ca een uur wakker is geweest, zodat ze zelf in slaap leert vallen. Als je te laat bent, dan wordt het lastig. De draagzak biedt dan alsnog uitkomst, maar je wilt ook niet altijd dat hij of zij de hele dag aan je vast geplakt zit.

  • Tip 4: White noise of de stofzuiger geluid

Wat ik vaak deed bij mijn kinderen (babies) als ze de slaap niet konden vatten is een white noise filmje aanzetten op mijn telefoon naast hun bedje. Of het geluid van een stofzuiger werkt ook. Dit vonden ze heerlijk, het geluid lijkt op de baarmoeder. Gelukkig zijn er meerdere video’s op Youtube te vinden met deze geluiden, en ze gaan werkelijk uren door.

  • Tip 5: Inbakeren

Inbakeren is een baby stevig in doeken wikkelen. Bij het inbakeren van een baby worden de armen naar beneden gelegd, langs zijn lichaam en stevig ingepakt. Bij het inpakken moet de stof ook rondom de schouders zodat de baby zijn armen niet uit de doek kan bevrijden. Ik had er in het begin een beetje moeite mee, omdat het er zo mummy-like uitziet, maar het werkt wel. Vooral als ze al een tijdje ligt te rommelen in haar bedje en met haar armen aan het zwaaien is. Even inbakeren en vaak is ze na vijf minuten weg. Er zijn verschillende inbakerproducten op de markt te koop maar ik doe het heel simpel met een grote hydrofiele luier.

En dan als laatste..

De ouders die onderstaand filmpje hebben gemaakt, krijgen hun baby in minder dan een minuut in slaap met behulp van niets anders dan een stukje papier. Bij mij werkt dit trucje wel, maar alleen als ze echt al moe is.

Dit waren mijn beste tips om een baby te laten doorslapen. Maar zoals gezegd ging het bij mijn eerste twee kinderen ook niet van een leien dakje. Iedere baby is anders, en vaak bepaalt het zelf wanneer het klaar is voor een lange nacht. Maar je kan ze wel een beetje helpen. En wie weet gooit onze kleine Fehla haar ritme wel weer totaal om, maar voor nu gaat het goed gelukkig!

Heb jij een makkelijke/snelle doorslaper? En heb jij tips voor andere mama’s om het doorslapen te stimuleren?

Lees ook:

Rustig blijven. Juist bij weerstand.

Snel zindelijk: voorkom natte broeken door duidelijke communicatie.

Mijn eerste maand met drie kinderen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results