De juiste middelbare school kiezen: hoe doe je dat?

8 februari 2017

Ik ben apetrots, maar realiseer me dat er weer een nieuwe fase wacht, waarin loslaten een steeds grotere rol gaat spelen.

Mijn oudste zit nog in groep 7 en dan kun je dus al naar open dagen gaan van middelbare scholen. Beetje sfeerproeven en al wat voorwerk doen, zodat je niet in groep 8, als het erom spant alle scholen in een keer moet bezoeken. In onze woonplaats moet je een top 5 doorgeven van de middelbare scholen waarnaar je voorkeur uit gaat dus is het wel handig om dit jaar alvast wat rond te kijken.

Hij vindt het spannend als we onbekend terrein betreden.

Zijn mond is ietwat gespannen en hij ziet wat bleekjes. We worden welkom geheten door een van de docenten en we krijgen een mapje met wat informatie in ons handen gedrukt. ‘Nou, maar even rondlopen, wat lessen volgen en lokalen bekijken? Begin ik vol goede moed. Gedwee loopt ie achter me aan, terwijl zijn zusje reikhalzend uitkijkt naar de kluisjes. Want tja, hoe zien die eruit? Misschien wel hetzelfde als in Brugklas, haar favoriete tv-serie? We gaan het zien…

We schieten een overvol wiskunde lokaal in. Daar kunnen ze wat vragen beantwoorden en kans maken op een rekenmachine met allerlei toeters en bellen eraan. Mijn oudste lijkt er in op te gaan. Hij loopt langs alle vragen en vraagt ondertussen hoe laat het is, want hij wil ook nog een les volgen. We besluiten de quiz even te onderbreken en rennen naar het scheikundelokaal. Een beetje timide pakt hij een witte jas van het haakje, doet een veel te grote beschermbril op zijn neus en neemt plaats aan een proefjestafel. Ze gaan zilver maken. Aandachtig luistert hij naar de docent en volgt zijn aanwijzingen nauw op. Vol trots laat hij zijn buisje zien met zelfgemaakt zilver. Proef geslaagd! ‘Gaan we nog even terug naar het wiskundelokaal, mam, om die quiz af te maken?’ vraagt ‘ie.

Ik heb het vermoeden dat deze school wel bevalt.

En dat klopt: als we naar de auto lopen zegt hij dat deze school absoluut de nummer 1 is, ‘dat dit m gaat worden’. Zoals ik al zei is dit de eerste school die we hebben bezocht dus het kan nog bekeren. Misschien denkt hij er volgend jaar heel anders over.

Maar waar moet je nu opletten als je echt een definitieve keuze moet maken?

Onlangs sprak ik puberdeskundige Marina van der Wal en ze gaf wat tips die ik ook met jullie wil delen. Ze legde uit dat kinderen en ouders op totaal verschillende dingen letten. Kinderen willen vooral weten hoe de kantine en de kluisjes eruit zien, ouders kijken meer naar het onderwijs en de pedagogische manier van lesgeven.

Hier zijn de tips die ze geeft voor het kiezen van de juiste middelbare school voor je kind:

  • Voelt je kind zich er thuis?
  • Zorg dat een school verschillende niveaus heeft, zodat je kind goed kan doorstromen of eventueel een niveau lager kan instappen. Zo voorkom je dat je kind halverwege het jaar naar een andere school moet.
  • En voor de ouders die moeite hebben met de omslag, (want ja, je bent nu veel minder op de hoogte van wat er allemaal op de school gebeurt en hoe het werkt als je kind naar de middelbare school gaat): sluit je aan bij de ouderraad of medezeggenschapraad.

En wat mijn dochter vond van de kluisjes? Die konden we in eerste instantie niet vinden. Totdat een aardige scholiere vertelde dat de magische kluisjes in de kelder stonden. We mochten bij hoge uitzondering even meelopen naar beneden en kwamen terecht in een gigantische hal met talloze vrolijk gekleurde kluisjes. Ze was zwaar onder de indruk. Niet zoals die van Brugklas, maar toch wel heel erg mooi! Ik geloof dat zij ook al haar keuze heeft gemaakt…

Meer lezen?

Over jarig zijn en oma missen.

Hoe twee zussen met dezelfde ouders kunnen verschillen als duo penotti.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.