Je kind een smartphone? Hier moet je op letten.

Mijn eerste mobieltje kan ik me nog goed herinneren. Ik was 16 jaar en kreeg van mijn toenmalige vriendje een mobiele telefoon. Het was een Pocketline Gripz.

Ik vond een mobieltje maar een raar ding, en echt gebruiken deed ik hem niet veel. Waarom zou je midden op straat een telefoongesprek voeren?!

Smartphone populair

Nu is mijn smartphone niet meer weg te denken uit mijn leven. En bellen op straat, in de trein of in een winkel is niet meer dan normaal. Maar het is veel meer geworden dan alleen een apparaat om mee te bellen. En ook onder kinderen is het niet meer dan normaal dat ook zij een smartphone hebben en zelfs al op vrij vroege leeftijd krijgen. Die leeftijd is in afgelopen jaren flink omlaag gegaan. De meeste ouders kiezen ervoor om hun kind een smartphone te geven wanneer ze naar de middelbare school gaan, maar er zijn ook kinderen van 10 jaar die al met een mobieltje lopen. Ook maken scholen er steeds meer gebruik van, door huiswerk en roosters inzichtelijk te maken via een app. Niet heel gek dus dat bijna alle middelbare scholieren er eentje hebben.

Eerste smartphone, waar let je op

Je komt er bijna niet meer onderuit. Er komt een dag dat je kind toe is aan een eigen telefoon. Ben je als ouder zover dat je besloten hebt om een smartphone voor je kind te kopen, dan wil je uiteraard wel de juiste keuze maken. Waar moet je op letten?

  • Prijs/ kwaliteit. Iedereen weet dat iPhones behoorlijk duur zijn. Een goed alternatief is daarom een Android. Alle belangrijke apps zijn voor Android verkrijgbaar. Daarnaast is Android erg aanpasbaar, waardoor bepaalde delen van een toestel afgeschermd kunnen worden.
  • Type telefoon. Je kan ook kiezen om een hele simpele telefoon te geven aan je kind, en geen smartphone. Het nadeel daarvan is wel dat zo’n mobieltje vaak geen GPS of camera bezit en soms is het zelfs niet mogelijk om te WhatsAppen. Terwijl dat wel erg handige hulpmiddelen zijn om met je kind in contact te blijven.
  • Grootte. Een smartphone moet wel lekker in de hand liggen. Een iPhone 8+ is bijvoorbeeld erg groot en daarom niet heel handzaam voor tieners. Daarmee vergroot je de kans op het laten van de telefoon. Zonde!
  • Sim only, prepaid of abonnement. Bepaal of je voor een prepaid, sim only of abonnement met toestel gaat. De goedkoopste variant is prepaid of sim only, omdat je hierbij niet betaald voor een nieuw toestel. Met sim only kun je zelf je abonnement samenstellen met de keuze uit verschillende bel- en internetbundels. En met Sim Only van Simyo kun je die bundels zelfs van maand tot maand aanpassen, zodat je iedere maand het abonnement hebt dat bij je past.
  • Veiligheid. Je wil niet dat je (jonge) kind de vrijheid heeft om op allerlei sites te komen waar dingen op staan die niet voor zijn of haar kinderogen bestemd zijn. Gelukkig is daar ook iets aan te doen. In de Google Play Store kun je een vergrendeling op betaalde apps instellen, of een leeftijdslimiet doorvoeren. Daarnaast zijn er nog browsers die alleen toegang verlenen tot kindvriendelijke sites tenzij je een wachtwoord invoert. Zo houd je controle over het online gedrag van je kind en belandt hij of zij niet per ongeluk op een verkeerde site.

Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat het toestel tegen een stootje kan, dus bescherm hem goed met een cover. Ook is een camera handig, selfies maken zijn belangrijk tegenwoordig ;)). Denk aan genoeg opslagcapaciteit voor meerdere apps bij het aanschaffen van een telefoon. En beslis of je voor een abonnement gaat of sim only. Deze laatste is overigens ook af te nemen als Sim Only familie abonnement. Een handige abonnementsvorm voor gezinnen. Omdat er geen telefoon bij de abonnementsprijs is inbegrepen, is een telefoonrekening met Sim Only veel lager en zijn de bundels maandelijks aan te passen. Veel succes met jouw keuze voor een toestel.

Lees ook:

Tips om mooie foto’s van je kind te maken.

Bovenstaand artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Simyo.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results